DG-170gbz konzol teszt – Mario ismét felsül

DG-170gbz konzol

Nagy menőség a DG-170gbz konzol, amivel gyerekkorunkat idézhetjük meg. Marioval irthatjuk a Teki katonákat, seggbe rúghatjuk Donkey Kongot vagy Contra-ban lelődözhetjük ellenfelünket a kvarc játék méretű “konzolon”. Mindezért 6.600 Ft-ot kérnek, ami egy kis nosztalgiázásért nem tűnik soknak.

DG-170gbz retro konzol: átjön a feeling?

Szép emlékeket őrzök a különböző, 80-as és 90-es években játszott gémekkel kapcsolatban. A Commodore korszak, a “cartridge-on” hurcibált játékok, amiket a PECSA előtti bolhapiacon cserélgettünk, mind-mind szép pillanatok voltak az életemből. A számtalan kvarcjáték, amivel heteken át verettem, mind olyasmi, amit a szívem egy eldugott szegletében őrzök, és ezek előhozatalát vártam el az iszonyatosan hülye névre keresztelt kütyütől.

A dobozt a posta nagyon megdolgozta, a kocka formából sikerült egy “végtelen számú sokszöget” összerugdosni, de szerencsére a beltartalom túlélte a tortúrát. A retro konzol tetején a GB station felirat virít, ami nem tudom mit jelent, lehet Gearbest? Nyilván nem, csak valami újabb idétlen kínai randomgenerált márkanév. Kapunk hozzá egy mini USB-ben végződő tápegységet és egy RCA kábelt, hátha vannak olyan elmebajosak, akik a fantasztikus kb 200×200 pixeles? felbontást nem 2,2 inch-en, hanem nagyobb megjelenítőn is látni szeretnék.

A minősége igazi tejfölös pohár, de a kijelző állító mechanika a legjobb példa arra, mennyire gyengén rakták össze a DG-17gbz konzolt: ha meglengetjük a testet, becsukódik és kinyílik, na erre a hitvány szón kívül milyen másikat tudnátok használni? A gombok olyanok, mintha a számukra kialakított síknál mélyebbre kellene nyomnunk, lehet egyszer majd kiesnek a hátlapon és Duna kavicsként gurulnak széjjel a padlón. Az egyetlen pozitívum a “cartridge” rendszer, vagyis elméletileg cserélhetjük az  adattárolót, amin a játékok vannak.

DG-170gbz retro konzol: kisbaltával még kisebb darabokra

A legjobban az idegesített a DG-170gbz konzol kapcsán, hogy egyáltalán nem a pozitív retro élményeket hozta vissza, hanem minden olyat, amit már akkor is utáltam az ilyen mini kvarcjátékokban.

Az egyik az egérmozi, amit kijelzőnek mernek hívni. Olyan rohadt kicsi a megjelenítő, hogy alig látjuk, mi történik rajta. 2,2 col, vagyis 5,5 centiméter, ez semmi, még egy 8 bites Mariohoz sem elég. Például Donkey Kong alatt állandóan rám kakkantottak a madarak, mert olyan kevés pixelből áll a guano, hogy legtöbbször nem vettem észre. Abszolút adom a feelinges midi zenéket, amennyiben az nem cincogásként jön ki egy fél centis nyíláson és a hangereje is állítható, mert így csak idegesítő és nem élvezhető.

A játékok irányítása borzalmas. Az ugrálós játékoknál, mint a Contra 6 vagy a Kung Fu, nem lehet normálisan srégen mozogni, a kapcsolók majdhogynem beesnek a testbe, ami durván csökkenti az élvezeti értéket, vagy inkább mondjam azt, hogy a szenvedési faktort növeli?

Alap adat, hogy a gyártó megmondja, nagyjából mennyi játékkal számolhatunk, mármint igazából, nem pedig a duplikátumokkal együtt. Mondom a vicces számokat: 700.000 van a konzolon és további 111.111 a kártyán. Nem elírtam, ennyi az ÖSSZES, ráhegesztett game, kár hogy a valós szám nagyjából 50 körül lehet, hiszen minden lapozás után látunk majd 3-4 ismerős nevet.

Ez nem szokatlan, sőt gyakorlatilag mindenki így “farmolja” fel a számokat, de azért a mérték egy picit durva. Már csak azért is, mert egy oldalon kb. húsz cím jelenik meg, vagyis a háromszázötvenezredik programig eljutni gyakorlatilag lehetetlen, akkor meg minek van?

Összegzés

A DG-170gbz konzol nem az a retro cucc, amit keresel. Valójában nem tudom, hogy ki keresne egy lötyögős gombokkal megáldott, idegesítő hangon virnyákoló, kis kijelzős, a játékokat folyamatosan ismétlő cuccot. Ha 1.500-2.000 Ft lenne, ajándékba adnám olyannak, akit nem kedvelek, vagy akire nem akarok több pénzt szánni, de magamnak akkor sem venném meg.

Ehhez képest 6.600 Ft, ami röhejesen sok ezért a rettenetért, a szerencse az, hogy helyette egy csomó jó retro konzol kapható, szóval azért olyan nagyon nem kell aggódni. Itt van például ez, amit mi is teszteltünk vagy egy rakat másik, amit csekkolhattok.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány