Cube i9 Win10 táblagép teszt – Csúcsok csúcsa

Cube i9

Sokáig csak álmodoztam a Cube i9 táblagépről, de túl drágának, és kissé indokolatlannak is tartottam a megvásárlását. Végül úgy jutottam el idáig, hogy akármilyen Windows 10 alapú géppel próbálkoztam, a kis Z8300-as chipset még 4 GB RAM-mal is kevés volt ahhoz, hogy bárhová teljes bizalommal magammal vigyek egy ilyen gépet. Szép dolog a hosszú üzemidő, de ismeretes vagyok arról, hogy két darabba fejelem a monitort, ha nem pörög a rendszer. Így hát inkább villámgyors legyen egy gép, mint üzemidő bajnok. A Cube i9 pedig villámgyors. És üzemidő bajnok.

Téved, aki azt hiszi, hogy felsőkategóriás táblagéphez felsőkategóriás doboz jár. Sima, fehér kartondoboz pár ikonnal, semmi több. Lényeg a lényeg: megfelelő védelmet nyújtott a terméknek, semmi baja nem lett, ugyanis belülről minden oldalról szivaccsal párnázták ki.

A bal oldali dobozban találtam rá az US szabványos töltőre, amelyhez érdemes egy EU átalakítót venni (~1 dollár), hogy itthon is lehessen használni. A dobozban a táblagépen kívül volt még egy pár papír, melyek közül az egyiket sorsjegyszerűen le lehetett kaparni, hogy a réteg alatt rejtőző karaktersort saját VIP azonosítómként használhassam segítségkéréskor. Na, erre már elvigyorodtam. Még akkor is, ha kamu.

Természetesen rendeltem a géppel együtt stylus tollat is, hátha ezzel a géppel már valóban kihasználhatóak a toll nyújtotta előnyök, és valóban olyan folyamatosan, és zökkenésmentesen tudom vele együtt használni az eszközt, mint ahogyan azt a reklámokban be szokták mutatni, gyanúsan boldog emberekkel. Ez a toll kerek 2000 forintomba került. Azért jóval olcsóbb, mint a Chuwi Hi10 Proé, mert nem elektronikus elven működik. Ennek két előnye van: sokkal olcsóbban legyártható és nehezebben megy tönkre, illetve mindig “fel van töltve” használathoz.

A táblagép baromi nagy. 12.2″-os a kijelzője, plusz kb. 2 centi kávája is van, ahol érintésérzékeny Windows gomb, értesítési LED, szenzorok, meg minden kutyafüle helyezkedik el, szóval nem nagyon érdemes ügy tervezni, hogy ezt kézbe véve használja az ember, mert esélytelen. Ennek ellensúlyozására másolták le nevesebb gyártók ötletét: a hátlapon van egy kihajtható rész, amivel két fokozatban feltámasztható a gép.

A kihajtásért felelős mechanizmus tökéletesen működik. Félúton is meg lehet állítani, és ott is megtámasztható, vagy kihajtható teljesen, így a megoldás többféle testhelyzetben is remekül működik. Lévén, hogy az egész ház fém, nem kell a törésektől tartani. Nagyon masszív darab az egész test, nincsenek lötyögések, viszont egy ekkora darabot két kézzel hajtogatva időnként hallani halk nyekergést. Nekem ennyi bőven belefér.

Tekintsétek meg a csatlakozókínálatot:

Rögtön hozzá kell tennem, hogy rendeltem billentyűzetet is, mert anélkül nem lenne teljes a teszt, illetve egy ilyen géphez már kötelező is szerintem. A billentyűzeten semmiféle kiegészítő port nincs tehát gépelésen, és touchpad-es navigáláson kívül semmi egyébre nem alkalmas! Nem számítson arra senki, hogy azon keresztül is lehet tölteni, vagy akksi lenne benne, vagy plusz teljes értékű USB portok, mert nincs olyan avstag az egész billentyűzet. Egy szőrös, kissé bőrhatású anyagból készítették, aminek igazán magas minőségérzete van, és rettentően vékony. Valami fém lap lehet benne, mert ehhez képest igen merev.

A táblagéphez annak alján található mágneses csatlakozási pontokon rögzül, illetve a képernyő aljához is odaugrik a billentyűzet felső része, ha úgy akarjuk. Ebben az esetben nem fekszik a klaviatúra, hanem enyhe szögben döntve várja a használatot. Nagyon kényelmes és stabil.

A gépen tehát megtalálható minden szükséges port, bővítésre is van lehetőség, de azért az egy darab teljes értékű USB port még akkor is kevés, ha 3.0-s, és van mellé egy Type-C. Ami hatalmas szívfájdalmam, az a hardver velejárója. Olyan erős a vas benne, hogy fogyasztása miatt inkább külön tápcsatlakozót helyeztek el rajta, mint hogy Type-C porton keresztül történő töltést alkalmazzanak, ahogyan azt a középkategóriás gépek teszik. Ez azért rossz, mert így csak fali aljzatból, a saját töltőjével tudom tölteni, power bankkel, vagy random telefontöltővel nem. Ez végtelenül sajnálatos.

Adott tehát egy erős hardverrel, hatalmas képernyővel, fém házzal, és aktivált Windows 10 operációs rendszerrel szerelt táblagép, amivel elméletileg már helyproblémák sem fordulhatnak elő. Köszönhető ez annak, hogy csak 1 rendszer terpeszkedik rajta, ezért nincsenek külön partíciók, illetve a 128 GB-os SSD-nek, ami benne működik. Íme a teljes specifikáció:

Alapinformációk Márka: Cube
Típus: Ultrabook
OS: Windows 10
CPU gyártó: Intel
CPU: Intel Core M3-6Y30
GPU: Gen9LP HD515
Magok: 1.51GHz, Dual Core, 4 logikai processzor
Memória RAM: 4GB
ROM: 128GB
Bővítés: max. 128 GB-os micro SD kártya
Hálózat Hálózat: WiFi
WIFI: 802.11b/g/n
Bluetooth: Igen
Kijelző Képernyő típus: kapacitív (10 pontos), IPS
Kijelző mérete: 12.2″
Kijelző felbontása: 1920×1200 (WUXGA)
Kamera Kamerák: egy hátlapi, egy előlapi
Hátlapi: 5 Megapixel
Előlapi: 2 Megapixel
Csatlakozás Micro SD kártya foglalat: Igen
Type-C: Igen
USB port: Igen (USB 3.0)
3.5mm fülhallgató port: Igen
Általános Akkumulátor: 2×5000 mAh (akár 5h videónézés)
AC adapter: 100-240V 12V 2.5A
Gravitációs szenzor: Igen
Mikrofon: Igen
HDMI: Igen (Type-C porton keresztül)
OTG: Igen

Tesztüzem

A Windows 10 aktivált állapotban, de elég elavult állapotban fogadott. Ez sok órányi frissítést jelentett, mire naprakész, és magyar nyelvű lett. Ilyenkor nagyon erősen ajánlott egy teljes rendszerképet készíteni mentésként, így bármi baj lenne a későbbiekben, erről mindent gyárira vissza lehet állítani. Én bekapcsoltam a rendszeres visszaállítási pont létrehozást is, mivel már nem vagyok tárhely szűkében. Mire mindent lefrissített, még mindig volt kb. 90 GB szabad tárhelyem, ami 60-ra csökkent, azután, hogy Skype-ot, Teljes Office csomagot, Daemon Tools-t, FRAPS-et, mobilnet drivert, WinRAR-t és miegyebet rátelepítettem. Ha valakinek ez gondot okozna, vegyen 10.000 forintért egy 128 GB-os memóriakártyát, és duplázza meg a teljes tárhelyet. Arra már igazán nem lehet panasz egy táblagép esetében.

Az operációs rendszer viccen kívül van olyan gyors, mint az asztali gépem esetében. Pöccre indul minden (oké, a telepítőknek több idő kell), például a Google Chrome több megnyitott ablakkal is gondolkodás nélkül tölt be. A videók lejátszásával sincs semmi gond, és közepes beállításokon tudtam stabil 24 FPS fölött játszani a jó öreg Mirror’s Edge-dzsel. Ez azt jelenti, hogy a táblagép nem dobja be a törölközőt kisebb terhelés hatására, és ez több, mint remek hír. Végre kezdjük áthidalni a teljesítménybeli problémákat a táblagépeknél is!

A képernyő felbontása több, mint elég. Ha csak 1600p körüli lenne, akkor sem lenne gond, tehát több, mint megfelelő filmezésre például. Ha jobban belegondolok, borzasztóan sok pixel van rajta. Több, mint ami a 24 colos monitoromon. Az érintés érzékenysége kiváló. Akárhol bököm meg, a legfinomabb érintés is elég neki, hogy tegye a dolgát. Ugyanígy teszi ezt a tollal is, erre már tényleg lehet felismerhető rajzokat készíteni, bár a kézíráshoz még mindig nem elég a környezet. Az alapvető baj szerintem az üvegfelülettel van. Az ember ahhoz szokott, hogy kézzel papírra ír, aminek van valamiféle ellenállása, de a toll úgy csúszik az üvegen, mintha jég lenne. Ettől a betűk torzabbak, és nagyobbak lesznek, arról nem beszélve, hogy nem tűnik fel az eszköznek, hogy a tenyerem van rajta, és nem 6 másik ujjammal rajzolok rá egyszerre. Ez szoftveres hiányosság.

Viszont kinek kellene kézírás, amikor van egy ilyen remek billentyűzet hozzá? Plusz portokat ugyan nem nyújt, viszont csendes, prémium anyagokból készült, és nagyon jó rajta gépelni. A mágneses rögzítés mindenhol stabil, tökéletesen végzi munkáját, ahogyan a touchpad is. Nagyon tartottam tőle, hogy ennek is darabos lesz a mozgása, vagy csak nem túl kifinomult, de egy élmény használni vele a gépet.

Az üzemidő energiatakarékos módban akár 10 órára is kitolható. Ez természetesen leginkább netezést jelent, szövegszerkesztést, táblázatkezelést, és hasonló dolgokat, amik esetében a képernyő háttérvilágítása eszi meg a legtöbb áramot, de aktív internetezéssel, sok ablakkal, alkalmazások közti váltogatással, és legalább 50%-os fényerővel is simán elvan 6-7 órát nem energiatakarékos módban. 50%-os töltöttségen voltam, amikor javában Mirror’s Edge-eztem és több, mint másfél órát írt még. Ez azt jelenti, hogy aktív terhelés mellett is kibír 3-3.5 órát. A hangszórói valóban sztereó pár, ami már korántsem olyan béna, dobozhangzású, mint a Chuwinál volt. Még játszani is kellemes volt vele. Megfelelően hangosra tudtam tekerni, és még a kibocsátott hangszín is kellemes volt. A kamerák szokás szerint bénák. Az előlapi Skype-hoz jó, másra nem, a hátlapi meg arra az esetre, ha valamit nagyon le kellene fényképezni, és tényleg nincs más.

Ha már fényerőnél tartunk, szeretném megosztani veletek, hogy milyen büszke vagyok a gyártóra. A minimum fényerő vaksötétben is használható, nem a retinaégetős fajta, ellenben a maximum nappali fényben is remek. Nem állítom, hogy hátulról tűző napsütésben is használható lesz, mivel a kijelző tükröződik sajnos, de normális fényviszonyok között egészen biztosan elegendő lesz a háttérfény.

A tesztet szándékosan hosszabbra nyújtottam, mint általában, hogy ha van valamiféle turpisság egy ilyen, felsőkategóriás táblagépnél, ami elrettentheti az embereket a vásárlástól, akkor minél nagyobb valószínűséggel kiderüljön, de nem találtam rajta semmi kifogásolnivalót. Egyszerűen csak király.

Konklúzsön

Bizonyos tekintetben nehéz döntés, bizonyos tekintetben pedig a világon a legegyszerűbb döntés ez a táblagép. Nehéz azért, mert importköltségek nélkül is nettó 104.000 forintot kell érte fizetni akcióban (és akkor még nincs hozzá se toll, se billentyűzet!), ami azért sok pénz ahhoz, hogy valamit Kínából rendeljen meg az ember. A világ legkönnyebb döntése viszont azért, mert ennyire szívesen táblagépet még soha senkinek sem ajánlottam, mint ezt.

Egyszerűen tökéletesen teszi azt, amire kitalálták. Sokáig bírja akksival, jó a fényereje, gyönyörű képet ad a kijelzője, magas a felbontása, villámgyors, alkalmas akár játékra is, a legmodernebb csatlakozókkal rendelkezik, kitámasztható, és a használatakor alig érzem magam korlátozva a két monitoros, dupla ilyen széles billentyűzettel ellátott asztali gépemhez képest. Én pedig pontosan ezt kerestem egy táblagépben, ettől többet nem várok el tőle. Ez pedig egyet jelent: számomra ez a táblagépek csúcsa, nem látom értelmét ettől több pénzt kiadni egy eszközre, mivel a használhatóság már itt az optimumponton van.

Ezért fizettem összesen 104.000 (gép) + 18.500 (billentyűzet) + 2000 (toll) = 124.500 forintot nettó (akcióban rendeltem, 360 dollárért). Bár én mindent futárszolgálattal rendelek, ahol az áfát nem lehet elkerülni, érdemes például a billentyűzetet külön csomagként rendelni, mert azt külön nem fogják megvámolni. Arra, hogy a táblagép átcsúszik, ha sima postával rendelitek, van esély, de kicsi. Viszont ennek ellenére is csak ajánlani tudom, a legjobb vételeim közé tartozik. Egyáltalán nem tartom soknak érte a 104.000 forint körül árat.

SZERK.: Sajnos a 360 dolláros akció ma (11.19.) lejárt a termékre, viszont a fekete péntek környéki akciókban nagy valószínűséggel megint le fogják árazni, így érdemes lesni a webáruházak ajánlatait!

Itt megvásárolható >>

Billentyűzet >>

Toll >>