BT-168D akku töltöttségmérő teszt – Nem egy multiméter

Hasznos kütyü a BT-168D, segítségével többféle elem és akku töltöttségét ellenőrizhetjük pillanatok alatt, és még elem sem kell bele. Már csak az a kérdés, hogy mennyire pontos az 1.400 forintos áráért cserébe.

Kicsomagolás

Nem érdemel túl sok szót a csomagolás, a műszaki kütyüknél itthon is megszokott műanyag tartóban érkezett, amit hátulról egy kihúzható papírlap zár le. Erre nyomtattak rá néhány műszaki paramétert és ábrát, ami a használatot magyarázza, mivel használati utasítást nem kapunk.

Az anyagminőségtől nem vagyok elájulva, de azért elmegy, ha nem dobáljuk nagyon, talán nem fog idő előtt szétesni. Tipikus kopogós műanyagból készült, az illesztések viszont nem rosszak. A csúszka, amivel a különböző aksikhoz igazíthatjuk a pozitív pólust, elég kotyogós, de alapvetően tartósnak tűnik. A kütyü tömege elhanyagolható, ebből is látszik, hogy a beltartalom nincs eltúlozva.

Tesztüzem

Két csavar tartja egyben, így könnyen szétszedhető, és ezzel be is bizonyosodott, hogy egy faék egyszerűségű eszközről van szó. A ház nagy része üres, nyilván csak az ergonomikus használatot szolgálja, a NYÁK nem valami bonyolult, a vezetékek elég olcsónak tűnnek, a forrasztások viszont rendben vannak.

Lényegében egy sima feszültségmérőről van szó, hiszen az elemek töltöttsége a feszültségükkel arányos, így ez egy teljesen jó módszer az ellenőrzéshez. Sokféle elemmel/aksival működik, használhatjuk AA, AAA, C, D, gombelem és 9 V-os cellák mérésére is. Utóbbinak az eszköz oldalán külön csatlakozók vannak, a többihez a csúszkával tudjuk beállítani a méréshez szükséges távolságot.


Magában az eszközben nincs semmilyen áramforrás, a mért celláktól kölcsönzi a szuflát, ez megmagyarázza, hogy a tényleg lemerült darabokat miért nem lehet vele megmérni.

Kipróbáltam AA, AAA, 9 voltos elemeket és kétféle gombelemet is, mindegyiket szépen megmérte, a feszültséget a digitális kijelzőn ábrázolja két tizedes pontossággal. Akinek nem jönnek be a számok, választhatja a mutatós változatot is.

A pontosság ellenőrzésére egy multimétert használtam, ami – ki gondolná? – szintén kínai. Mérés előtt feltételeztem, hogy ez a pontosabb, de mivel nincs hitelesítve a kalibrációja, ez csak egy sejtés. Az kiderült, hogy minden esetben van eltérés, volt olyan is, hogy az egyik eszköz szerint kb. tele volt az elem, a másik szerint lassan lemerült. Az eltérés abból is fakadhat, hogy a multiméternek van saját tápja, így kevésbé terheli az elemet, míg a töltöttségmérő a mért elemtől kéri az áramot, így jobban szimulálja a normál használatot. Ez alapján tesztalanyunkat tartom pontosabbnak erre a felhasználásra.

Összegzés

Egy ilyen kütyü elsősorban akkor hasznos, ha rengeteg aksink és elemünk van, amik közül gyorsan ki kellene választani a lemerült darabokat. Az anyagminősége megfelelő, de nem egy nagy élmény kézbe fogni. A pontossága jónak tűnik, azt biztosan megmondja, ha egy elem a végét járja. Két verziója is létezik, a D jelzésű digitális változat 1.400 forint, a mutatós kivitel 1.000-ért vihető. Mondani sem kell, hogy ilyen árak mellett nem kell aggódnunk az importköltségek miatt, bőven vámhatár alatt vannak.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték