Dibea D960 robotporszívó teszt – Élre vasalt csendkirály

Dibea D960

A piac egyik olyan kínai szereplője a Dibea D960 robotporszívó, amelyik nem járt még tesztműhelyünkben. Pedig igazán érdekes koncepcióval operál: az egyik oldala teljesen sík, így bármilyen egyenes felülethez oda tud állni. Természetesen más extra funkciókkal is meglepett minket, a Gearvitan a GVDIBEA960 kuponkóddal 39.000 Ft-ért elérhető, sík szélű csoda.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Dibea D960: élre vasalt takarítógép

Az első dolog, ami eszembe ötlött a Dibea D960 kapcsán, hogy nincs még egy olyan egyedi formájú robotporszívó, mint ez. Ez nemcsak öncélú magamutogatás, hanem funkciója is van, így képes odaállni síkban bármilyen tárgy mellé, ami a tapasztalataim szerint sokkal hatékonyabb tisztítást eredményez. Mondhatjuk, a robotporszívók “osonóbajnoka” a Dibea D960, hiszen az élek mentén jellemzően összegyűlő koszt sokkal könnyebben lapátolja össze, mint bármi.

Nem sorolom most fel az összes hozzáadott firlefrancot, a képeken mindenki megnézheti őket magának, de felhívnám egy érdekességre a figyelmet: 2 db portartályt adnak hozzá. Általában csak egy jár, ebben az esetben viszont a gyártó mellékelt egy külön por- és egy felmosáshoz használható ibriket is, ami mellékesen a koszt is tudja gyűjteni.

A gyakorlati haszna ennek nyilván az, hogy a lusták – mint én -, is kevesebbszer kell, hogy ürítsék a portartályt, amennyiben nem akarnak egyből felmosni is. Az is okos döntés volt, hogy a kiegészítők közé 4 db forgóseprűt mellékeltek, hiszen ezek szoktak először elkopni a takarítás során.

Kicsit oldskool megoldás, hogy egy távirányítót is kapunk a Dibea D960 mellé, ezt ma már a többiek – vagyis a Xiaomi Mi Robot és a 360 S6 – egy egyszerű applikáció segítségével oldják meg. Erre tényleg könnyű rászokni, én szinte mindig ezen keresztül nézem meg, éppen hogy áll a takarítás. Persze a cégnek erre is van megoldása, Dibea GT200-nak vagy Houzetek-nek hívják, ugyanígy néz ki, valószínűleg ugyanezt is tudja, csak appal működik.

Általában az összes gyártó igyekszik leredukálni a vezérlőgombok számát kettő darabra. Az egyik LED-ként is funkcionál, aminek színéből simán kitaláltam, éppen milyen működési módban van a szerkezet, anélkül, hogy elolvastam volna a leírást. Ha megnyomtam, megkezdte a pucoválást, míg a másikkal visszaküldhettem a dokkolóra, amit általában jól abszolvált, bár egy másik szobából nem mindig talál vissza, ilyenkor fel kellett emelnem és visszavinnem abba a helyiségbe, ahol a töltőállomása volt.

A portartályt hátrafelé kell kihúzni belőle – az él a porszívó eleje -, amit én személy szerint nem tartok rossz megoldásnak, csak ne felfele próbáljuk meg kiönteni belőle a koszt, hanem oldalra, hiszen arra is nyitható. Elég sok retket összeszedett az irodában és a lakásomban is, ráadásul meglepő dolgok kerültek elő az asztalok alól – csavar, kupak, műanyagelemek – tehát azt nem lehet mondani, hogy ne küzdene meg mindennel. Természetesen ez is HEPA filterrel és egy előszűrő betéttel dolgozik, mint a konkurencia, bent is marad amit összeszedett.

Dibea D960: segít-e az egyedi kialakítás?

Mi lenne jobb teszt, mint elengedni a RendeljKínait irodában a Dibea D960 robotporszívót, és megnézni, mihez kezd az élőerővel is súlyosbított terepen? Én személy szerint azt vártam, hogy a kábelrengeteg, a gurulós székek, a különböző szűk helyek feladják majd neki a leckét, főleg azért, mert semmilyen olyan szenzorral nem rendelkezik, amelyik alapján feltérképezné a környezetét.

Ehhez képest eléggé ledöbbentett, mennyire szabályosan mozog, nyugodtan néztem, mit csinál, és nem tudott felidegesíteni, a programozása nagyon jól sikerült. A szokásos négy alapelemet – élkövetés, körkörös takarítás, ponttisztítás, cikcakk – kellene kombinálnia, ehhez képest nagyon követhetően halad, ami tapasztalataim szerint az intelligens eszközök sajátja. Ezeket jellemzően a Xiaomi modelljeire és a 360 S6-ra szoktuk mondani, de ezek sokkal drágább termékek.

Szépen, egy előre kitalálható sémát követve halad a lakásban, nem csalinkázik, sőt teljesen logikusan fordul, ott ahol kell. Bezavartam az íróasztalok közé, hogy majd ott tuti felakad, ehhez képest gond nélkül kijött. Sikeresen beszorult a konyhabútora alá, de addig küzdött, amíg megtalálta a kivezető utat és kihozta azokat a dolgokat is, amiket évek alatt oda beejtettünk. Ráadásul a sűrű, emberi hajat is felszedi gond nélkül, csak adjunk neki elég időt a munkára. Az élkövetésbe viszont néha indokolatlanul “beleragad”, és fölöslegesen sokáig körözget a fal mentén.

Egyetlen helyen akadt el, a szoba közepén lefektetett kábelcsatornában, ami alattomosan ívelt, és ezt nem tudja a Dibea D960 sem leküzdeni. Viszont ez az iLife X5-nek sem sikerült, és gyanítom, hogy a többi konkurensnek sem menne. Tetszett, hogy a távirányítón variálható mozgásmódokat sem ész nélkül hajtja végre. Az éltisztítás tényleg működik, szépen rááll a szegélylécekre, végigsöpör a kis keféivel, összegyűjti a koszt, majd továbbáll, de ezt is olyan előre kiszámítható módon, mintha egy láthatatlan karmester vezényelné le a tevékenységet.

Következett a felmosás teszt. Az ehhez adott plusz tartályt a helyére toltam, majd megkezdtem a kombinált takarítást. Ötletes, hogy ehhez külön porgyűjtő egység tartozik, aminek egy elszeparált részéből történik a víz csepegtetése, de tapasztalataim szerint csak a sík felületeket – laminált padló, parketta – mossa fel megfelelő módon, az irodánk mélyebben fugázott csempéinél már foltos lett a végeredmény.

Túlzott elektronikus repertoárt nem vonultat fel, lévén nem applikáció alapú berendezésről van szó, ez inkább a jó értelemben vett igavonó öszvér, amitől nem kell elvárni egy oroszlán képességeit. Aki ilyet keres, az a Xiaomi Roborock S50 felé nyújtogassa digitális karmait. A Dibea D960 inkább a hagyományos erényekben erős, mint a hosszú működési idő és a csendes működés. Valójában előbb unom meg én hallgatni, minthogy letelne a több mint két óra, amíg lemerül, akkor is magától visszamegy a dokkolójára tölteni.

Apropó hang, ha van, amiben a Xiaomik gyengébbek, mint a Dibea D960, az a zajongás, ez az eszköz ugyanis csöndes, gyári érték szerint 55 dB. Szőnyegen kifejezett lopakodó bajnokká lép elő, szinte alig hallhatóan működik. Mivel hengerkefével is rendelkezik, ami ma már kötelező elem, ezért a szőnyegeket is jól takarítja. Emlékeztek még a Mantistek GH2 fejhallgatóra? Akkor tesztből egy nullás gép 6 mm-es profiljával végignyírattam a hajamat és eltettem a levágott részt. Ezt kiborítva effektíven tesztelhettem a szőrfelszedési képességeket, és ebben a készülék jelesre vizsgázott.

A szívóereje kisebb, mint a drágább konkurenseknek, 1200 Pa, ami nem tűnik soknak, de egyrészt ezért nem ordít, mint a sakál, másrészt pedig a számok összehasonlítása nem mond el sokat a működési kultúráról. Ez nem az autós kártya, mint gyerekkorunkban, hogy minden adatot összevessünk az ellenlábasokkal. Ha nem vasgolyókat akarunk felporszívózni, akkor az 1,2 kPa is elég, koszból így is többet szed össze, mint amennyit be mernénk vallani a rokonainknak.

Végezetül pedig egy gyakorlati tapasztalat, ami egyben sokaknak vízválasztó lehet: ez az egyik legalacsonyabb porszívó – 3 inch, vagyis 7,62 centiméter magas -, amit teszteltem. Ez abból a szempontból remek, hogy mindenféle bútor alá befér, viszont pont emiatt a küszöbökkel nem áll nagy barátságban. Nagyon alacsonyan van az ütközője, így nem nagyon tud rajtuk áthaladni, cserébe kiszedi a porcicákat még az extrém alacsony IKEA-s cipőtartóm alól is.

Összegzés

A képlet viszonylag egyszerű: ha sok a küszöb a lakásban, akkor a Dibea D960 nem a te robotporszívód. Ha ellenállhatatlan kísértést érzel egy alkalmazás nyomkodására, imádod nyomon követni, hogy mi történik, akkor te egy Xiaomi termék után ácsingózol.

Ellenben ha sok az alacsony bútor a lakásodban, utálsz az ágy alá bekúszni – van, aki nem? -, szeretnél felmosni, nem akarod a portartályt sűrűn ürítgetni, csöndes működésre és hosszú üzemidőre vágysz, akkor ő a te „embered”. Ráadásul meglehetősen okosan programozták fel, így nincs őrjítő csatangolás, mint az iLife-ok esetében. Inkább ezt választanám a Gearvitan a GVDIBEA960 kuponkóddal 39.000 Ft-ért, viszont csak DHL-el rendelhető, vagyis akinek gyorsan kell, az rendelje  innen. Aki pedig nem akar a vámmal vacakolni, az a Bangoodot részesítse előnyben.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány