Chuwi iLife V5 robotporszívó teszt – Olcsó, menő kistestvér

Szerencsés vagyok, mert nem csak a Chuwi iLife V5-öt, hanem annak nagyobb testvérét, az iLife X5-öt is kipróbálhattam. Kíváncsi voltam, hogy az alacsonyabb árért vajon kevesebbet tud-e, mint a drágább modell. A 30.740 forint egyáltalán nem tűnik soknak, hiszen porszívóz, automatikusan tölti magát és még a féltett bútorainkat is kikerüli.

Kicsomagolás

Egymás mellé tettem a két robot dobozát és próbáltam felfedezni bármilyen különbséget. Nem sikerült, a kettő gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, talán az X5-nek egy picit szélesebb. Ez egyben azt is jelenti, hogy itt nem spórolt a cég, de a dizájnt sem nevezném markánsnak. A csomagoláson az iLife Beetles felirat áll, egy kis nyomozással viszont kiderítettem, hogy ez is a Chuwi brandhez tartozik, amely remek tabletjeiről ismert. Ezt mindenképpen jó ómennek vettem és az érzés tovább erősödött bennem, amikor kinyitottam a dobozt.

Aki találkozott már életében robotporszívóval, az előre kitalálhatja mi a tartalma. Oldalkefék, szűrők, dokkoló állomás, kis söprű a takarításhoz, távirányító, kézikönyv, a gép maga és egy pár elem. Egy dolgot hiányoltam, az X5-nél megtalálható víztartályt, ugyanis a V5 ezen verziója nem tud felmosni. Érdekesség, hogy a hasára egyből feltették a takarító rongyot, ezért én sem vettem le róla, mert érdekelt, hogy szárazon mennyi port tud vele összegyűjteni.

A kinézet tetszetős, egyáltalán nem tűnik gagyinak, személy szerint nekem jobban tetszik, mint az X5-ös verzió. Valahogy diszkrétebb az egész, jobban belesimul a mai lakások mérsékelten high-tech stílusába. Ha nagyon kötekedni szeretnék, azt mondanám, hogy a távirányítót egy fokkal rosszabb műanyagból öntötték ki, mint amit fogni kellemes.

Tesztüzem

A sok tesztelés miatt már a véremben van, hogy tüzetesen olvassam végig a kézikönyvet és nektek is ezt szoktam javasolni. Ez esetben is hasznos, ám vannak benne érthetetlen “kinangol” mondatok, illetve olyan funkciók, amelyeket a V5 nem tud, ugyanis más modelleknek, például a V5 Pronak is ez a leírása.

Ennek ellenére vegyük a fáradságot és fussuk át a szöveget, ugyanis nincsen LCD kijelző, ami kiírná a hibakódokat. Helyette két sor diszkrét LED jelzi, hogy milyen módban van a robot. Ezek a jelek elég egyértelműek, ha már tudjuk, mi micsoda, de ha nem, akkor nehezen fogunk eligazodni.

A porszívó rengeteg hasznos funkciót tartalmaz, az egyik ilyen, hogy képes időzítve takarítani a lakásban. Ez egy igen kellemes tulajdonság, én jellemzően akkorra állítottam be, amikor nem voltam otthon. Nem szabad elfelejteni, hogy ha nem állítjuk be az óráját, akkor nem a megfelelő időpontban fog elindulni, ami például éjszaka kifejezetten ijesztő tud lenni. Ne kapcsoljuk ki, mert magától is elmegy 15 másodperc után alvó módba, de ugyanezt a hatást érhetjük el a clean gomb hosszabb nyomásával.

Három különböző takarítási programot is használtam a kosz eltüntetésére. Alapesetben a clean gomb rövid nyomására véletlenszerű mozgásba kezd a gép és megy, amerre jónak látja. Az a titka, hogy nem szabad nézni, mit csinál, mert akkor rendkívül idegesítő, ahogy össze-vissza kering. A második módja a kis területen való tisztítás, ezt egy búgócsiga szimbólummal aktiválhatjuk, ekkor körözni kezd. A leglátványosabb pedig az “éltisztítás”, ekkor a tárgyak oldalát követve tünteti el a port.

A testéhez képest 3-4 cm távolságban is tud söprögetni, amit utána az alsó szívónyílásával gyűjt össze. Hengerkefét ne keressünk, ilyennel nem rendelkezik, ami némileg behatárolja a megtisztítható felületek típusát. Egyenes terepen remekül takarít, de a kőpadló fugái közül már nehezen pucolja ki a koszt. Nálam a kisebb rongyszőnyegek okozták a legnagyobb gondot, ezekben ugyanis folyamatosan elakadt.

A tisztítóberendezések kapcsán szinte mindenki arra kíváncsi, hogy milyen anyagokon használható. Ezért úgy döntöttem, hogy minél változatosabb tesztkörülményeket próbálok kialakítani. Elsőként elkövettem minden kezdő robotporszívós hibáját, vagyis kupit hagytam a lakásban, hogy minél több akadályt kelljen leküzdeni. Ezen berendezések megkövetelik, hogy rendet rakjunk, mielőtt elindítjuk. Ezért amit lehet, pakoljunk el, a kábeleket tekerjük fel, a székeket húzzuk szét.

Mivel én ezt nem tettem meg, ezért a V5-nek kellett kikerülnie mindent, ami elöl maradt. Ezt részben meg is oldotta, de jellemzően a kábelekkel nem tudott mit kezdeni. Ha feltekeri őket a kefékre, akkor megáll, nehogy leégesse a motorokat, de így a takarításnak is vége. Valószínűleg egyedi dolog, de a két cipőtartó közül az egyik alá beszorította magát, míg a másik alá nem. Úgy vettem észre, hogy az 1-2 centinél alacsonyabb, míg a 9-10 centinél magasabb, nem tömör tárgyakat nem érzékelik a szenzorok. Így a kameraállványaimat kitolta a radiátor elől, kitakarított mögöttük, majd amikor legközelebb arra járt, akkor visszatolta. Ez nyilvánvalóan véletlen, de élőben nagyon mókás látvány. Az egyik nagyobb drónommal is jó barátságot kötött, bemanőverezett a lábai közé, majd nem tudott kijönni onnan, ezért végigvonszolta a lakáson.

A második tesztben egyenes, barázdamentes laminált padlóra öntöttem ki három, minden háztartásban megtalálható anyagot: lisztet, pirospaprikát és sót. Fontos volt a különböző szemcseméret, amivel az egymástól eltérő szennyeződéseket imitáltam, illetve a szín, mert így láttam, mennyire hordja szét a gép. Aktiváltam az “on the spot” takarítási módot, majd hagytam, hogy dolgozzon. A feladatot nem teljesítette tökéletesen, de a kiszórt fűszerek 80%-át eltüntette. A gond az, hogy a maradék 20%-ot nagyjából 5 méteres körzetben, egyenletesen szétterítette, olyan helyeken is, ahol nem is járt. Érdekesség, hogy ha egy tárgyhoz ér, akkor megfordítja a forgás irányát és ellenkezőleg kezd el körözni. Mivel a robot nem tudja, hogy hol a kosz, ezért többször beavatkoztam a távirányítóval, hogy a megfelelő irányba tereljem. Ha hagytam volna véletlenszerűen mozogni, akkor valószínűleg mindent felszedett volna, de nem akartam két órát várni.

A fenti próbát megismételtem a konyha járólapján is és bőséggel öntöttem mindenből a szegélyek mellé. Szándékosan falkövető módban hagytam, majd rázártam az ajtót és hagytam küzdeni. Most is nagyjából 80%-ban tüntette el a kiöntött anyagot, de most egyáltalán nem szórta szét, helyette a réseket töltötte ki vele. Nagyjából ezt az eredményt vártam, hiszen képtelen benyúlni a mélyedésekbe, a szívónyílás pedig csak azt tudja eltüntetni, ami fölött közvetlenül elhalad. A szóródás hiánya egyben azt is jelenti, hogy ha egy lehatárolt területen mozog a robot, akkor sokkal hatékonyabban gyűjti össze a koszt. Ezt elősegíthetné az iLife X5 cikkben már kitárgyalt ultrahangos fal, de ez sajnos nem jár az olcsóbb modellhez.

Utolsó tesztként a jó gazda gondosságával elpakoltam mindent, amiben elakadhat a gép. Becsuktam három szobaajtóból kettőt és csak azt hagytam nyitva, ahol volt küszöb. A fenti felállásban háromszor is elindítottam a V5-öt. Mind a három alkalommal mikor hazaértem, a saját dokkolóján várt, feltöltve, vagyis egyszer sem akadt el, sem a szőnyegen, sem a küszöbön, mint a drágább variáns és még szépen ki is takarított. A V5 lehetne csöndesebb is, gyári érték szerint 55 decibel zajt bocsájt ki, ami azért tud zavaró lenni, ha egy helyiségben vagyunk vele.

Bár ez nem egy reprezentatív teszt, összezártam a két iLife-ot a konyhában, mert kíváncsi voltam, mit kezdenek egymással. Szépen kikerülték egymást és párhuzamosan takarítgattak tovább, vagyis akár két robotporszívót is megvehetünk otthonra, ha növelni akarjuk a hatékonyságot.

Összegzés

Nem csalódtam az iLife V5-ben, pedig tartottam tőle, hogy a drágább modell után gagyinak fog érződni. Van néhány hibája, például kicsit zajos, nincs víztartálya, nem adnak hozzá ultrahangos falat és nincsen rajta LCD kijelző sem. Azonban számos pozitív tulajdonsága ellensúlyozza a hátrányait, a három takarítási mód, az önfeltöltés és az időzíthetőség jelentősen megkönnyítik az életünket. Így a takarítást elég fele annyiszor elvégezni, hiszen az ember nem érezi a lakást olyan koszosnak, ez pedig megér 30.740 forintot.

A felmosás hiánya azonban fájó pont, amit viszont feloldhatunk a nemrég tesztelt iLife X5 megvásárlásával, melyhez ráadásul még ultrahangos falat is kapunk. Az árkülönbség pedig olyan kicsi, hogy érdemesebb ez utóbbit megvenni EU raktárból, 34.500 forintért, így az ÁFA is elkerülhető. Érdemes megnézni a többi EU raktáras gépet is, ha valakinek gyorsan, és maceramentesen van szüksége egy ilyen porszívóra.

Amennyiben pedig valaki egy mindent tudó, 4 takarítási móddal, hengerkefével és víztartállyal rendelkező modellre vágyik, annak az iLife csúcsmodelljét, a V7S-t javasolom, amely most spanyol raktárból, 56.800 forintért kapható.

Az iLife V5 itt megvásárolható >>

Az iLife X5 itt megvásárolható >>

Az iLife V7S akciós modell itt megvásárolható >>

Teljes EU raktár >>

Más robotporszívók >>