Blitzwolf BW-F4 bluetooth hangszóró teszt – Elegáns újonc

Egy újabb Blitzwolfos doboz toppant be, ami ezúttal különbözött a többitől, legalább az rá volt írva a tetejére, hogy mi van benne: Blitzwolf BW-F4. A legtöbb eddigi BW kartondobozra rá sem volt íva, hogy mit tartok a kezemben. Az F4-es a hatalmas akksival, és továbbfejlesztett mélynyomóval szerelt verziójú BT hangszórójuk a palettán, amit egészen elegáns formába is öntöttek. Hátha valakinek az eddigiek nem voltak szimpatikusak. A termék még csak próbálkozás, de a remény fényes sugarai ragyognak a Virágzó Kínai Kommunista Ipar új gyermeke mögött.

Bontogatás

Ez a bekezdés pontosan annyi, amennyinek látszik. A Blitzwolf a semmitmondó dobozaival mindig megspórolja nekem a bontogatós élményeim részletezését. Töltőkábelt és 3.5mm-es AUX kábelt kaptam hozzá, úgyhogy lényegében minden szükségessel ellát a gyártó a teljes körű beüzemeléshez.

Helyette írok inkább a külcsínről, ha már úgyis előre elmondtam mindenféle öltönyös úrnak. Körben végig matt fekete fémrács védi a hangszórókat, ezt pedig alulról műanyagcsík csúszásgátló gumitalpakkal, felülről pedig szemcsés felületű fémkeret veszi körül. A gombok egy matt fekete, fa erezetre hasonlító, rendkívül szép műanyagágyban vannak elhelyezve, bár konkrétan a gombok nekem nem tetszenek. Szintén műanyagok, és fényes festékkel lettek lefújva, ezek hajlamosak ütődésekre lepattogással válaszolni, ami azért egy ilyen hangszórónál szerintem nem megengedhető.

Az összhatás viszont szerintem végtelenül meggyőző. Letisztult, és mégis mutatós. Én könnyen beleszeretek a csillivilli dolgokba is, de kinézetre ez nekem nagyon ott van.

Tesztüzem

Első dolgom volt feltölteni (felvett 1.6 – 1.7A-t lazán), és bedobni a mosógépbe, ahol teljes hangerőn (telefon 50%-on) szólhat. Azért rakom mindig a mosógépbe a hangszórókat, mert onnan csak annyira hallom ki őket, amennyire ahhoz kell, hogy meghalljam, ha abbahagyták a lejátszást, ergo lemerültek. Feldugtam töltőre a régi THL-em mellé, és nem kevesebb, mint 17 órán át szólt. A teljes hangerő 50%-os telefonos beállítás mellett nagyobb hangereje van, mint ami kellemes egy mondjuk 7 fős társaság számára, ha körbeülik a hangszórót. Legalábbis szobában. Szabadtéren azért jobban szétmegy a hang, de tény, hogy hangos.

Maximum hangerőn mondanom sem kell, hogy már szükségtelenül hangos. Ha bömböltetni kell a zenét, akkor úgysem ez a megfelelő eszköz rá, de inkább túl hangos legyen, mint túl halk. Szükséges hozzátennem azt is, hogy egy-egy amúgy is hangos szám alkalmával itt már tud torzítani is, illetve a mélyet olyan szinten túl lehet vezérelni, hogy arra nincsenek szavak. Körülbelül olyan, mint amikor valami poposabb zenét hallgattál a haverokkal kocsiban, és kicsit feljebb vette a haversrác a basszust, aztán beülsz, a Dankó Rádióra tévedsz valahogy, és meghallod a bemondód, ahogy ,,DANKÓ RÁDIÓ!!!!!!!!!”, miközben kirepednek az üvegek, és leáll a májad a basszustól. Na, ilyet tud ez is. Plusz idegesítő apróság: a bekapcsológomb túl lazán van a helyén és erős basszusra sokszor hangosan rezeg. Le kell ragasztani, vagy megfogni valamivel, mert kegyetlenül idegesítő tud lenni.

Szóval a basszussal csínján kell bánni, ha valaki hangszínszabályzót használ telefonon (érdemes!). Ami az agyonreklámozott xBASS rendszert illeti, hát vannak még erős hiányosságok. Van basszusa, ez tagadhatatlan. De az a baj, hogy ilyen hibridre sikerült. Van egy nagyon kellemes valódi mélye is, de mellette ott maradt az a gagyi puffogás is, amivel az olcsó szarságok utánozzák a basszust mindig. Ezt én mondjuk nem is tudom mire vélni, de kis hangszínszabályzós játszás után nagyjából eltüntethető ez az idegesítő zaj. Tapasztalataim szerint leginkább az okozza, ha nagyon felhúzom a mélykiemelést. Ez ugye nem mély frekvenciára értendő, hanem a hangszínszabályzóban van külön mélykiemelő csúszka, arra céloztam itt. Ha viszont sikerül kiszedni ezt a puffogást, egészen kellemes mélyeket produkál. Az Oittm szintjétől természetesen elmarad, de nem is vártam, hogy úgy fog szólni.

Meghallgattam pár nem basszusos számot is, és nagyon kellemes élmény volt. Az jutott eszembe közben, hogy olyan szép tisztán szól, hogy simán el tudnám képzelni, hogy ezzel filmezek egy mobil házimozirendszer esetében. Bármikor rá mernék bízni egy akciófilmet is. Nem voltak tolakodó, és fülsértő magasak, de minden szépen hallható volt. A közepekben az tetszett (bár ez elég általános), hogy nagyon határozottan jelen voltak, nem éreztem semminek a hiányát. A sztereó pedig külön öröm, hatékonyan javít a teljes hangzásvilágon az F2-es monójához képest.

Van rajta még egy zajszűrő mikrofon is, hogy a telefonálásokat normálisan lehessen róla bonyolítani. 1 méteres távolság volt az, ahonnan a partnerem szerint csendben még hallható voltam, de zajban már nem ment volna a dolog. Amúgy több, mint 30 percen keresztül beszélgettem róla úgy, hogy direkt arrébb raktam a telefont, hogy ne annak a mikrofonját használja esetleg, és kiváló hangminőségről számoltunk be mind a ketten, úgyhogy a telefonos része kifogástalan szerencsére.

Konklúzsön

17 óráig bírta elég jó hangerőn, remek az anyagfelhasználása, nagyon egyben van, viszont a mély extrém módon túlvezérelhető, hajlamos puffogásra, ha nem figyel az ember, és a bekapcsológomb az intenzív rezgéstől zümmögni kezd, ami rémesen zavaró tud lenni. Le kell ragasztani szigszalaggal. Az ára 14.000 forint, amit kompromisszumos úton megér. Ha nem volna az a nyomorék puffogás, és nem zörögne a gomb, akkor kérdés nélkül azt mondanám, hogy vegyétek-vigyétek, mert tényleg nagyon jó üzlet lenne, de ha a gomb nem is, a mélyes dolog elég ciki ilyen árkategóriában, meg ilyen reklám mellett. Kis ügyeskedéssel viszont ez is megszüntethető, és csak emiatt merem ajánlani, mert amúgy egészen biztosan nem fogtok benne csalódni.

Innen vettem >>

Vagy esetleg elvinnéd ingyen? Próbáld ki a szerencséd nyereményjátékban!

Blitzwolf BW-F4 giveaway

Tovább a Facebook-ra