Blitzwolf BW-MP1 projektor teszt – vezeték nélkül is megy neki

A legutóbbi olcsó, kábé 10 ezer forintos projektor után erős kétségek merültek fel bennem, hogy szabad-e kintről is 40-50 alatt másikat venni. Biztosan tudnak jót gyártani, de azért 10.000 forintért náluk is csak hulladékot kapni. Itthon azt se. De mint tudjátok, kezdek rajongani a Blitzwolf újonnan megjelent termékeinek, így szigorúan nem maradhatott el a projektoruk kipróbálása sem. Ez mondjuk 28.500 forintba kerül. Pont a kettő között van azon a határon, hogy még azt mondom, hogy tutira szar, vagy már akár lehet is belőle valami. Íme a Blitzwolf BW-MP1, a gyártó új cucca.

Igazából annyi előnye kapásból volt más projektorokhoz képest, hogy imádom a cuccaikat, és még a kellemetlen első tapasztalatom után is inkább megvettem ezt a projektort, mert tudtam, hogy tőlük van. Egy alapszintű bizalom volt bennem. Valaki be is szólt érte, hogy majd megint kapok valami szart, de tényleg hittem benne, hogy jó útra tért végre a gyártó, és végleg szemet hunyhatok okosórás félrelépésük felett.

Szóval rövid átfutás után megrendeltem Banggoodról, és alig vártam, hogy megjöjjön és király legyen, hogy filmezhessek a falon.

A dobozán nincs semmi extra. Nem néz ki rosszul, mert egész menő, de azért még lehetne menőbb is. Viszont nem ez a lényeg, hanem az, hogy az amúgy meglepő tömegű projektor vastag szivacsok között utazott, megint csak bombabiztos csomagolásban. Kihámoztam belőle a készüléket és tényleg meglepődtem a súlyán, akkor mosolyogtam elsőnek, reméltem, hogy nem véletlenül van ilyen tömege az előző pillesúlyához képest. Az anyaghasználata remek. Tipikus matt, gumis felületű műanyag, de a stabilabb fajtából. Abszolút elégedett vagyok a kinézetével, tényleg foglalkoztak vele a tervezők. Semmi különleges, mégis teljesen korrekt.

Sajnos HDMI kábel nem jár hozzá. Először nehezményeztem a dolgot, aztán rájöttem, hogy csak azért nem tartozék, mert saját BW-Linknek hívott technológiával vezeték nélkül is rá lehet kapcsolódni. Lényegében EZCast-re hajazó képernyőtükrözésről/átküldésről beszélünk.

Hivatalos specifikációi:

Márka: Blitzwolf
Model: BW-MP1
Képrendszer: LCD
Fényerő: 1200 Lumen
Kontraszt: 800:1
Natív felbontás: 800×480
Legmagasabb bemeneti felbontás: 1080p
Égő típusa: LED
Égő élettartama:: 20000 óra
Lencsék: f=125
Használati útmutató: Van
Vetítési távolság: 1.07m-3.8m
Vetített kép mérete: 34-130 inch
Képarány: 4:3/16:9
Színek száma: 16.7M
Trapézkorrekció: ±15°
Tápegység: 100-240V 50/60Hz
Teljesítmény: 55W Max
Bemenet: USB/SD/AV/HDMI/VGA/IR/2.4G WiFi display
Kimenet: 3.5mm fülhallgató
Hangszóró: 8Ω 1W
Nyelvek: 23
Méretek: 201mm*153mm*67.5mm
Tömeg: 1Kg
Videó: 3GP(H263,MPEG4)/AVI(XVID,DIVX,H264)/ MKV(XVID,DIVX,H264)/FLV(FLV1)MOV(H264)/
MP4(MPEG4,AVC)/MPG(MPEG1)VOB(MPEG2)/ RMVB(RV40)
Audió: MP3/WMA/ASF/OGG/AAC/WAV
Kép: JPG/PNG/BMP
Dokumentum: TXT

Van RCA kábel, tápkábel, meg egy remek kis távirányító. Alig vártam, hogy beüzemelhessem.

Tesztüzem

Kábel híján nem rögtön asztali géppel próbáltam ki, hanem ha már úgyis van USB csatlakozója, akkor pendrive-val. Felraktam rá az új The Walking Dead évad első részét és lejátszattam. Gyorsan bekapcsol. Pár másodperc csend, aztán felzúg nagyjából olyan hangerővel, mint az előző, majd megjelenik a Blitzwolf felirat, és pár másodperc múlva teljes fényerővel várja a dolgát. A menüje kissé visszamaradott a tipikus kínai túlbonyolításhoz képest, de legalább a végletekig átlátható és kezelhető. Nem olyan tróger, mint az előzőé, hogy nem fértek ki az alapnyelv feliratai, meg ilyenek. Itt minden egyszerű, minden egyértelmű, nincs túlzottan sok beállítási lehetőség sem, nincs hol bolyongani.

A lencsét két helyen lehet tekerészni. Kívül fókuszt lehet állítani, a beljebbi gyűrűvel pedig a trapézkorrekciót. Ez ugye a horizontális tengely körül forgatja a képet, ha el akarjátok képzelni. Ergo, ha lentről vetítetek felfelé a falra, vagy vászonra, akkor trapézos lehet a kép, ami szöveg és prezentáció esetén még csak-csak, de film, játék, képek esetén sehogy sem elfogadható. Erre sem volt képes a másik.

Ezen felül már csak pár minimál kezelőgomb van rajta, ami nagyon kell. Minden más megtalálható a két AAA elemmel funkcionáló távirányítón. Szintén kellemes tömege van az elemekkel együtt, puhák, nem pattogósak a gombjai, jó fogása van, nincs vele baj.

Szóval felzúgott a projektor, bele dugtam a pendrive-ot, rögtön vette is a lapot, kiválasztottam, hogy róla szeretnék lejátszani, rámentem a filmre, és elindította, miközben adatokat írt ki róla jobb oldalt a kép felén. Ilyenkor vagy a távon, vagy az eszközön nyomni kell egy Play gombot, és akkor kirakja teljes méretre, illetve elindítja elölről.

Rájöttem, hogy rémesek a színek, egyáltalán nem filmes. Addig nyomkodtam a megfelelő gombot, amíg be nem adott valami előre beállított színsémát, ami már megfelelt a filmhez. Még korántsem tökéletes, de kellemesen nézhető. Kicsi kevés a kontraszt talán. Talán kicsit fakók néha a színek, vagy a fene sem tudja. Aki nagyon rá van kattanva, majd beállítja magának manuálisan, nekem nem volt türelmem hozzá. De pár percen belül elfeküdtem az ágyamon, a projektort a seggére ültetve a plafonra vetítettem, és ott néztem. Az eszköz egyetlen, 1W teljesítményű hangszóróján ment a hang is 70-es szint környékén. Itt volt az a határ, hogy már túl hangos a fejem mellett, és már nem jó. Doboznak nyilván doboz hangú, de legalább már majdnem élvezhető a minősége, nem olyan, mint az előzőé.

A zúgás nemhogy nem túlzottan hangos, hanem kifejezetten halk ahhoz képest, amire számítottam. Abszolút nem zavaró, és ezt rettentően nagy előnyének találom. Vannak dolgok, amiket csak a távirányítójával lehet kezelni rajta (legalábbis eddig ez a tapasztalatom), szóval mindenképpen érdemes elemmel készülni hozzá, mert az nem tartozék.

A pendrive után kipróbáltam HDMI kábellel, gépre csatlakoztatva. Sajnos a kábel sem tartozék (ezt kicsit nehezményezem is), ezért érdemes azzal is készülni, mert szerintem ez az egyik leggyakoribb összemadzagolási mód, amire hétköznapi embernek eszköze és szüksége van. Pillanatok alatt megvolt minden, és bár a Rainmeter hátterem az alacsonyabb natív felbontás miatt durván szétcsúszott, a filmek abszolút élvezhetőek voltak rajta.

Eszközök hiányában az AV-s és SD kártyás megoldást nem tudtam kipróbálni. Amiről viszont bőven van még írnivalóm az a BW-Link elnevezésű saját vezeték nélküli cuccuk. A lényeg az, hogy DLNA, illetve Miracast módok elérhetőek.

Az első feladat az, hogy DLNA módban csinál a projektor egy wifi hálózatot, amihez kapcsolódni kell. A kivetített QR kódot kell beolvasni, vagy a mellette található IP-címet beírni a böngészőbe, és máris elérhető a projektor kezelőfelülete, ahol meg kell mondani neki, hogy melyik wifi hálózathoz csatlakozzon majd internetelérésért, illetve a jelszót is itt kéri. Miután csatlakozott, a telefon képernyője elméletileg tükrözhető, vagy a megfelelő tartalmak átküldhetők a projektorra.

Az első csatlakozáskor talált egy frissítést, amit automatán felhúzott önmagára, bár baromi lassú volt a dolog. Miután ez megvolt, kérte, hogy indítsam újra, ahogyan az a képek között is látszik majd. Vagy ötször megvolt, és még mindig ezt írta minden egyes bekapcsoláskor. Gondoltam is, hogy elmegy a jó anyjába, úgy újraindítom én, hogy csak úgy füstöl. Még javában ment a gép, amikor kirángattam belőle a tápkábelt. Visszadugtam, bekapcsolta magát, és lám, megjavult, hirtelen a friss verzió volt már rajta. Annyiból nem biztos, hogy jót tett neki, hogy a régivel még működött a képernyő tükrözése, most már nem. Sajnos nem tükrözéses módszerrel nem tudtam kiküldeni rá a tartalmakat, de bízok benne, hogy ezt hamarosan megoldják frissítések formájában.

Még egyetlen fontos részletről nem szóltam: fényerő. Sötétben kétségkívül elég a fénye, még félhomályban is elfogadható, viszont arra senki se számítson, hogy nappali fényben _élvezettel_ fog a falra vetíteni, mert arra már kevés. Én használtam nappal is, amikor teszteltem pár funkcióját, és lusta voltam lehúzni a redőnyt. A tartalmat mindig láttam, de a környezeti fény ugye elvette az egésznek az értelmét, nem volt élvezetes. Szóval sötétben ajánlom, vagy sötétben, csak némi plusz világítással, ha nem akartok vakoskodni.

Képek

Konklúzsön

Elég érdekes ez a cucc. Kábé 28.500 forintba kerül, de cserébe élvezetes rajta a filmnézés, még a beépített hangszórója is használható. Van rajta egy USB töltőport, és számtalan más lehetőség a külső eszközök csatlakoztatására. A menü érthető, tud magyarul is, majdnem perfektül. Nincs semmi túlbonyolítva rajta, és minden működik is, leszámítva a saját vezeték nélküli rendszerüket, ami még azért erősen hiányos. A régi verzióval még ment, amióta frissítette magát a cucc, azóta nem igazán akar szót fogadni.

Tekintve, hogy engem nem különösebben érdekel a vezeték nélküli kapcsolódás (valljuk be: nem gyakran akarunk projektorra telefonról filmet kiküldeni, és azt élvezni), ennek alapján értékelem. Persze, bízok benne, hogy majd kijavítják a dolgot, de nem elsődleges szempont, nekem minimális veszteség ennek a funkciónak a kiesése. Gáz-gáz, nem mondom, de ettől függetlenül a használat abszolút élvezhető. Közel 30.000 forintot csak azért ér meg, mert annyiért nem lehet ehhez hasonló élményt nyújtó dolgot kapni. Egy nagy TV is drága, az itthoni projektorokról ne is beszéljünk, szóval megéri az árát, de csak azért, mert nincs helyettesítő eszköz. Bulikhoz, csoportos filmezéshez, ahol nem az ultrabrutál kivetített minőség a lényeg, abszolút ajánlom.

Itt tudjátok megvásárolni.

#SZERK.: Ezt a kupon kódot most adták a ferdeszeműek: BWUSD5

Ha vásárlás checkoutnál beírod, 5 dolcsit levesz az árból.

Uff.