BlitzWolf BW-S5 gyorstöltő és USB kábelek tesztje – Újgenerációs feltöltődés

BW-S5 QC 3.0-s hálózati töltő

Mondhatni szokásos BlitzWolfos tálalást kapunk, úgy tűnik, nekik a natúr színű kartondoboz lesz a védjegyük, ahogy a Xiaominak a fehér. A dobozban a töltőkön kívül csak egy angol nyelvű használati utasítást találunk.

A töltőfejek jó minőségű műanyagból készültek, fekete és fehér színekben kaphatók. Szerencsére van belőlük EU dugós verzió, így nem kell átalakítókkal szórakozni. Az összerakás jól sikerült, masszív darabok, az egyiket sikerült szerencsésen leejtenem az íróasztalról, de egyáltalán nem viselte meg. Kimenetként egyetlen USB portot kapunk, mint azt egy átlagos töltőnél megszokhattuk.

Ami viszont nem megszokott, hogy ez a port ismeri a QC 3.0 gyorstöltési technológiát. Ez a Qualcomm elterjedt megoldása, a töltő kommunikál a kompatibilis eszközökkel, és minden esetben az optimális kimenetet biztosítja nekik. Így minimalizálja a hőveszteséget, tehát nem melegszenek annyira a töltött eszközök, és igyekszik mindig a lehető legnagyobb teljesítményt átvinni, hogy minél gyorsabb  legyen a töltés. A kimeneti feszültséget ennek érdekében 0,2 V-os ugrásokkal 3,6-12 V között bármilyen értékre be tudja állítani, és az áram is változtatható értelemszerűen.

A BlitzWolf implementációjában 18 W névleges kimeneti teljesítmény érhető el, ez 3,6-6,5 V között 3 A, 6,5-9 V között 2 A, 9-12 V között pedig 1,5 A maximális áramerősséget jelent. Ez a töltési teljesítmény minden mai eszköznek bőven elég, a legtöbb esetben nem is fogjuk kihasználni.

Megkapták a BlitzWolf saját Power3S névre keresztelt technológiáját is, ami a védelmi funkciókon felül a nem QC kompatibilis eszközök támogatásáért felel. Többféle töltési protokollt ismer, így a nem QC képes eszközöket is a számukra legmegfelelőbb módon képes tölteni (pl. Apple eszközök).

Az egyiket egy USB-s terhelés segítségével nyúztam egy kicsit, hogy lássam, mire is képes. Első körben a QC 3.0 támogatást ellenőriztem, és valóban 3,6-12 V-ig minden feszültségszintet kiadott, amit kértem tőle (0,2 V-os ugrásokkal). Ugyanezt igazolja a gyakorlat is, a kompatibilis telefonommal szépen elbeszélgettek, látványosan igazította a kimenetet az igényekhez.

Ezután a nevezetes 5, 9 és 12 V feszültségszinteken végeztem terheléses teszteket, hogy megtudjam, mennyi tartalék lakik benne, és hogy a védelem korlátozza-e a kimeneti teljesítményt. Ez a töltő és a töltött eszköz számára is fontos. Az eredményeket alább láthatjátok:

A grafikonokon a piros görbe az áramerősség, és a jobb oldali skála tartozik hozzá, a kék görbe a feszültség, a bal oldali skála az övé.

Jól látszik, hogy a gyári maximális értéket bőven túl tudja lépni, 5 volton 3,5 ampert sikerült kicsikarni belőle, mielőtt a védelem lekapcsolta volna a kimenetet. 9 és 12 V-on nem kapcsolt le, csak korlátozta a kimenő áramot, hiába kértem többet, megállt a szerinte még egészséges maximumon, ami 2,85 és 2,15 amper volt. Tehát a védelem jól működik, szituációtól függően lekorlátozza vagy lekapcsolja a kimenetet, így nem tudjuk tönkre tenni a töltőt vagy felgyújtani a lakást.

A terhelés növekedésével a feszültség alig csökkent, bőven tűréshatáron belül maradt, tehát a kimenet végig stabilnak mondható.

A lekorlátozás határán végeztem egy több, mint fél órás stressz tesztet is. Folyamatosan 2 A áramot kértem tőle 12 V-on, amit szépen meg is kaptam, ráadásul a feszültség is végig stabil maradt. Ez 24 W kimeneti teljesítményt jelent, ami a gyári érték 133%-a. Ez alapján elmondható, hogy túlterhelve is stabilan működött, ráadásul nem is forrósodott fel, éppen csak melegnek nevezném.

Szóval ismét egy stabil és jól működő eszközt sikerült lerakni az asztalra a BlitzWolfnál, a használt anyagok és az összeszerelés jó, tökéletesen működik a gyorstöltés. Elméleti 18 W-os teljesítménye elég szinte minden eszköznek, de még túlterhelve is stabil kimenetet biztosít, ráadásul nem is melegszik. A beépített védelmi áramkörök jól végzik a dolgokat, vigyáznak a töltő és a töltött eszköz épségére, így teljes biztonsággal használhatjuk.

Akinek van QC képes eszköze, de nincs hozzá megfelelő töltője, annak a BW-S5 a maga bruttó 3.200 forintos árával erősen ajánlott vétel, így teljes mértékben ki tudja használni a Qualcomm megoldásának előnyeit.

BlitzWolf micro USB és Type-C kábelek

A nagyáramú töltéshez megfelelő kábel is dukál, ami képes átvinni a nagy teljesítményt. Hogy márkahűek maradjunk, a BlitzWolf kínálatából szemezgetünk ezúttal is.

Egyre elterjedtebb a Type-C, így ezek a kábelek sem maradhattak ki a kínálatból, ugyanakkor a klasszikus micro USB is képviselteti magát, hiszen a legtöbb eszköz még mindig ezt használja. Utóbbiból az 1 m-es MC1 és az 1,8 m-es MC2, Type-C változatból pedig az 1 m-es TC1 került a kosarunkba, mindkét elérhető színben (piros és fekete).

Csomagolásuk egyszerű, apró BW logós papírdobozokban érkeztek meg, de egy kábelnél nincs is szükség ennél komolyabb körítésre. A dobozokban nem is találunk rajtuk kívül mást, de egy USB kábelhez talán már senki sem igényel használati utasítást.

A minőségük kiemelkedő, és baromi jól néznek ki, főleg piros színben. Teljes hosszukban harisnyázottak, a végeken merevítve csatlakoznak a csatlakozókhoz, így a megtöréstől nem kell tartani. A csatlakozók kemény műanyagból készültek, nagyon masszívak, az alumínium részeket sem lehet csak úgy hajlítgatni. Praktikus, hogy mindegyiken találunk tépőzáras kötözőt, amivel könnyen tudjuk őket rögzíteni összetekert állapotban, vagy felfogathatjuk a felesleges hosszt.

A harisnyázásnak hála szinte lehetetlen összegubancolni őket, kellően merevek. A vezetékek minőségi rézből készültek, és nagy figyelmet fordítottak az árnyékolásra is, hogy az adatátviteli sebesség minél jobb legyen.

Az 1 méter a legelterjedtebb hosszúság az ilyen kábelek esetében, a legtöbb esetben ez a praktikus. Aki szeret az ágyában fekve telefonozni, annak jobb választás lehet az 1,8 méteres változat, ez biztosan kényelmesen elér a töltőig.

Elég sokat teszteltem őket, velük használtam a fent említett BW-S5 töltőket és a nemrég bemutatott P4 és P5 power bankokat is. Sokszor mértem is a kimeneteket, szóval kézzel fogható a bizonyíték, hogy valóban átviszik a nagy áramokat, nem csak marketingről van szó. A legtöbb esetben nem is fogjuk ezeket a határokat feszegetni, bár a telefonom egyszer kért 2,9 ampert is a Type-C változattól, amit természetesen meg is kapott.

Ha már van rendes töltőnk, ne sajnáljuk a pénzt egy rendes kábelre sem, mert kellemetlen, ha ez a gyenge láncszem. A tesztelt darabok azon túl, hogy nagyon menőn néznek ki és magas minőségűek, valóban képesek átvinni a nagy áramokat, így a töltött készülék biztosan megkapja a szükséges energiát, és az adatátviteli sebesség sem rajtuk fog múlni.

Az áruk 1.450 és 1.630 forint között szór, ami egyáltalán nem túlzó a minőségért cserébe, de az 1,8 m-es Type-C változat most akciós is, így csak 1.160 forintot kell érte fizetni.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték