Cima-1 kés teszt – Elnagyolt másolat

Cima-1

Mivel javában benne vagyunk a túraszezonban, úgy gondoltam, hogy ideje egy újabb fixpengés kést szemügyre venni, ami hű társunk lehet akár a természetben is. A Cima-1 névre hallgató modell ígéretes felmenőkkel rendelkezik, az Ontario cég RAT-3 kését vették alapul a kínai tervezők. Nézzük, hogy 6.000 forintért milyen terméket kapunk.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Műszaki Adatok HX Outdoors ZD-031
Teljes hossz 215 mm
Pengehossz 100 mm
Penge anyaga 7Cr17MoV
Penge vastagsága 4 mm
Markolat hossza 115 mm
Markolat vastagsága 17 mm
Markolat anyaga Micarta
Tömeg 180 g
Tok műanyag

Cima-1 : első benyomások

A kés egy egyszerű, nem túl erős papírdobozban érkezik hozzánk, aminek a további becsomagolására nem nagyon ügyelnek a GearBestnél, így én egy olyan dobozhoz jutottam, amire feltehetőleg szállítás közben rápakoltak valamit, vagy rálépett a postás. Szerencsére ez a beltartalmat nem érintette, így egy teljesen ép példányt tudtam elővenni a dobozon belüli fóliából.

Az sajnos már az első pillanatban feltűnik, hogy a tokra nem fordítottak kellő figyelmet a tervezők, így már gyári állapotban megfigyelhetünk némi lötyögést. Sajnos ez azzal is együtt jár, hogy rázkódás hatására némileg zörög a kés a tokjában, ami azért eléggé rémisztő. Ugyancsak furcsa benyomást kelt a hozzá mellékelt övbújtató alkalmatosság is, ami szintén fenntartásokat ébresztett bennem a használhatósággal kapcsolatban. Ha rajtam múlik, én a rajta lévő feliratot is mellőztem volna, a “The jungle survival knife” titulust én egy kicsit nagyképűnek érzem.

Cima-1

Szerencsére a Cima-1 külső megjelenésével nincs gond, ügyesen lemásolták a méltán népszerű amerikai modellt. Első kézbevételkor kiderül, hogy egy masszív, a viszonylag kompakt mérete ellenére is robusztus kést kapunk. A formavilág egyszerű, letisztult, ami kifejezetten hasznos egy efféle eszköz esetében. A zöldes színű mikarta markolat szépen harmonizál a feketére színezett pengével, és nekem a kissé ipari jellegű csavarok is tetszenek. A markolat egyébként az egyszerűségének köszönhetően sokféle fogásnemben kényelmes, talán egyedül a törővég – ami egyben zsinórfuratként is szolgál – okozhat időnként némi kényelmetlenséget.

Hasonlóképpen egyszerű a penge is. Klasszikus drop point pengeformát kapunk egyenes leélezéssel, amit csak a markolat felé eső részen elhelyezett ujjvájat, illetve a pengeháton kialakított recézés tesz mémileg érdekessé. Ami engem egy kicsit zavar, bár csak esztétikai szerepe van a dolognak, a bazárian elhelyezett feliratok: a Cima márkanevet különböző formákban háromszor is megtaláljuk a pengén. Ezen kívül anyagmegjelölést és egy rejtélyes számot helyeztek el a fekete felületen, szintén nem túl elegáns módon.

 

Cima-1: munka közben

Ennél a késnél nem volt kérdéses számomra, hogy elsősorban outdoor használatra készült, a méretei miatt ugyanis nem igazán tudnám edc szerepkörben elképzelni. Egy rövid túrára vittem tehát magammal, és ott néztem meg, hogy mennyire használható. Sajnos a kés eredetijéhez még nem volt szerencsém, így előítéletek vagy elvárások nélkül foghattam bele a tesztbe.

Elsőként egy tűzgyújtás előkészületeit ejtettem meg a késsel, ami gyárilag megfelelően éles volt. A fűrésszel kezelhető méretűre aprított fát ütőfázás módszerével hasogattam fel. A Cima-1 ezt a feladatot jól ellátta, a 4mm vastag penge könnyedén elbánt az anyaggal. A pengehossz persze kompromisszumokra kényszerít, de értelemszerűen igyekeztem használható méretű ágakat válogatni.

Ezt követően farigcsáltam egy kicsit a késsel, tollaságat próbáltam készíteni. Nos, a markolat alapvetően tényleg kényelmes, azonban itt előjöttek a hiányosságai. Az ujjvájat számomra túl sekély volt, így nem tudtam biztonságosan használni, ennek köszönhetően viszont egy kicsit távolabb került a kezem a faragás helyétől. Ugyancsak kényelmetlennek bizonyult az ujjvájat: túl durva a felülete ahhoz, hogy kesztyű nélkül jól használható legyen. Természetesen meg tudtam vele oldani, amit akartam, de szívesebben dolgoztam volna valami mással. Miután ezzel megvoltam, egy nyársat is faragtam a késsel, itt a kisebb erőkifejtés miatt kényelmesebben tudtam dolgozni.

Összességében tehát a Cima-1 elvégezte a dolgát, de kifejezetten nem volt öröm vele a munka. Sajnos ugyanez érvényes a kés hordhatóságára. A műanyag tok, ahogy fentebb már említettem, bár jól tartja a kést – fejjel lefelé, erőteljesebb rázogatás mellett sem esett ki belőle – mintha nem lenne megfelelően méretezve. Menet közben a kés kotyog benne, ami egyrészt idegesítő, másrészt hosszabb távon szerintem nem kifejezetten jó sem a toknak, sem a késnek.

Szintén kissé átgondolatlan megoldás az övbújtató is. A merev, hajlított fémlemez egyrészt rosszul néz ki, másrészt nem adja azt a flexibilitást, amit egy egyszerű bőr vagy cordura megoldás adna, sem azt a sokoldalúságot, amit a közelmúltban bemutatott Sanrenmu fixpengések műanyag/fém kombinációi adnak. Menet közben egy talán nem annyira zavaró, de ha például leülünk, vagy leguggolunk, lehet, hogy útban lesz a késünk. Ehhez képest apróság, de a lemezt mintha már azután fújták volna le feketére, hogy meghajlították, így a belső oldalra már nem került festék.

Ezek után kellemes csalódás volt, hogy a 7Cr17MoV penge meglepően éles maradt használat után, ráadásul pillanatok alatt újra borotvaélesre tudtam fenni. Szintén plusz pont jár a bevonatnak, ami ugyancsak jól bírta a gyűrődést, sem kopást, sem karcolást nem fedeztem fel rajta.

 

Összegzés

Őszintén szólva én sokkal többre számítottam ettől a késtől, mint amit végül kaptam tőle. Más márkáknál már bebizonyították a kínaiak, hogy ügyesen másolják le a jó dolgokat, a Cima-1 azonban mintha egy elkapkodott, befejezetlen másolat lenne. Az eredeti ára 30 dollár, amit én túlzónak tartok, ebben az ársávban – vagy akár olcsóbban is – kapunk jobb késeket, ha fixpengés, outdoor szerepkörben is használható darabot keresünk. Jelen pillanatban ugyanakkor akciósan 5.500 Ft körül is beszerezhető, ennyiért talán érdemes lehet kipróbálni, ha valakinek nagyon bejön ez a dizájn.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

ÁTTEKINTÉS
ár-érték arány