Digoo DG-YS11 fogkefe teszt – Egy csipetnyi fogápolás

A Digoo DG-YS11 elektromos fogkefe feljebb tolja a mércét a Seago márkához képest, ami az egyik legolcsóbb, ám abszolút vállalható eszköz a piacon. Indukciós töltés, kifejezetten jó anyagok, LED-es állapotkijelzés, időzítő és a csomag részeként kapható utazótok teszi teljessé a 9.300 forint körül, Európai Uniós raktárból is kapható eszközt.

A Digoo DG-YS11 kicsomagolása

Érdekes dolog ez a csomagolásmágia, hiszen ez az első támadó hullám, ahol a gyártók megpróbálják legyőzni a vásárló ellenállását a termékkel szemben és fogyasztásra sarkallni. Az biztos, hogy a Digoo DG-YS11 nem intéz nagy rohamokat a látószerveink ellen, elég átlagosra sikerült a dobozolás.

A beltartalom már jobb, az elektromos fogkefe testén túl két, takaróval ellátott műanyag fej, egy USB-s, indukciós töltő, az elmaradhatatlan leírás és egy nagyon hasznos utazótok is helyet kapott a papírkörítésen belül. Érdekes, hogy csak két kefe jár az alapkiszereléshez, amit én keveselltem, lévén közel sem olyan drága dolog a Dupontból készített sörtetartókat elkészíteni, láttuk ezt már a Seago esetében is.

A Digoo DG-YS11 viszont kifejezetten jó anyagokból készült, árát meghazudtolóan kellemes megfogni, és egy kicsit vaskosabb is, mint az ennél is olcsóbb modellek, remekül kézre áll, a súlya pedig pont ideális, se nem túl nehéz, se nem túl könnyű.

A mozgatófej fém, nem pedig műanyag, tehát nem fog olyan gyorsan elkopni, mint a 15 dolláros modelleknél, kellemesen becuppan a helyére a fej is, ráadásul az illesztés sokkal precízebb, mint azt megszokhattuk. A fogást tapadós felület segíti, kifejezetten jó benyomást tett rám az összerakottság, bár itt is van egy fura aranyozott kör a bekapcsoló gomb körül, amiről a kínaiak nem tudnak leszokni.

Ez a típus indukciós, vagyis kapunk egy tartót, amibe beleállíthatjuk a készüléket, nem pedig fizikailag kell bedugni az USB kábelt a testbe. Ez több szempontból is előnyös, egyrészt remekül megáll benne az elektromos fogkefe, másrészt nagyon kényelmes így a töltögetés, hátránya viszont, hogy álló helyzetben lefolyik a nyálas fogkrém alulra, bele a tartóba, szóval érdemes megtörölni a fejet, mielőtt a töltőre illesztjük. A készülék alja lapos, emiatt prímán megáll rajta, így a fürdőszobában jellemzően állítva tároltam.

 

A Digoo DG-YS11 tesztüzeme

A Digoo DG-YS11 használatba vétele sem történik máshogy, mint az összes ilyen szónikus készüléké. Ez egyébként egy kis füllentés, mert szeretik kevergetni a kínai sajtóanyagok az ultrahang kifejezést a sonic angol szóval, de ultrahangot ezek nem bocsájtanak ki magukból, csak nagyon nagy frekvencián rezegnek, A Digoo például 31.000-et percenként. Ez persze még mindig ferdítés, hiszen a frekvencia mértékegysége másodperc alapú, tehát át kellene számolnunk, de a lényeg igazából az, hogy a hagyományos, a körkörösen mozgó és szónikus fogtisztítási módokat meg lehessen egymástól különböztetni, mai tesztalanyunk az utóbbi csoportba tartozik.

A fő különbség a működési sebességben tapasztalható, a kezünkkel nagyjából 3-400-at tudunk húzni a fogkefével, ennek a százszorosát mozogja a rezgőfejű megoldás, a forgókefe pedig valahol a kettő között, pár ezret fordul percenként. Ez egyben azt is jelenti, hogy az adott területen való tisztítási hatékonyság ennyivel fog megnőni, jobb lesz a lepedékeltávolítás, hatékonyabban szedi ki a fogaink közül az ételmaradékot a technológia.

Az is igaz, hogy a nagy frekvencián rezgő fejet szokni kell, eleinte furcsa lehet, hogy valami rezonál a szánkban, ráadásul a felülete is kisebb, így nem teríti olyan egyenletesen a fogkrémet, mint a nagyobb felületű hagyományos megoldás. Az viszont biztos, hogy a fogainkat sokkal jobban tisztítja, ezt a nyelvünkkel is ki tudjuk tapintani.

Az eszköz ötféle működési módot tud, amit mindig az aktuális felirat mögötti LED diszkrét kigyújtásával jelez. Az első három – clean, sensitive, massage – gyakorlatilag ugyanarra vonatkozik, ez a hagyományos tisztítás, amiből nekem még a második fokozat is túl erősnek bizonyult, így többnyire a masszázs lehetőséget használtam.

A polírozó és fehérítő módok az eredeti fogszínünk helyreállítását célozzák meg, ez azoknak lehet fontos, akik sok kávét fogyasztanak vagy dohányoznak. Én az első csoportot kombináltam a másikkal, és így használtam a készüléket. A be- és kikapcsolásért az arannyal keretezett vezérlőgomb hosszú megnyomása felel, míg a lehetőségek között rövidebb nyomással lapozhatunk. Ha körbe értünk, a funkciók előröl ismétlődni kezdenek.

A Digoo DG-YS11 elektromos fogkefét időzítővel is ellátták, ez sztenderdnek számít az ilyen jellegű termékek között. Az ideálisnak mondott 2 perc fogmosást 4 egyenlő, 30 másodperces részre osztja, köztük kis szünetet tart, hogy legyen időnk a szánkban oldalt vagy pozíciót váltani. Ez sokkal kellemes megoldás, mintha csak „sacc-per-kb.” ideig, hasraütésszerűen tisztítanánk fogainkat, ráadásul pár nap után magunktól is tudni fogjuk, nagyjából mikor telnek le a 30 másodperces szakaszok.

A 800 milliamperórás akkumulátor egy feltöltéssel nagyjából másfél hónapig bírja, a készülék IPX-7 védelemmel rendelkezik, vagyis vízálló, de azért ne a zuhany alatt állva használjuk és a Balaton közepén se akarjunk fogat mosni vele. Tapasztalataim szerint a fogkefe az ínyt is kíméli, nekem, aki érzékeny vagyok az ilyesmire, egyáltalán nem volt gondom vele a használat során.

Mivel a Dupont fejek nagyjából 3 hónap alatt elhasználódnak – és higiéniai okokból egyébként is illik cserélni őket – ezért érdemes betárazni némi tartalékot, ezeket kétdarabos szettben árulják, nagyjából 500 forintért darabját, ami durván egy hagyományos fogkefe árával egyenlő.

Álljon itt végül egy olvasónk véleménye, aki zanzásítva nagyon hasonló véleményre jutott, mint én a tesztidőszak végére. Egy igen kompakt és jó minőségű terméknek ismerte meg a tesztalanyt, ami átbrandelve Sarmocare S100 néven is kapható.

 

Összegzés

A Digoo SG-YS11 elektromos fogkefe egy időtállónak kinéző darab, mondom ezt annak tudatában, hogy volt már a kezemben olcsóbb konkurens. Jó összerakottság, kiváló illesztések, kellemes fogás, megbízható működés, amit a minőségi anyaghasználat és a fém rezgőfej is megerősít. 9.300 Ft teljesen reális ár érte, főleg, hogy itthon sokszorosáért lehet az ilyen tudású készülékeket venni, és azok sem tesznek ránk jobb összbenyomást. Aki pedig a gyorsabb szállítást preferálja egy picit magasabb ár mellett, az rendelheti EU raktárból is, így biztosan elkerüli a vám és áfafizetési kötelezettséget.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték