Digitális mérőedény teszt – Most deci, deka vagy liter?

Digitális mérőedény

Konyhai kellékekben elég erősek a kínaiak, hiszen mindent gyártanak, amit jellemzően ebben a helyiségben használni szoktunk. Amit lehet, azt okosítják is, ilyen a digitális mérőedény is, ami egy pici LCD panelen keresztül kommunikál velünk. Számtalan mértékegységben mérhetünk, nemcsak az űrtartalmat, hanem a tömeget is leolvashatjuk az eszköz segítségével. Aki bizonytalankodik az átváltásokkal kapcsolatban, aggódik, hogy elég liszt került-e a tésztára, hogy reped, vagy nem reped a bejgli teteje, annak igazi megváltás a 5.700 Ft-os eszköz.

Digitális mérőedény: így nem rontjuk el az ételt?

Azt hiszem a digitális mérőedény igazi hiánypótló darab. Nem mondanám, hogy a konyha ékköve, mint egy Russel&Hobbs kávéfőző, de legalább olyan hasznos, amennyiben nem akarunk számolgatni űrtartalmakat és tömeg mértékegységeket. Egyszer kell megvenni, és nagyjából örök élet meg egy napig használhatjuk.

A dobozon belül megtalálhatjuk a digitális mérőedényt és egy leírást, amit szerencsére abból a 10 emberből írt valaki, akik beszélnek Kínában angolul. A pohár minősége a klasszikus konyhai eszközöket idézi, ellenálló, de puritán, fémet nyomokban sem tartalmaz, leszámítva persze a CR2032-es telepet – ez a klasszikus gombelem -, amivel működik. Az eszköz felső részét leemelhetjük, ha nem akarjuk digitális mérésre használni. Szerencsére az oldalán ott van a hagyományos jelölés is, milliliterben és unciában.

Tudjátok, miért pakolják bele minden ilyen eszközbe a létező összes különböző mértékegységgel mérés képességét? Én csak tippelni tudok, nyilván nem azért, mert holnap valaki kedvet érez benzint méregetni vele gallonban vagy holnaptól csak unciában hajlandó ráborítani a cukrot a sütire.  Szóval az a gyanúm, hogy a világon mindenhol el akarják adni a digitális mérőedényt, és például az USA-ban hajlamosak nem SI-ben gondolkodni, de persze a lényeg az, hogy így mi is váltogatunk.

Visszakanyarodva magára a mérésre, mindkét oldalon láthatunk egy-egy skálát, bal oldalon milliliter és uncia, jobb oldalon pedig pohár jelöltéseket olvashatunk le, míg a kijelzőn a mode gombbal váltogathatunk a “világ összes” mértékegysége – gramm, milliliter, gallon, pohár, centiliter, font – között.

A “tare” gombbal tudjuk nulla grammra állítani a számlálót, illetve ha bekapcsolás után nyomjuk a “mode” gombot, akkor váltogathatunk az alapértelmezett mértékegységek és folyadékok között, ami lehet tej, víz, olaj, cukor és – kakukktojásként – liszt. Erre azért van szükség, mert 50 gramm víz és 50 gramm olaj nem ugyanannyi űrtartalomra, de ez fordítva is igaz, 50 milliliternyi valami tömege is eltér, na ezért definiálhatjuk, mit is akarunk mérni pontosan.

Mivel ez egy teszt, kipróbáltam hol tilt le a mérés, amit ti is egyszerűen utánam csinálhattok: kezdjétek el óvatosan lenyomni felülről az edényt. Olyan 1200 gramm a határ, és mivel az űrtartalom 600 milliliter, ezért 2 gramm/cm3 “fajsúlyú” anyagokat mérhetünk le vele, és akkor most erőteljesen eltekintettem attól, ahogyan ezt tudományosan értelmezni szokták. A lényeg az, hogy a forró ólmot és a platinát hanyagoljuk, maradjunk az 5 megjelölt anyag mellett.

Ami a használatot illeti, nem akarom túlmagyarázni a dolgot, beleöntjük az anyagot, ha az űrtartalomra vagyunk kíváncsiak, akkor leolvassuk a feljelölt skálán, ha a tömegre, akkor pedig rápillantunk az LCD kijelzőre és leolvassuk azt. Egyszerű, mint egy vasgolyó, mértem vele dolgokat, pontos, de aki tesztelni akarja, használjon vizet, annak a fajsúlya 1, így jó viszonyítási pont.

Tipikus kínai dolog a felesleges funkciók termékbe integrálása, ezért van a power bankon “gagyizseblámpa” és hasonló dolgok. Itt is találtam ilyet, egyik az LCD kijelzőn megjelenő idő, a másik a maximum 30 perces visszaszámlálás, másodpercben. Ehhez bekapcsolás után a “tare” gombot kell 5 másodpercig nyomni, majd beállítani a kívánt értéket. Szerintem ezek teljesen feleslegesek, de biztosan értékelni fogja valaki, nekem nem jött be.

Összegzés

A digitális mérőedény azért nem egy gordiuszi csomó, nagyon egyszerű használni, grammra pontos és egy rakat mértékegységet állíthatunk be rajta, de ezt úgysem használja majd senki. Tényleg jó, ha van egy ilyenünk otthon, különösen akkor, ha egy hamburgernél bonyolultabb ételt akarunk elkészíteni.

Az ára 5.700 Ft, ami szerintem reális, érdekes, hogy ez csak a piros verzióra vonatkozik, a zöld és a fekete valamiért drágább, de úgyis elrakjuk használat után, senki nem fogja nézegetni. Aki pedig további konyhai eszközökre ácsingózik, az erre a linkre nyomjon rá.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány