Dibea GT200 vs. iLife A7 vs. iLife V8S robotporszívó teszt – Takarítónő trió

Régen csináltam már porszívó tesztet, főleg az iLife A7, az iLife V8S és a Dibea GT200 modellekkel, amelyek új fiúk a piacon. A gyártó cégek viszont szerencsére a régiek és sok mindent megígérnek nekünk, kezdve az applikáció alapú vezérléssel, a térképépítésen át a szívóerő növeléséig. Lássuk, hogy a 71.000 Ft-os, 77.000 Ft-os és a 87.000 forintos takarítókütyük felveszik-e a versenyt a Xiaomi Mi Robottal. Mindhármat EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással rendelhetjük meg.

Dibea GT200 vs. iLife A7 vs. iLife V8S kicsomagolása

Ha megnézzük a legnépszerűbb porszívó, a Xiaomi Mi Robot árazását, akkor láthatjuk, hogy a három új jövevényt pont köré lőtték be. Persze a hármasnak egymással is meg kell küzdenie, szóval remek verseny kezdett kialakulni a tesztasztalon.

Mivel a legtöbb készülék vagy egy funkcióval vagy pedig egy plusz kiegészítővel próbálja meg lenyomni ellenfeleit, ezért készítettem egy táblázatot, amiből ezek a dolgok könnyedén kiolvashatóak. Mivel az iLife termékek háziversenyt nyomnak, így felmerült bennem, hogy a belsejük nagyrészt ugyanazt a hardvert tartalmazza, de a kialakításuk így is nagyon eltérő, ezért külön kerültek a táblázatba:

A három doboz tartalma meglehetősen hasonló, azt leszámítva, hogy az iLife A7 nem tud felmosni, így értelemszerűen nem találunk benne folyadéktartályt és felmosópárnákat. Az iLife-ok gyakorlatilag ugyanazokkal a kefékkel és egyéb kiegészítőkkel operálnak, és talán ezek egy fokkal jobb minőségűek is, mint a Dibea kiegészítői.

Ami a kinézetüket illeti, a Dibea GT200 a legegyszerűbb, fehér, fényes, ujjlenyomatgyűjtő anyagokból készült, lényegében megegyezik a Dibea 960D-vel. A második nálam az iLife V8S, egész szolid külsőt kapott, de azért nagy extrának nem nevezném. Összerakottságra az iLife A7 viszi el a pálmát, a felülete ugyan fényes műanyag, de ezzel a “mákos nudli” kinézettel egészen pofás, illetve a plusz gombok is sokat dobnak az összhatáson, komolyabbnak néz ki, mint a másik kettő.

Az anyagminőségre különösebben nem lehet panasz, de a fényes felületek mindig olcsóbb hatást kölcsönöznek egy terméknek, mint a Xiaomi vagy a 360 S6 matt, de jó minőségű műanyagai. Ha felfordítjuk a jövevényeinket, egyből feltűnik, hogy a V8S-nek csak szívónyílása van, hengerkeféje nincs, ami a hatékony szőnyegtisztításhoz lenne szükséges.

Dibea GT200 vs. iLife A7 vs. iLife V8S tesztje

A hármas egyik tagja szerintem kilóg egy kicsit a mezőnyből, ő az iLife V8S, ugyanis drágább, mint a többiek, viszont nem applikáció alapú, pedig azt nagyon szeretjük, hiszen sok mindent lehet belőle sokkal egyszerűbben elvégezni.

Sajnos a másik két robotporszívótól sem azt kaptam, amit vártam, legalábbis szoftveres oldalon. Az kétségtelen tény, hogy valóban telefonos szoftverből lehet állítgatni őket, de ahhoz, hogy igazán okosak legyenek, hiányzik a megfelelő szenzorkészletük. Nincs LIDAR – lézeres szenzor – vagy ultrahang, amivel feltérképeznék a szobát, csak egy WiFi modul, amin keresztül csatlakozhatunk hozzájuk.

iLife A7

Ez egyben azt is jelenti, hogy bár valóban irányítgathatjuk őket – van virtuális távirányító, szívóerő állítás és egyéb okosságok -, nem igazán jelentenek nagy előrelépést a régebbi darabokhoz képest. Mindhárom robot többnyire véletlenszerű mozgást végez, amit mi is variálhatunk a pont, él, cikkcakk előreprogramozott elemekkel, de ettől még túl sok intelligenciát ezek nem tartalmaznak.

Dibea GT200

Az iLife A7 és V8S lényegében ugyanúgy mozognak, bár az A7 annyival tud többet, hogy van automata – szabályos cikkcakk – és klasszikus – random bóklászás – takarítási módja. Ezzel szemben a Dibea GT200 mindezt szétszedte ikonokra, így úgy tűnhet, mintha nagyon sokat tudna és valóban kicsit szélesebb is a repertoárja, mint a másik kettőnek. Például épít valamilyen jellegű térképet, ami gyakorlatilag értelmezhetetlen, illetve egy előzményt is visszatölthetünk, ami nálam nem működött, nem tartalmazott adatokat.

A Dibea GT200 lapított éle miatt viszont sokkal jobban oda tud állni a szegélylécekhez, ahol valóban jobban takarít is, mint a másik kettő. Kár, hogy maximum módban is csak 1.200 Pa-lal képes szívni – míg mondjuk a Roborock S50 kétezerrel -, ami szőnyegen nem annyira előnyös. Persze a másik kettő sem egy erőművész, viszont az iLife A7 és a Dibea is képes ezt szabályozni, ami viszont felhangosodással jár.

Az iLife robotok fő problémája a programozásuk hiányossága, és akkor most elég finoman fogalmaztam. A körbezárt tesztterület egyik felét egyszerűen ott hagyták, nem takarítottak rajta, ezért gyanítottam, hogy itt valami speciális hibáról lehet szó. Mikor szabadon engedtem őket az irodában, már sokkal jobban viselkedtek, szépen összeszedték a koszt az egyenes felületekről, de ezt a Dibea GT200 is tudja.

A hengerkefehiányos iLife V8S igazából szőnyegen vérzik el, ráadásul a szívóteljesítménye is rejtély marad, gyanítom, a másik házon belüli modellel egyezik, ami 1.000 Pa. Összefoglalva a lényeget: nincs hengerkeféje, irreálisan drága 85.500 forintért és még gyengén is szív, amivel ki is esett a versenyből.

A kérdés az, hogy az iLife A7 vagy a Dibea GT200-e a jobb. Előbbiben tetszett, hogy kijelzi a különböző kopó-fogyó eszközök állapotát, csak éppen nem nagyon kapható hozzá semmi. Szerencsére az alap dobozban jó sok mindent találunk, így egy darabig erre nem lesz szükség. Ugyan a Dibea ilyesmit nem tud, de rendszeresen jönnek rá frissítések, van hozzá kereső funkció, ha elakadna, képes felmosni, elvileg vezérelhető Amazon Alexa-val és egyéb okosrendszerekkel és képes tárolni az előzményeit.

Egy érthetetlen dolog tűnt még fel, hogy egyik robot sem rendelkezik virtuális fallal, sem ultrahangos, sem mágnescsíkos, de még applikáció alapú verzióban sem. Ez egyben azt is jelenti, hogy mind az iLife A7, mind pedig a Dibea GT200 felmosás közben rámegy a szőnyegekre, ami elég vicces dolgokat tud eredményezni. A robotok közül mindegyik viszonylag kulturáltan képes időzítés után visszadokkolni és tölteni magát, de néha gondolnak egyet, és a saját állomásukat eltolják, szintén egy fura hiba.

Összegzés

Kicsit csalódott vagyok a végeredményt illetően, ugyanis azt hittem, hogy az elmúlt két év elég volt arra, hogy a konkurensek utolérjék a Xiaomit. Az iLife V8S-re ne is vesztegessük a szót: buta és drága, nincs miért megvenni. Az iLife A7 egy fokkal jobb, alacsonyabb árért többet ad, de a programozási hibák és a fura mozgás itt is megvan.

A teszt győztese így a Dibea GT200, ami 20.000-rel olcsóbb a legdrágább modellnél, egész jó az applikációja, és felmosni is tud, így egy kis jóindulattal megkapja a 3,5 csillagot, de inkább vennék ebből az árból egy Xiaomi Xiaowa C10-et vagy egy Xiaomi Mi Robotot. Vagy ha van egy jó akció, ami 50.000 Ft alá viszi az árat, elhoznám a GT200-at EU Priority Line áfamentes szállítással.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

ÁTTEKINTÉS
Dibea GT200
iLife A7
iLife V8S