Cree Q5 és Convoy S2+ elemlámpa teszt – Fény az éjszakában

Két lámpa csap össze egymással a mai tesztben. A Cree Q5 sokkal inkább otthoni felhasználásra készült, csiptetővel ellátott elemlámpa, amelyet 940 forintos ára is tükröz. A Convoy S2+ sokkal komolyabb szerkezet, 18650-es Li-ion akkuval üzemeltethető, akár túrázásra is alkalmas fényforrás, ára 4.200 forint.

Kicsomagolás

Mostanában ez a rész a cikkeimben kimaradt. Vagy azért, mert nem volt értelmezhető csomagolás, vagy azért, mert már kibontva kaptam a terméket. Itt az utóbbi történt, ezért nem voltak csomagoló anyagok, de az 5.000 forint alatti sávban egyébként sem várhatunk el túl nagy különlegességeket.

A Cree Q5 esetében az ár alapvetően meghatározza a minőséget. Nem remélünk sokat, de nem is kapunk. Az anyaghasználat rendben van, egy tömbből forgácsolt alumínium hengertest, amelyet egy foszforeszkáló, narancssárga gomb zár le. A fogása kellemes, de szerintem egy átlagember kezének már túl kicsi.

Az anyaghasználat kontrasztossága különösen azért tűnt fel, mert a két lámpát egymás mellett teszteltem. A Convoy S2+ fényévekkel komolyabbnak néz ki, az eloxált alumínium felület, a csúszásgátló barázdák és az általános összeszerelési minőség egy sokkal komolyabb termék képét festi elénk. Ez persze egy alapvető elvárás egy olyan lámpával szemben, amely több mint négyszer drágább a konkurensénél.

Cree Q5 tesztüzem

A Cree Q5-öt egyértelműen nem túrázásra vagy komolyabb sötétben botorkálásra találták ki, ami így leírva furcsának tűnhet egy világító alkalmatosság kapcsán. A tápellátást 1 db AA méretű ceruza elem vagy akkumulátor biztosítja, ebből azért már lehet arra következtetni, hogy itt olyan nagyon nagy tűzijáték nem várható.

Én mind a kettővel kipróbáltam, az elem egy új Varta, míg a Li-po akkumulátor egy USB csatlakozóra tokozott, 1.5 V feszültségű Sorbo márkájú példány volt. Ez utóbbival fényesebben világított a LED, de érzésre itt sem érte el a gyártó által állított 300 Lumen fényerőt. Elvileg 14500-as Li-ion akkumulátor is belefér, annak a feszültsége 4.2 V is lehet, teljesen feltöltve, azzal valószínűleg elő lehet csalni a maximális fényerőt is.

Mivel a lámpa kicsi, ezért én nem marokra fogva, hanem három ujjal tartva használtam. Jó ötlet, hogy van egy felcsíptethető tartó az oldalán, amivel beszúrhatjuk az ingzsebbe, vagy a nadrágunk szélére akaszthatjuk, de azért látszik, hogy nem komoly használatra tervezték.

Az elülső gyűrű mozgatásával állíthatjuk a fókusztávolságot, így a fénycsóvát variálhatjuk teljesen szórt és fókuszált állapot között. Ez utóbbiban kirajzolódik a LED kontúrja, furcsa alakzatot festve a falra. A legtöbb esetben az ember egy kör alakú fényfoltot várna, ehelyett egy szögletes valamit kapunk. Sajnos ilyenkor is látható két halvány gyűrű a középponttól távolodva, vagyis a fókuszálás csak olyan tessék-lássék módon sikerül. Ugyanez elmondható teljesen terített fény esetében is.

A fő gondom az volt a lámpával, hogy a fényereje kicsi, tehát a sötétben mászkáláshoz nem világít elég messzire, emiatt viszont nehezen használható. Sokkal inkább közelebbi tárgyak bevilágítására alkalmas. Lehet vele autót szerelni, a kapcsolótáblában piszmogni vagy éppen – bár tudjuk, hogy ez a kedves olvasóval még sosem fordult elő – a kocsmázásból hazaérve az ajtózárra világítani.

Convoy S2+ tesztüzem

Az előbbi lámpa sokkal felnőttesebb verziója, minden értelemben. A test egyenletesen eloxált, textúrázott alumínium, ami remekül meggátolja, hogy csúszkáljon a kezünkben. A Convoy S2+ hengeres teste pont annyival nagyobb, mint a Cree Q5, hogy már kényelmesen marokra lehet fogni, de akár a csuklónkon is viselhetjük, a hozzá adott pántnak köszönhetően.

Amikor elkezdtem a blog bejegyzést írni, akkor döbbentem rá, hogy mennyire bonyolult is elemlámpát tesztelni. Ugyanis egyetlen típusnak is számtalan változata lehet, más a vezérlő, mások az áramforrások, a bekapcsoló gomb, a LED, és még vagy 10 másik paramétert is említhetnék.

Az S2+ külseje ugyanabból az alumínium öntvényből készült, de 5 különböző színre eloxált variáns kapható, illetve a bekapcsoló gomb anyagában is van eltérés. A nálam járt példány a szürke, „reverse clicky”, vagyis a megnyomás után az elengedésre bekapcsoló, gumírozott fajta. A színeseket fém gombbal szerelik, tehát már itt is találhatunk eltérést.

Érdemes egy kicsit górcső alá vennünk a teljes terméknevet, mert sok minden kiderül belőle: Convoy S2+ Cree XM-L2 U2 – 1B 7135×8. A Cree XM-L2 a LED típusa, míg az U2 a színhőmérsékletet jelöli, ami az 6500-7000 Kelvin közé eső tartomány. A 7135×8 a vezérlőt jelölő szám, ez utóbbi maximálisan 2800 mA áramot képes elviselni.

Az összes vezérlőnek közös jellemzője, hogy rendelkeznek módmemóriával. Ez azt jelenti, hogy ha egy adott állapotban hagyjuk a lámpát 3 másodpercig, akkor azt megjegyzi, és a következő bekapcsoláskor automatikusan ezzel indul el.

A működési módokat ráadásul további két csoportra osztották, aminek az átváltására magamtól soha az életben nem jöttem volna rá, ezért megnéztem a leírást. Az átváltás módja: kapcsoljuk be a lámpát alacsony fokozaton, majd várjunk 5 másodpercet, ekkora a lámpa villan egyet, ekkor kapcsoljuk ki a lámpát. A következő bekapcsolásnál már a másik csoport lesz aktív.

A lámpa két állása az alábbi működési módokat tartalmazza:

  1. alacsony (5%-os fényerő), közepes (50%-os fényerő), erős (100%-os fényerő)
  2. az első hármon túl: stroboszkóp, S.O.S morze kód elvillogása

A lámpát 4.2 V cellafeszültségű, 18650-es Li-ion akkumulátorról üzemeltettem. Gyári érték szerint 960 Lumen fényt képes kibocsájtani, amit megmérni ugyan nem tudtam, de az biztos, hogy maximális fokozaton brutálisan erős. Lakásban már a második, 50%-os fokozat is bőségesen elegendő, ahol nem is melegedik annyira, mint 100%-os teljesítményen. Szerencsére mivel 0 fok alatti hőmérsékletben teszteltem, a forrósodás kapóra jött, de nem vagyok benne biztos, hogy nem tudja magát túlfűteni, tönkretéve a LED-et vagy az akkumulátort.

Az biztos, hogy maximális teljesítmény mellett nagyon erős a kibocsájtott fénycsóva, lakásban a fehér falról már visszaverődik és el is vakít. Az éjszakai, Gellért-hegyi tesztek is azt mutatták, hogy a lámpa több mint 100 méterre elvilágít. Amikor a lábam elé világítottam éjszakai túrázást imitálva, akkor is szépen terült a fény, az ösvényt teljes szélességében lefedve.

Ami még feltűnt, hogy a LED milyen egyenletes körben terít, sikerült a fényforrást teljesen középre helyezni. Ez nagyon jól jött, amikor az erkélyről pásztáztam éjszaka a kertet, mintha egy betörőt keresnék a bokrok között. Itt a távolság nagyjából 20-30 méter volt, a fény egyenletesen terült el a bevilágított kertrészen.

A Convoy S2+ a fényerejéhez képest meglehetősen könnyű, mindössze 75 gramm üresen, míg a mérete 24×118 milliméter, így simán zsebre tehető, rövidebb például, mint egy átlagos okostelefon.

Műszaki érdeklődésemet kielégítendő, szétcsavartam a testet, ami így három részre oszlik: a lámpa elülső fele, a vezérlővel és a LED-del, a középső, elemtartó szakasz, és a zárókupak. A részek között vékony, 1 milliméter vastag tömítő gyűrűt találhatunk, amely egyes források szerint foszforeszkál, de én ezt nem tapasztaltam. A lámpa védett a polaritás felcserélése ellen, illetve alacsony feszültség védelemmel is ellátták, így használható egyszerűbb cellákkal is.

Érdekesség még, hogy ha egy párat fordítunk a kupakon, akkor elcsavarhatjuk a fém rugót annyira, hogy már nem ér hozzá az akkumulátorhoz. Így védekezhetünk a véletlen bekapcsolás ellen, bár maga a mélyebben ülő nyomógomb is elég jól biztosított.

Összegzés

A két elemlámpa közül nekem a Convoy S2+ volt a meggyőzőbb. Jó minőség párosul nagy fényerővel, egy pici testben, így a használata kényelmes, és a funkciók sincsenek agyonbonyolítva. Hátrányként tudom felhozni, hogy 18650-es akkumulátorról üzemeltethető, ami nem mindenkinek lesz otthon és egy megfelelő töltő sem árt, amivel a lemerülés után életre tudjuk kelteni. Szerintem ez a lámpa egy igazi ár-érték bajnok, 4.200 forintot biztosan megér.

A Cree Q5 sokkal inkább a gyerekjáték kategória, jobban illik kulcskarikára, mint túrázáshoz, de lakásban vagy egy lépcsőházban gond nélkül használható. A hibáit – rosszul terített fénypászma és alacsonyabb fényerő – pedig megbocsájtjuk neki, mert az alacsony, 1.000 forintos ár mindenre mentség. Aki plusz teljesítményt akar kisajtolni belőle, az pedig használjon AA méretű, 14500-as akkumulátort.

A Cree Q5 elemlámpa itt megvásárolható >>

A Convoy S2+ elemlámpa itt megvásárolható >>

Egyéb olcsó fényforrások >>