Chuwi HI8 Pro olvasói teszt

Bevezetés

Mit tegyen az átlag felhasználó, akinek fontos a mobilitás éppúgy, ahogy az, hogy elérhető legyen számára az Android és a Windows egyaránt? Hordhat magánál két különálló eszközt, ami valljuk be, nem túl elegáns megoldás, vagy beszerez egy hibrid készüléket, mint amilyen a Chuwi HI8 Pro.

Kicsomagolás

A HI8 Pro egy egyszerű barna papírdobozban érkezett. A tetején csupán a márkajelzéssel, oldalain/alján pedig egy két fontosabb adattal a gépről. A dobozt felnyitva mindjárt a táblagép néz velünk szembe, mellette egy kis dobozban egy 5 V, 2 A-es töltőfej található a hozzá tartozó kábellel. A gépet kiemelve találunk még egy egyszerűsített leírást angol és kínai nyelven, valamint egy garancialevelet.

Külső

Készülékünk 211*123*9,3 mm-es befoglaló méretekkel rendelkezik, súlya 350 g, ami egykezes használatot is lehetővé tesz. Maga a géptest műanyag, a hátlap átlósan textúrázott, nem csúszik és az ujjlenyomatot sem gyűjti. A bal felső sarokban egy 2 Mpixeles kamera található, a felső harmadban középen márkajelzés, az alsó harmadban néhány infó, valamint a hangszóró nyílása. Körbe mindkét oldalon egy fém betét fut végig, ezt a bal oldalon nem töri meg semmi, a jobb oldal tetején a hangerőszabályzó gombokat, valamint a ki/bekapcsolót találjuk. Az alsó rövid él üres, a felsőre a 3,5 mm-es jack, micro HDMI, C típusú usb aljzat trió került. Az előlap alján a windows gomb, tetején egy papíron a hátlapival megegyező felbontású kamera és egy értesítési LED, a kettő között pedig egy 8″-os, 1920*1200 képpont felbontású, 16:10-es képarányú IPS technológiával készült kijelző foglal helyet.

Hardver

Tabletünket egy Intel Cherry Trail Z8300-as CPU hajtja, melynek alapórajele 1,44 GHz, burst módban 1,84 Ghz-ig képes felpörögni és 4 fizikai maggal rendelkezik. Memóriából 2 GB áll rendelkezésre, ami mind Windows, mind Android alatt megfelelő sebességet biztosít a mindennapos használathoz. A Grafikus megjelenítésért felelős Intel HD 5300 szépen muzsikál, Windows alatt régebbi játékokat is futtathatunk, némi kompromisszum árán. A beépített tárhelyet tekintve összességében 32 GB-on osztozik a két rendszer, ami sajnos mindkét esetben elég karcsú. Az Android esetén 8, Windowsnál 17,8 GB-ot jelez a fájlkezelő, ez utóbbi esetben egy belakott rendszeren 4-6 GB szabad helyünk marad csak, ami sajnos kizárja a későbbi nagy frissítési csomagok feltelepítését.

Használat közben

Bekapcsoláskor egy rendszerválasztó menübe kerülünk, ahol sajnos az érintőfelület még nem aktív, így a hardveres gombokkal tudunk navigálni. A hangerő fel az Android, a hangerő le a Windows, a bekapcsoló gomb pedig az utoljára használt rendszer indításáért felel.

Android

A robotos rendszer 5.1-es változata került a gépre, amit szerencsére nem pakolt tele a gyártó felesleges appokkal, gyakorlatilag teljesen csupasz gyári rendszert kapunk, ami kielégítő sebességgel üzemel, akadásnak, késlekedésnek nyoma sincs. A tesztgépen sajnos sikerült elég hamar működésképtelenné tennem ezt a rendszert, így képernyőképek, valamint teszteredmények igény esetén a későbbiekben várhatók.

Windows

A windows 10 32 bites változata található a gépen, abból is a mára elavultnak mondható 1511-es milestone. Későbbi kiadásra sajnos helyhiány miatt csak a teljes rendszer újrahúzásával van lehetőségünk, ami legalább közepes szintű számítástechnikai tudást igényel, ezért ha nem vagyunk biztosak magunkban, ehhez mindenképp kérjük szakértő segítségét.

Használhatóságot tekintve azonban ez a régebbi verzió semmiben nem akadályoz minket, teljesen jól használható a rendszer, sebessége megfelelő, a mindennapi munkavégzéshez, egy két regebbi játék futtatásához így is tökéletes.

Multimédia

A kijelző képe tűéles, 283 PPI képpontsűrűsége több, mint elég, betekintési szögei az IPS technológiának köszönhetően elég nagyok, szinte teljesen oldalról nézve is látható a képernyőn megjelenített tartalom. Fényereje több, mint elég, bár nyilván szikrázó napsütésben nem várhatunk csodát, de ezt leszámítva minden környezetben találunk megfelelő beállítást. A micro HDMI kivezetésnek köszönhetően a megjelenített kép kitehető külső monitorra, vagy tévékészülékre is, ami nagyban megkönnyíti a tableten végzett munkát. A gép hangja hagy maga után némi kivetnivalót… sőt maradjunk annyiban, hogy van neki, de az elvárásainkat tartsuk a minimumon. A két kamera esetén ugyanez a helyzet, használhatóságuk kimerül a videochat-ben.

Vezeték nélküli technológiák, akkumulátor

 

Wifiből N szabványig nyújt támogatást, emellett Bluetooth 4.0 segíti a külső eszközök használatát. A műanyag háznak köszönhetően a hatótávok teljesen rendben vannak, a routertől a készüléket elválasztó két-három fal sem jelent komoly akadályt. Az akku 4000 MAh-s, ami kb 3-5 óra folyamatos használatot tesz lehetővé, mielőtt a készülék töltőért kiáltana. A 2 A-es gyári töltőfeje 10-ről 100%-ra kb 2 óra alatt húzza fel a gépet kikapcsolt állapotban.

Konklúzió

A gép jelenleg 30 ezer Forint körüli összegért rendelhető, ennyiért gyakorlatilag ajándék. Egy-két apróbb kényelmetlenséget leszámítva nagyon olcsón kapunk egy kiválóan használható hibrid gépet. A vacak kamerákat és a felejthető hangot gyakorlatilag kiválóan ellensúlyozza a nagyon erős kijelző, a jól használható hardver a megfelelő akkus üzemidő. Részemről azt kell hogy mondjam, hogy mindenképp maximálisan elégedett vagyok a géppel, ár-érték arányban nagyot gurított vele a Chuwi, mindenképpen vételre ajánlottnak tartom ezt a remek készüléket.