Chuwi Hi9 tablet teszt – Meglepetést okozó péklapát

Chuwi HI9

A Chuwi Hi9 az alapvetően műszaki eszközök gyártásáról – gondoljunk itt például az iLife szériára, ami megalapozta a belépőkategóriás robotporszívók hírnevét – ismert cég legújabb, közepes méretű tabletje. Érdekes kategória ez, hiszen még az éppen hordozható, de már kifejezetten nagy kijelzővel rendelkező – 8,4 inch-es – készülékek közé tartozik, amit PowerVR GPU és egy MTK8173-as processzor egészít ki. Az egyáltalán nem rossz hardverhez pedig jutányos, 46.000 forintos ár társul.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

A Chuwi Hi9 kicsomagolása

Amikor megláttam a dobozt, egyből Faházi János legendás asztaliteniszező jutott eszembe, aki nagyjából a létező összes tárggyal tud ping-pongozni, amit a kezébe adnak, legyen az parkettaléc vagy zsíroskenyér. Ezzel a nagy trepnivel – amit a Chuwinál csomagolásnak hívnak – is biztosan remek partikat tudna játszani, de az alig egy collal kisebb Lenovo Tab 4 8 Plus tabletem mellett egyszerűen óriásinak hatott.

Nem véletlen, a Chuwi Hi9 hatalmas, legalábbis ahhoz képest, hogy egy 8,4 inch képátlójú eszközről beszélünk. Ennek az egyik oka a masszív káva, ami körbeveszi a kijelzőt, egyáltalán nem mondható karcsúnak, sőt kifejezetten testes. A külsejével kapcsolatban akartam valami nagyon frappánsat mondani, de annyira semmilyen, hogy egyetlen enyhítő szavacska sem jutott eszembe. Nem csúnya, nem szép, gyorsan ki fog fakulni az emlékezetünkből.

 

Sokkal érdekesebb a felső, lepattintható káva, ami a lényeget rejti: duális SIM bemenet, mellette p ediga micro SD kártya foglalat, vagyis a mező közepén is lesz internetünk, ha úgy akarjuk, egyből egy remek túra tablet képét vizionáltam magam elé. Jobb oldalt felül helyezkednek el a vezérlőgombok, ami nem a legszerencsésebb, például a képernyőkép mentéséhez egyszerre kell megnyomni két egymáshoz nagyon közel eső gombot, ami elég  macerás. Másik ilyen kellemetlenség az ujjlenyomat olvasó hiánya, itt bizony mintát kell rajzolnunk a képernyőre.

 

A minőség rendben van, nem recseg, nem ropog, csavarodásnak nyoma sincs, gombok nem lötyögnek, tisztességesen összerakták a Chuwi Hi9-et. Maradt a jack és a micro USB port is, amit én személy szerint nem bánok, utóbbi pedig minden “háztartás” esszenciális eleme, nagyjából 10 éve.

 

A Chuwi Hi9 tesztje

Amilyen középszerűen néz ki a Chuwi Hi9, úgy hozta az újabb és újabb meglepetéseket a teszt során. Volt már néhány tisztességes tablet a kezünkben, gondoljunk csak a Teclast T10-re vagy az Alldocube Freer X9-re, de általánosságban az volt a véleményünk, hogy ahogy egyre jobbak lettek, az árazásuk is ezzel arányosan kúszott felfele, és mindegyikből hiányzott valami.

Nyilván a Chuwi Hi9 esetében is lehet találni gyenge pontot, de amióta kijöttek a tabletekhez illő SoC-k  – vagyis azok a lapkák, amelyekre egy teljes rendszert lefedő áramköri elemeket tokoznak -, valahogy sokkal jobbak ezek a készülékek. A processzor egy MTK8173, a videó megjelenítésért pedig egy PoverVR GX 6250 felel, amik meglepően jól kiegészítik egymást. Antutuban 97.500 pontot hoznak, GFX Bench T-REX tesztjén pedig 23 FPS-t produkált, ami teljesen rendben van, ha mellé tesszük a 4 GB RAM-ot és a 64 GB háttértárat is. Ez utóbbi sebességével szokták még az összképet elrontani, lásd Onda V10 Pro, de itt ez is rendben van, hozza a – 150/100 MB/s olvasás-írás – kötelezőt.

Az eredményeket ráadásul úgy produkálta, hogy egy 2560×1600 pixeles, hatalmas, 8,4 inch-es IPS kijelzőt kell meghajtania, amivel kapcsolatban bármiben fogadtam volna, hogy ez a felbontás képregénnyé silányítja a megjelenítést. Ehhez képest meglepően gördülékeny a rendszer, még a játékokkal is jól elboldogul, annak ellenére, hogy szerintem fölösleges egy ekkora felbontású kijelző a tabletbe.

Fogást is leginkább a megjelenítő kapcsán lehet találni, különösen akkor, ha mellé teszem a Lenovo Tab 4 8 Plust, a Chuwi Hi9 színhűségben, de különösen fényerőben marad el konkurensétől – 350 cd/m2 -, és még csillog is a felület, szóval ne ezzel üljünk ki vakító napsütésbe e-bookot olvasni. De talán még a diófa árnyékos lombja alatt sem lesz elég, amit a képernyő tud, ellenben éjszaka nem olvasztja ki az agyunkat. A betekintési szög viszont príma, így akár ketten is nézhetünk rajta filmeket.

A másik a kezelés érzékenysége, kicsit tapadós ez a laminált kijelző felület, ezért a görgetés nem annyira egyenletes, mint a drágább termékeken, de azok nem is 54.000 forintba kerülnek. Ellenben ez tud zavaró lenni a gyors reakciót igénylő játékoknál, mint például az Injustice 2. Ezzel vége is az igazi kritikának, sőt a megdöbbenések sorozata jön, kezdve az operációs rendszerrel. Az Android 7.0-val hirdetett tablet ugyanis 8.0 Oreora váltott utazása során, és még erre is jöttek frissítések, amikor bekapcsoltam. Ezt leszámítva sallangmentes, szűz Androidot kapunk, vírusmentesen, kiváló.

A szenzor és bővítő hely felhozatal egy tablethez képest bőséges, különösen úgy, hogy ez egy alsó-középkategóriás eszköz. Duális, ac szabványú WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, kettős SIM kártya foglalat, 128 GB-os kártyát is kezelő micro SD kártyabővítési lehetőség. Ez egyben azt is jelenti, hogy mind navigálásra, mind netezésre külső eszköz nélkül is tökéletesen alkalmas a Chuwi Hi9, ami kirívóan ritka a 200 dolláros szegmensben.

A durung kinézetnek vannak egyértelmű erényei is, például az 5.000 milliamperórás akkumulátor. Ennek kipróbálására én nem igazán szeretem a szintetikus teszteket, helyette sorozatokat szoktam nézni és netezni, mert ez adja vissza a valós felhasználás sava-borsát. Egy Jessica Jones rész alatt nagyjából 7%-ot merült, ez 50 perc, vagyis durván 12 órányi sorozatot tudtam volna végignézni, ami meglehetősen bőséges. A hanggal viszont eljátszották azt a trükköt, amit a nem prémium gyártók szoktak: nem túl hangos, így nem is recseg, összességében korrekt, de halk.

 

Bár a kamera nem kardinális kérdés egy tablet esetében, azért egyik gyártó sem meri kihagyni, így a Chuwi Hi9 is kapott egy 5 Megapixeles hátsó és egy 2 Megapixeles front egységet. Szerintem mindenki könnyedén kitalálja, hogy milyen képeket készít: ha lefényképezünk vele egy almát, tudjuk, hogy az nem egy banán, de ennél tovább nem terjed a tudása. A bolt nyitva tartása viszont ezeken a képeken is látszani fog, tehát szükségmegoldásként tökéletesen használható.

 

Összegzés

Jellegtelen kinézetét meghazudtolóan jó tablet lett a Chuwi Hi9. A kijelző alacsony fényerejét és a picit kelletlen laminált felület reakcióját leszámítva egy meglepően jól sikerült eszköz. Minden részegységében ott van a szeren a kategóriájában, gyors processzor, hosszú üzemidő, sok háttértár és memória, SIM kártya bemenet és GPS, sőt még játszani is lehet rajta, annak ellenére, hogy a 2560×1600 pixeles felbontás metglehetősen fölöslegesnek érzem.

A legjobb viszont az, hogy sehol sem sikerült elrontani, nincs fájó hibája, és Android 8.0 fut rajta, ami kirívóan ritka ebben az árszegmensben. Akit a jellegtelen külső nem zavar, nyugodtan vegye meg, 46.000 forint körül ez most az egyik „best buy”. Aki pedig valamelyik másik Chuwi termékre ácsingózik, az erre a linkre nyomjon.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

Tudtad,

hogy már itthon is van olyan szakszerviz, amely kifejezetten kínai telefonok és tabletek javítására specializálódott? Ők a kinaitelefonjavitas.hu, ahol a RendeljKínait olvasói 2.000 Ft kedvezményt kapnak a bevizsgálási díjból, ha felmutatják az alábbi kupont:

Bővebben az alábbi linken olvashattok a lehetőségről. A kupon letölthető PDF, illetve JPG formátumban.

ÁTTEKINTÉS
ár/érték arány