Cogo bevásárlóközpont LEGO replika teszt – Ego LEGO

Cogo bevásárlóközpont

A Cogo bevásárlóközpont replika viszonylag hűen adja vissza azt az érzést, amit egy szóval “legozásnak” szoktunk nevezni. A hatalmas csomagban egy 810 darabos építőkészlet található, amelyet elsődlegesen lányoknak szán a gyártó, és különösebben nem is kellett csalódnunk a termékben, amelynek a másolatokhoz hűen a legnagyobb előnye a kedvező ára, 12.480 forintba kerül, amit az eredeti esetében nagyjából dupla ennyiért kaphatunk meg.

A Cogo bevásárlóközpont kicsomagolása

Azt már megszokhattuk, hogy a másolat LEGO-knak a doboz ez egyik spórolási pontja, ez is meglehetősen egyszerű, ami a külső borításban nem is annyira nyilvánul meg, de a kibontással azért kiderül a turpisság. A legolcsóbb kartonpapírból hajtogatott keret osztja négy részre a belső teret, ahol az elemek, és egy viszonylag korrekt összerakási útmutató helyezkednek el. Kapunk továbbá egy matrica szettet, amivel az egész lakást tele ragasztgathatjuk, annyi különböző miniatűr ábra található rajta.

A 810 darabból álló készletet a szőnyegre kiöntve hirtelen elképedtem, hogy mennyi elemből is áll, élőben sokkal durvábban néz ki ez a mennyiség, mint ahogy azt elképzeltem, ráadásul nagyjából 100 db pici firle-francot is tartalmaz, tehát nem javaslom, hogy a padlón rakjuk össze, mert ott mindenfelé szétgurulnak. Minőségre eléggé LEGO-szerűek az elemek, de a “click” – ahogy angolul az összeillesztés érzetét szokták hívni – nem az igazi, ez a laza-szoros tengelyen ez előbbi felé tendál, ami gyerekeknek jobb, mintha nehezen összenyomható lenne, felnőttek viszont többet fognak rajta bosszankodni, hogy valami miért nem marad a helyén.

Az összerakási útmutató viszonylag átlátható, de hiányoltam belőle a méretarányos rajzokat, mint amilyet a KAZI márkájú építőkészletek tartalmaznak. Érzetre a két cég termékeinek minősége nagyjából azonos, de a Cogo bevásárlóközpont figurái eléggé távol állnak a LEGO eredetijétől.

Ha csak a festést nézzük, akkor az arcok még kidolgozottabbak is, mint a LEGO esetében, de például az alsó test olyan laza, hogy az emberkék folyamatosan vagy lehajolnak, vagy lemennek hídba, ráadásul a fenekükön sincs illesztő lyuk. Emiatt vagy fura Laokoón-csoportot alkotnak, vagy pedig egy durva parti utáni fetrengést imitál a sok, fura szögben eldőlő hölgyemény. Emiatt persze, székre, vagy járműbe se lehetne ültetni őket, de szerencséjükre az épület az utóbbiból egyet sem tartalmaz.

Tesztüzem

A Cogo bevásárlóközpont a magas elemszám – és a sok, belőlük megalkotható épületvariáció miatt – meglehetősen tartalmas és tartós szórakozást nyújt. Összerakni nem különösebben bonyolult, de két dologra nagyon oda kell figyelni: a különböző, egymáshoz közel álló színekre, és az elemek hosszára. Ez utóbbi miatt többször vissza kellett bontanom egy komplett falszakaszt, mert benéztem, hogy most 4, 6 vagy éppen 8 “pöttyös”-e egy építő kocka, és ezek természetesen egymás mellett is helyezkednek el, szóval nem nehéz elrontani.

Ezért lett volna jó, ha vannak méretarányos elemek a füzetben is, illetve ha néha megfordítanák a képeket, mert akkor ez a folyamat sokkal gördülékenyebb lenne. Ezért mindenképpen javallott egy felnőtt jelenléte, aki kikozmetikázza a hibákat. Az összeépítés durván 6-7 órát vett igénybe, nem különösebben kapkodós tempóban, illetve az összes kis “bizbaszt” – például az eladó sapkákat a szekrényekbe – nem raktam be, de az épületet és a különböző kiegészítőit teljesen készre szereltem.

A kreatív műhely nem volt viszont a helyzet magaslatán, amikor a terméket kitalálták, mert például csak nők vásárolnak a Cogo bevásárlóközpontban, és ők is kizárólag táskát tartanak a kezükben, de legalább más színűt. Nem mondanám, hogy ez nagyon fejleszteni fogja a gyerekek fantáziáját, ellenben azon biztosan sokat fognak gondolkodni, hogy miért nőtt ki egy virág a pénztárgép asztalon, ami nem műszaki, hanem koncepcionális hiba.

Az viszont tervezési, hogy a lift konzol a saját súlyától eldől, pedig az ilyen mechanikai részeket a KAZI tűzoltóállomásnál már nagyon jól megoldották, lásd a garázskapu leereszthetőségét. Eleinte persze arra sem jöttem rá, hogy az egy lift akar lenni, mert erre a kézikönyvben semmi nem utal, de lehet, hogy ez az én hibám, hogy felnőtt férfiként nem tudtam maradéktalanul azonosulni a 8 éves kislányok lelkivilágával. Éppen ezért megmutattam egy lányrokonnak, akinek nagyon tetszett a szett, és őt az sem zavarta, hogy minden vásárló egynemű.

Azt is furcsálltam, hogy például az “ékszeres” vagy “parfümös” standon a termékeket miért úgy szimbolizálják, hogy választanak egy színes 1 pöttyös kockát, és ráraknak egy lapos egyes elemet, jó lesz az terméknek, majd a felhasználó odaképzeli. Ezt a LEGO egyszerűen úgy oldja meg, hogy legyárt egy parfümnek kinéző parfüm formát, és arról tudjuk, hogy ez az, ami, de ezt ma már mindenki természetesnek veszi a sárkányok, Bionicle robotok és világító LEGO szellemek világában.

Az elemek nem szorulása néha bosszantó tudott lenni, például a ruha részlegen, a kiállított darabokat egy póznára kellett feltűzni, ami nem akart a helyén maradni, ezért egyre nagyobb erővel nyomtam az alatta elhelyezkedő kockára, amivel végül sikerült összeomlasztani a komplett emeletet.

Azt viszont semmiképpen nem szabad elvitatni a Cogo bevásárlóközponttól, hogy maga a termék meglehetősen kidolgozott. Olyan finomságokkal találkozhatunk, mint a kapcsolóval aktiválható foglalt LED, amit amit a ruhaosztály próbafülkéje mellé kell beépíteni, vagy az italbár, ahol értelemszerűen inni lehet, illetve a vicces bevásárló kocsi, amit a figurákkal tologathatunk. A színek pedig tényleg lányosak, a sok pink, lila, világos zöld és kék, ami valóban jobban illik a gyengébbik nem fiatalabb képviselőihez, mint a fiúkhoz.

Valahogy viszont végig az volt az érzésem, hogy a fiúknak jobb építőelemes játékokat terveznek , mint a lányoknak. Ez inkább egy általános tendencia, és nem a Cogo hibája, pedig szerintem a gondolkodós vagy mechanikus részeknek ugyanúgy helyet kell kapniuk egy kislányoknak szóló játékban is, mert ezek a készségek unisex-ek, nem köthetők igazán egyik nemhez sem. Szerencsére minden olyan játék, amelyet építőelemekből kell összerakni, serkenti a mechanikus készséget és a fantáziát, és ebben a szerepkörben a Cogo bevásárlóközpont is megállja a helyét.

Összegzés

A tesztelt termék esetében két dolgot emelnék ki, ami miatt én is megvenném a gyermekemnek: az eredetihez képesti ár, és a nagy elemszám, ami miatt komplex szórakozást tud nyújtani. A hibái leginkább a koncepció gyengeségéből, és nem az anyagminőség hitványságából fakadnak, de ez csak a felnőtteket zavarja, a gyerekek nem fogják észrevenni. Persze ezzel nem indokolható az, hogy a figurák miért nem úgy néznek ki, mint az eredeti LEGO-k, illetve, hogy egyes kockákat miért kell a kellemesnél kisebb erővel összenyomni.

Ennek ellenére az ára – ami a jelenlegi árfolyamon számolva 12.480 forint a 810COGO kupon felhasználásával – még mindig a fele az eredetinek, és ha az embernek több gyermeke van, akkor bizony az egy nyomós érv, ha mondjuk ugyanannyi pénzből kettő csemeténknek is jut valamilyen ajándék. Aki pedig fiúsabb ajándékot szeretne, mindenképpen nézze meg a KAZI termékeit, ugyanis remek tűzoltó állomásokat és rendőr kapitányságokat találhatunk a palettájukon.