Chuwi Hi13 táblagép olvasói teszt

Olvasónk, Attila írása

Az olvasói cikkek változtatás nélkül kerülnek publikálásra, így tartalmukért és minőségükért nem vállalunk felelősséget.

 

Sziasztok! Hosszas tanakodás után végül belevágtam egy rendelésbe. A RendeljKinait.hu-s srácok véleményét is kikérve, több tesztet végigolvasva, fórumokat böngészve, döntöttem végül a Chuwi Hi13 mellett.

A cégem úgy döntött, hogy az eddig használt Samsung tabletek helyett mindenki saját megoldásban gondolkozzon, mert minden eszközön elérhető lett a céges programunk. És itt jött a vezérhangya…. Van laptopom, ami nem egy rossz darab, de nehéz, nem akarom cipelni, meg ugye az aksi is nagy rizikóforrás. Csak gondolj bele abba a helyzetbe, hogy ügyfélnél köszönés és beinvitálás után máris a konnektort keresem.

A másik indok, hogy „feleslegesen” drága eszközben nem gondolkoztam, mert a komolyabb munkáimhoz asztali gépet használok, van egy fullos laptopom is, így ez tényleg arra kell, hogy net elérésem legyen, mert a céges program Chrome-ot használ, e-mailezni tudjak, és az sem lenne baj, ha könnyű, modern, jól kinéző valami lenne, amin ha úgy alakul akár egy filmet is meg lehessen nézni normálisan.

Személy szerint ezért kezdtem gondolkozni egy olyan lehetőségben, ami valahol a tablet és a laptopok között van, de mégsem Android, max dual boot, de inkább Win tablet.
Egy tablet azért üzemidőt tekintve elég jól van optimalizálva (persze laptopok is, de nem akartam 28.000 Ft körül venni egy új aksit). És ha már van rá lehetőség, akkor billentyűzet is járjon hozzá. Végignyálazva a létező összes tesztet és a 4. szülinapos akciót megvárva végül sikerült is beszerezni EU Expressel.

 

A Chuwi Hi13 csomagolása

Csomagolást tekintve hááát, mondjuk azt, hogy fél szívroham volt, amikor kinyitottam. Szokásos szürkés zacsiban volt az egész, maga a tablet doboza a felfújható védőpárnában, de a kedves kínai barátok a billentyűzetet csak simán rárakták a védőpárnára, majd úgy rakták bele a zacsiba. Mindkét rész kartondobozban érkezett. Komoly sérülés nem látszott, de ahogy kinyitottam a dobozt egyértelművé vált, hogy nem volt egy könnyű útja a cuccnak, vissza kellett pattintani több helyen is a billentyűzetet, mert az illesztésnél szétnyílt.

Ezután jött maga a tablet. Kinyitottam a dobozt, szokásos kiegészítők, és ugyan az probléma… Szét volt nyílva. Összepattintottam és szerencsére semmi extra baj nem volt. De egy óriási fekete pont a csomagolásra. A hab a tortán, hogy a MEO-s tuti szabin volt, vagy munkatáborba küldték, mert a 4 db csavarból oldalanként 1-1 nincs rendesen betekerve. Nyilván nem a Surface szintet kell megütni, de azért mégiscsak 4 db csavarról van szó amihez egy kéz, megy egy csavarhúzó kell.

 

A Chuwi Hi13 tesztje

Specifikációk

• CPU – Intel Celeron N3450 (Quad-Core, 2.2 GHz, Apollo Lake)
• GPU – Intel HD Graphics 500
• Kamera – 5 Megapixel hátsó |2 Megapixel előlapi
• Memória – 4 GB RAM | 64 GB háttértár + micro SD kártyával bővíthető
• Kijelző – 13.5 colos, 3K (3000 x 2000 pixel)LCD IPS kijelző
• Aksi – Lithium-Polymer, 10.000 mAh
• Operációs rendszer – Microsoft Windows 10
• Méretek – 334 x 222 x 8.9 mm
• Töneg – 1080 g
• Portok –  USB Slot, Micro HDMI, Micro-USB OTG, 3.5 mm jack, DC Jack, Micro SD

 

Beüzemelés

Csak megerősíteni tudom azokat a teszteket ahol leírták, hogy a beüzemelés egy nagyobb lélegzetvételű türelemjáték. Win 10 van a gépen, bekapcsolás utáni régió beállítások, nyelvi telepítő letöltése után azonnal frissítésbe kezd. Én itt hibáztam, mert valahogy a régió beállításnál valami afrikai régióra kattintottam ahogy lejjebb akartam görgetni, de rögtön továbblépett, és utána kínlódtam mire vissza bírtam állítani.

Jó pár óra rámegy a frissítésekre, csak akkor kezdd el, ha van időd rá, mert ahogy végez egy adaggal, már dobja is fel a rendszer, hogy elérhető még vagy 100 különböző fontos frissítés. Ha megvagy vele, érdemes egy rendszer visszaállító parancssort csinálni, vagy egy mentést egy külső eszközre. Tök szűz Win 10 van alapból rajta, tehát végig kell menni az elejétől az összes frissítésen. Viszont jogtiszta mindenféle kínai turkálás mentes Windows-unk van.

Lemezparticionálást követően a 64 GB tárhelyet kettéosztva fut most a gépezet. Sok tárhely nincs, ezzel meg kell barátkozni, bővíthető is a tárhely micro SD kártyával, állítólag 64 GB-ig, ezt nem teszteltem. Illetve automatikusan a Win 10-be ágyazva van Onedrive, sőt Gmail felhasználóként kapsz 15 GB tárhelyet is.

A jelenlegi lehetőségeket figyelembe véve, főleg a kínai tabletek kisebb méretű tárhelyeit nézve a felhőszolgáltatásokkal minden ilyen jellegű hiányérzet megszüntethető. Aki meg ennyi pénzt áldoz ilyen gépekre az tudjon ezzel együtt élni, mert megoldások vannak, nem ezen kell tartani a Breaking Bad meg a Trónok harca összest.

Szerencsére Win 10 alatt már lehet külső adathordozós megoldással frissíteni így nem szemeteli annyira tele a gépet egy-egy frissítés, de azért tud kellemetlen üzeneteket küldeni frissítés közben, hogy nincs több hely a merevlemezen, és kezdődhet a matek, hogy honnan mit hova, vagy mi mehet a shift+del kombinációval.

 

Képernyő

Brutális. Nem nagyon lehet több jelzővel illetni. Hihetetlen éles kép, brutális felbontás. A fotók nem is igazán adják vissza. Saját véleményem az, hogy az emberi szem nem biztos, hogy meg bír különböztetni egy jó Full HD kijelzőt egy akármilyen K-s kijelzőtől (ekkora, vagy még kisebb méretben) de tényleg nagyon szép képet kapunk. Hihetetlenül részletgazdag, nagyon jó fényerejű a kijelző, volt teszt ahol kevésnek találták, de felhúzva kiégeti a retinámat.

 

Használat

Alapvetően nekem internet eléréshez kellet, a céges progi Chrome-on fut. E-mail hegyek és szövegszerkesztés amit állandóan használok. Illetve a magán oldalról mérnökként szerettem volna, ha az Autocad–et is bírja. Nyilván nem vártam el, hogy a komoly 3D-s tervezést tudja, de 2D-ben nem baj ha bírná. Hát működik. Van olyan város út és közműhálózatos rajzom, amin egy vállalati gép 3-5 percet is gondolkozik, hogy betöltse, illetve ha nagyítok a rajzon, szintén vakarózás következik, a Chuwi nagyjából 2 perc alatt betöltötte a nagyítás simán döccenés nélkül megy. Eddig amit 2D-ben rajzoltam, sima ügy volt, 3D-t nem nagyon használok, így arra még nem volt időm, hogy teszteljem. De ahhoz már kell memória rendesen, ott azért szerintem elvérezne, de nekem amúgy is csak a 2D kellett, eszembe sem jutna 3D-t rajzolni, max megnyitni ha nagyon kell valami.

Dual wifit használ, pillanatok alatt talál jelet, nem tapasztaltam problémát vele. A kertben is egész jó vételem volt, ahol a telefonok már rég elvéreznek ott is talált jelet. A Bluetooth szintén pillanatok alatt kapcsolódik, küldhetsz, fogadhatsz fájlokat. A telefonomat is azonnal felismerte. GPS nincs benne, bár ekkorában már fura is lenne bárhova felrakni.

A hangszóró stereo, szerintem bőven jó filmnézéshez, 100%-ra felhúzva sem torzít, de olyan 60% körül volt kellemes hallgatni. Két tesztvideó is készült telefonnal, nyilván a telefon mikrofonja is ront a helyzeten, de még így is bőven jó, élőben szebben szól. Direkt egy elektronikus zenével teszteltem, még full hangerőn sem zavaró.

 

Billentyűzet, portok

A billentyűzete műanyag, angol kiosztású. De aki nem ma kezdte a gépelést, annak fel sem fog tűnni mi van az adott billentyűre írva, legalábbis engem nem zavart a dolog. Gyors, pontos, nem érzek lényegesen nagyobb különbséget egy Macbookhoz képest, bár az igaz, hogy az A betűnél nagyobbat kattan. Ujjlenyomatokat furcsa módon az alja gyűjti, sem a billentyűzet rész, sem a tablet hátlapja nem.

A touchpad is egész jó, bár attól megőrülök, hogy random előfordul, hogy lekicsinyít vagy épp nagyít a kijelzőn, ha úgy érzékel. Rendesen idegesítő. És sajnos ezek a gesture-ök nem kikapcsolhatóak, az eszközkezelőben HID egérként van jelen, a gépház beállításnál meg fel sem ajánlja a touchpad részt, így egyenlőre ez kérdőjel, miért nem kikapcsolható. Állítólag így megoldható, de ennek nem álltam még neki, nem volt rá időm /kedvem / türelmem:

A billentyűzettel kapunk plusz 2 normál USB portot. Én az egyiket egy vezeték nélküli egérhez használom, a másikba szoktam dugni a pendrive-ot. Mindkettő tökéletesen végzi a dolgát. Több teszten szidták a Chuwit, mert lehagyott portokat a tabletről. Személy szerint nem is értem ezeket a problémákat, hiszen van USB-C, Micro USB, micro SD kártya nyílás, billentyűvel 2 db normál USB, és bármilyen átalakító fillérekért elérhető.

Nem ezzel a géppel fogunk nekiállni filmet szerkeszteni, és közvetlenül HDMI-n kirakni tévére próbavetítésre. Ez egy tablet, vannak korlátai, de azért szerintem jól el van eresztve csatik terén. Akinek meg kevés, az szerezzen be egy ilyet (a kép csalóka, 5 cm hosszú, 3 cm széles):

 

Toll

Tollat külön rendeltem, Geekbuying akciózta le (átlag 7500 helyett 5200). Rendesen felröhögtem, hogy mennyire durván be volt csomagolva, főleg ha visszatekintek magára a kb. 15-ször többe kerülő tabletre. AAAA elemmel működik, őszinte leszek én nem is tudtam, hogy ilyen egyáltalán létezik. De legalább nem olyan drága.

A tollra visszatérve meglepően jól működik. Majdnem valós tollal írást tudok vele produkálni. A menüsorban külön van egy ikon amire kattintva előhívható a színező, kifestő, jegyzettömb. Autocad-en belül is működik. Jól érzékel, és mágnesesen a tablet oldalához rögzíthető. Tényleg ott tartja, és ha kell azonnal kéznél van.

Akku

Arra még nem vetemedtem, hogy csináljak egy full feltöltés-lemerítés tesztet, de 60%-nál is 3 óra felett írja az üzemidőt, és tényleg elég meggyőzőnek tűnik egyelőre. Ez egy hosszabb teszt eredménye lenne, de töredelmesen bevallom, még nem volt rá hangulatom… Amúgy a töltője 12v/2A.

 

Összegzés

Azt kaptam amit vártam, sőt talán többet is. Fémházas tablet, gyönyörű kijelzővel, nagy betekintési szögekkel, jó billentyűzettel, extra tollhoz tartozó funkciókkal. Kényelmes használat, meglepően gyors. Vannak korlátai, de lássuk be ez egy tablet. Teszteken láttam, hogy Battlefield 4-el is tesztelték, és ment. Egyedüli negatívum a 64 GB tárhely, de ez nem ért meglepetésként, tudtam hogy alkalmazkodni kell. Viszont memóriakártyával bővíthető.

Alldocube-ok közül is nézegettem, de ami hasonló árban vagy drágább volt, az max annyiban volt jobb hogy 128 GB, de vagy kisebb képátlós, vagy nem voltak jók a tesztjei. Chuwi SurBook, meg a CoreBook biztosan jobbak lennének, hiszen majdnem dupla ennyibe kerülnek, de nekem ott meg az a vékony billentyűzet nem jött be, nyilván ott már jobban rámentek a Surface design-ra, de teszteket nézve engem nem győztek meg. Több mint egy hónapnyi használat után is meg vagyok elégedve vele.