BlitzWolf BW-SDB2 soundbar és BW-SW2 mélynyomó teszt – Ez kiviszi az ablakot

A BW-SDB2 a BlitzWolf második próbálkozása a soundbar piacon. Az előd BW-SDB1 (teszt itt) máig nagy kedvenc remek ár-érték aránya miatt, így nagy a nyomás az újdonság vállán, hogy ő legyen az új király. Ebben az opcionálisan (és erősen ajánlottan) megvehető BW-SW2 subwoofer sokat segít neki. A soundbar 34.000, a mélynyomó 37.000 forintért szerezhető be a cikk végén található kuponkódokkal, így a teljes szett ára 70.000 forint felett van.

Egyébként kalandos történet az új BlitzWolf hangcucc tesztje, mert bár már megjelenéskor küldött a Banggood tesztpéldányt, rekord mennyiségű szállítási és műszaki nehézség sújtotta szegényt, így egészen mostanáig parkolópályán állt a projekt.

BlitzWolf BW-SDB2 soundbar

Valamivel nagyobb, és sokkal komolyabb hatású, mint az elődje. Az eleje és teteje szürke, rácsos mintázatú fém borítást kapott, a ház fából készült, és jó nehéz, úgyhogy a minőségérzetünk az egekben. A kezelőgombok érintésérzékenyek lettek, és már kijelzővel is rendelkezik. Utóbbinak elég gyenge a fényereje, ami nyilván azért van így, hogy éjszaka ne zavarjon, viszont így nappal nehezen olvasható, amire a tükröződő műanyag borítás is rátesz egy lapáttal.

A távirányító is változott, de ugyanazokat a funkciókat érjük el vele, mint az elődnél. Jól használható, egész kellemes fogású, de a gumis gombokra könnyen ráragad a por.

Bemenetekből továbbra is sok van: 3,5 mm jack, optikai, koax, USB és Bluetooth. A HDMI port viszont lekerült, ami bizonyos emberek számára deal breaker lehet. Az automatikus be- és kikapcsolás funkció ezúttal is remekül működik, a legutóbbi beállításokkal kapcsol vissza, ha jelet kap, és pár perc után kikapcsol, ha nem lát bemenetet. Ez nagyon kényelmes extra, így a távirányító és az érintőgombok ritkán fognak kelleni.

Sok kínai hangszóró idegesítő tulajdonsága a max hangerőn zenélés és kínai akcentusos angol felolvasás bekapcsoláskor, mód váltáskor. A BlitzWolf soundbar szerencsére csak Bluetooth módban ad ki szolid jelzőhangot, egyébként teljesen csendes, így egyáltalán nem zavar.

A teljesítménye papíron ugyanakkora, mint az SDB1-nek, így nagy változásra nem számíthatunk. Ez a valóságban is így van, valamivel tisztábban, részletesebben szól, de kevesebb a basszus, mint az előd esetében. Kapunk háromféle hangszínszabályzó módot: zene, film, hírek; amikkel igazíthatunk a hangzáson a tartalomnak megfelelően.

Összességében, ha valaki nem tervezi a mélynyomó megvételét is, akkor felesleges közel kétszer annyit kiadnia az új soundbarra. Az SDB1 sokkal jobb választás, tekintve, hogy az utód sem hangzásban, sem funkciókban nem ad szinte semmi pluszt.

BlitzWolf BW-SW2 mélynyomó

A BW-SW2 egy szintén nagyon minőségi kinézetű, nagy méretű aktív mélynyomó. Szálcsiszolt, fémre hajazó műanyag borítást kapott oldalt, felül pedig egy fa fedlap is található. Ez sokak szerint egyáltalán nem illik az összképbe, nekem viszont kifejezetten tetszik. Ennek bizonyára funkcionális oka is van, mivel az alján található 6,5 colos hangszóró mellett egy 5,25 colos darab is van felül a rácsok és a fa lap alatt. Ezen kívül a hátulján egy bass reflex nyílás is helyet kapott.

Szintén a hátulján találjuk a tápkapcsolót, a hangerőszabályzó tárcsát és egy 3,5 mm-es jack bemenetet is. Ezen kívül vezeték nélkül is tud csatlakozni a soundbarhoz. Felül a rácsban megbújva egy kétszínű állapotjelző LED-et is elhelyeztek.

A hangja brutális. Annyira hangosan tud dörömbölni, hogy berezgeti a padlót, a bútorokat, leveri a dísztárgyakat és kitöri az ablakot. Oké, ez nyilván túlzás, de tényleg hatalmasat szól. És szépen. Nem puffog, dörmög, zörög; pontosan adja ki a kellemes mélyhangokat. Legalábbis addig, amíg nem vezéreljük túl, ellenkező esetben érzékelhetően tiltakozik.

Ráadásul jó mélyre le tud menni, eddig egyik általunk tesztelt hangcucc sem közelítette meg ezt a szintet. Van pár bevált tesztszámunk (1, 2, 3), amikben vannak nagyon alkalmas részek a basszus képességek összehasonlításához, a BlitzWolf soundbar mindnek kiadta az alját.

A szett egyben

Az tehát kijelenthető, hogy az új soundbar önmagában nem túl jó üzlet. Ha azonban a subwooferre is benevezünk, már teljesen máshogy áll a dolog. A mellékelt USB-s jeladót az SDB2 soundbarba dugva az vezeték nélkül továbbítja a mély frekvenciákat, így sokkal dinamikusabb és élvezhetőbb hangzást kapunk. Ráadásul egy soundbar akár több mélynyomóval is tud egyszerre együttműködni. Elvileg.

Sajnos ezen a ponton elég nagy porszem került a gépezetbe, mert valamiért borzasztóan halkan üzemel csak a mélynyomó, ha vezeték nélkül csatlakoztatjuk. Hiába tekerjük csutkára a hátlapján lévő hangerő szabályzót, maximum kézrátétellel állapíthatjuk meg, hogy ad ki hangot. Először azt hittem, hogy hibás darabot kaptunk, de érkezett egy második szett is, sajnos azzal is ugyanez a helyzet.

A megoldás a mélynyomó hátulján található 3,5 mm-es jack csatlakozó. A BlitzWolf promó anyagában, hangsúlyozzák, hogy csak a soundbarral való használatra tervezték a mélyet, ne is próbálkozzunk mással. A valóság ezzel szemben az, hogy csak a soundbarral nem használható rendesen, minden mással akkorát szól, hogy kiviszi az ablakot.

Ez egy aktív mélyláda, tehát saját hangváltóval és erősítővel rendelkezik, így nyugodtan ráköthetjük a teljes jelet, leválasztja magának a mélyhangokat. Tehát mit tegyünk, ha egy jó hangcuccot akarunk a két jómadárból? Egy jack elosztóval kössük be mindkettőbe a jelet. Így a soundbar is 100%-on dolgozik, a mélynyomó pedig akkorát szól, hogy negyed hangerőnél nem fogjuk feljebb állítani.

Ezzel a módszerrel két gond van. Egy, ha a soundbart Bluetooth vagy USB módban akarjuk használni, nem lesz mélynyomónk. Kettő, hogy csak mókolással lehet összehozni hogy a jack-en kívül más bemenettel használjuk a soundbart, hiszen a mélynyomón csak aux bemenet van. Tehát, ha valakinek nem opció, hogy jack-en, egy elosztóval használja a hangcuccot, hagyja is abba a cikk olvasását, számára teljesen felesleges vásár lenne. Ha viszont így használjuk őket, meglepően jó hangú összeállítást kapunk.

Összegzés

A BW-SDB2 soundbar nem nyújt szinte semmi pluszt az elődjéhez képest, mégis kb. másfélszer annyiba kerül, így nem túl jó az ár-érték aránya. Ettől függetlenül egy jó hangú és minőségi kinézetű eszköz sok extra funkcióval és bemenettel.

A BW-SW2 mélynyomóról sokkal jobbakat mondhatok. Nagyon elegáns, komoly hatású, nagy és szép hangú aktív mélyláda, és az árazása is teljesen jó. A 3,5 mm-es jack-nek köszönhetően önmagában is teljes értékű, nem csak a soundbarral használhatjuk, hanem beköthetjük a meglévő hangrendszerünkbe, hozzácsaphatjuk a PC-hez, vagy bármilyen másik hangszóróval a TV-hez.

Nem tudom eldönteni, hogy melyiküknek adjak fekete pontot a vezeték nélküli vevő halksága miatt, de úgy szinte értelmetlen őket együtt használni. A megoldás, ha egy jack elosztóval mindkettőjükbe bekötjük a teljes jelet, így remekül szólnak együtt. Viszont ennyi erővel nyugodtan vehetünk BW-SDB1-et is a mélynyomó mellé, hiszen ilyen elven azzal is ugyanúgy használható, és máris spóroltunk egy csomót hangminőség-vesztés nélkül.

A mélynyomóra használjuk a 2a5ac7 kuponkódot, így 37.000 forintba kerül, a soundbar pedig 34.000-ért vihető el, ha használjuk a BWSDB2OFF kódot. 80 ezer forint körül viszont már itthon is nagyon jó soundbar+mélynyomó szetteket lehet kapni, így a BW-SDB2 + BW-SW2 összeállítás maximum négy csillagot érdemel. Ha viszont okosan játszunk a komponensekkel (pl. az említett BW-SW2 + BW-SDB1), sokkal jobb ár-érték arányú rendszert rakhatunk magunknak össze. Nagatívum, hogy csak EMS-sel tudjuk megrendelni őket, aminek elég magas a díja és nem áfamentes. Viszont tudunk kötni vámbiztosítást, így a Banggood megtéríti az imporköltségeket.

ÁTTEKINTÉS
BW-SDB2 soundbar ár/érték
BW-SW2 mélynyomó ár/érték