BlitzWolf BW-VOX1 hibrid fülhallgató teszt – A meg nem értett mostohatestvér

BW-VOX1

A BlitzWolf is beállt a hibrid meghajtós füleseket gyártók sorába a BW-VOX1 névre keresztelt darabjával. A specifikációi és a 7.300 forintos ára meggyőző, a kérdés, hogy a valóságban is elégedettek leszünk-e a teszt végére.

Kicsomagolás

A dobozt nem kell bemutatnom, ha olvastátok a BW-ES1 tesztet, tökéletesen ugyanaz a tálalás. A fekete karton, a szivacsozás, a köszönő üzenetek mind komolyságot kölcsönöznek a tálalásnak.

A füles ezúttal is a már ismert cipzáros tokban lapul, ami még mindig nagyon praktikus, jó minőségű, és nem utolsó sorban mutatós darab. Az angol nyelvű garanciapapír és útmutató mellé még két pár, különböző méretű gumipárnát kapunk egy zacskóban, illetve a fülesen egy tépőzáras kötözőt.

A kábel is ugyanaz a viszonylag merev, nem gubancolódó kivitel, amit korábban megismerhettünk, és még mindig tetszik. A mikrofonos vezérlő egy az egyben a kistesótól származik, az aranyozott jack dugó formája már valamivel különbözik. A hangkeltők háza viszont teljesen új dizájn. Nekem kicsit steam punkos a körfűrészszerű mintázat, nem átlagos a megjelenése az biztos. Az anyaghasználat most is nagyon korrekt, a műanyagok jó minőségűek, a ház többi része és a jack dugó is fémből készült.

Tesztüzem

Megfordult már a kezeim között pár hibrid meghajtós füles, így van viszonyítási alapom. Ez a mostanában igen divatos technológia a két elterjedt fülhallgatótípus, a dinamikus és a kiegyensúlyozott armatúrájú előnyeit ötvözi egy darabban. Így jó basszusokra, dinamikus hangzásra számíthatunk, ugyanakkor megmarad a tiszta, részletes és közvetlen hangkép is.

Ez a Xiaomi első darabján, és annak utódján is nagyon jól kijött, a 1More darabja pedig mindent vitt hangzásban, bár az már egy más árkategória. Ebbe a kemény mezőnybe kell beszállnia a BlitzWolfnak, és derekasan helytállni, hogy kiérdemelje a helyét a nagyok között.

Sajnos tapasztalataim szerint nem sikerül olyan jól megvalósítaniuk a dolgot, mint a 1More-nak, akik a Xiaomi darabjainak tervezésében is segítettek. A basszusra tényleg ráfeküdtek, aki szereti a mélyorientáltságot, annak tetszeni fog, de valamiért nem minden zenében jönnek elő a képességei. Nyilván ez függ a forrástól, de van olyan szám, amiről tudom, hogy jó kis mélyek vannak alatta, mégsem nyújt semmi pluszt a füles, másokban pedig meglepődök, hogy ez igen, micsoda kemény basszus, pedig a szokásos, offline fájlokkal hallgattam.

Magasakból szintén sok van, ahogy az várható is, de esetenként nekem már túl sok, a középtartomány sokszor elveszik a túltolt basszus és magas miatt. Erre jön rá, hogy a tér elég szűk, nagyon a fülemben szól, néhány esetben azt is megkockáztatom, hogy kissé dobozhangú. A hangszerek nem mindig különülnek el szépen, így a részletek összefolynak, és egy összetettebb számban ez már idegesítő zajhalmazt eredményezhet. Pedig amúgy szépen kijönnek a zene apró részeltei is, de a kis tér miatt romlik az élmény. A hibrid fülesekre jellemző a közvetelen hangzás, itt viszont ezt nem jól oldották meg. A Xiaomi darabja remek térábrázolás mellett képes közvetlen hangzást nyújtani, a BW pedig látszólag a zenészek fülembe ültetésével akarta ezt megoldani.

Nincs könnyű dolgom a hangzás összefoglalásánál, vannak számok, amikhez kifejezetten passzol, és öröm hallgatni, másoknál kifejezetten csalódás, a többinél meg csak nem nyújt semmi pluszt egy olcsóbb darabhoz képest. Igazából a hibrid fülesek jellemzői mind megvannak, a jó basszusok, a részletes magasak és a közvetelenség, csak ez az egész nagyon nyersen van tálalva, mintha egyáltalán nem lene kalibrálva a hangkép, olyan kontrollálatlannak tűnik az egész. Ezeket a hatásokat szépen kell egymáshoz igazítani és kézben tartani a szép hangzás eléréséhez, mert könnyen egymás rovására mehetnek. Itt sajnos ezt érzem.

A mikrofon hangminősége viszont öt csillagos, a vezérlő gombok hasznosak és jól működnek, tehát kihangosításra remek darab a VOX1.

Összegzés

Örülök, hogy a BlitzWolf is beszállt a hibrid meghajtós piacra, nekem nagyon tetszik ez az irányvonal, viszont a VOX1 még nem sikerült tökéletesen. Ha csiszolnak egy kicsit a hangzáson, és megtalálják a különböző hatások közti arany középutat, akkor egy remek darabjuk lesz nekik is, de egyelőre ilyen áron sokkal jobb alternatívákat találunk.

Ott vannak a Xiaomi darabjai (itt és itt), amik engem teljesen megvettek, nagyon jól szólnak, ott tényleg nagyon eltalálták a hangképet, és olcsóbbak is a BlitzWolf verziójánál. Az igazi etalon pedig a 1More E1001, nem hiába ők a szellemi atyja a technológiának, az a füles tényleg bámulatosan jól szól. Ha pedig mindenképp BlitzWolf fülhallgatót szeretnénk, akkor én a BW-ES1-et ajánlom inkább, felépítésében és tartozékaiban nagyon hasonló – leszámítva, hogy nem hibrid meghajtós -, és bevallom őszintén, nekem a hangja is jobban tetszik. Ráadásul sokkal olcsóbb, ár-értékben kiváló, igazából az az érzésem vele kapcsolatban, hogy elrontottak valamit az ár megállapításánál, és olcsóbban adják, mint amennyit ér.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték