Blitzwolf BW-AR182 porszívó teszt – Budget takarító király

Blitzwolf BW-AR182

A Blitzwolf BW-AR182 vezetéknélküli porszívó nem véletlenül most került a virtuális polcokra, hiszen éppen tombol a porszívó forradalom. Mivel a BW neve annyira nem cseng jól ebben a szegmensben, a hihetetlenül alacsony, 22.500 Ft körüli árral, a cserélhető akkumulátorral, és a 40 perc körüli üzemidővel próbálják a vásárlókat meggyőzni. A teszt alapján mondhatom, nem is alaptalanul. Ne felejtsétek el használni a 12blitzw vagy a HU19156 kuponkódokat az alacsonyabb ár eléréséhez.

Blitzwolf BW-AR182 vezetéknélküli porszívó kicsomagolása

A múltkor azon agyaltunk, hogy a robotporszívók vajon vannak-e annyira forradalmi termékek, mint 20 évvel ezelőtt a mosogatógépek voltak. Egy biztos, mindkettő rengeteg időt takarít meg, így átcsoportosíthatjuk a felszabadult órákat valamilyen sokkal kellemesebb tevékenységre.

A vezetéknélküli porszívók szerintem hasonló időspóroló berendezések, tapasztalataim szerint durván harmadolják a takarításra fordított időt, nem beszélve arról, mennyivel könnyebb egy ilyen berendezést használni, mint egy 12 kg-os dögöt huzigálni a lakásban. Szóval időszerű volt, hogy a Blitzwolf is előjöjjön egy ilyen termékkel – meg egy durva LIDAR-os robotporszívóval -, még akkor is, ha már a csomagoláson láttam, itt valami egyszerűbbről van szó.

Nyilván alulról támadva könnyebb áttörni a fogyasztók ellenállását, vagyis egy kellően alacsony ár előbb felkelti a figyelmet, mint a szuper jó minőség, hiszen az előbbi sokkal kézzelfoghatóbb. Ennek ellenére a dekontenting részlegnél nem gurult el a gyógyszer, nem lett túl olcsó hatást keltő az összkép, de azért érződik, hogy a műanyagkeverő kádba néhány csipetnyivel kevesebbet szórtak abból a matériából, amire a kiváló minőség jelzőt szoktuk használni.

Nem mondom, hogy gagyinak néz ki a készülék, hiszen nem az általam használt Xiaomi Roidmi F8-cal, hanem sokkal inkább a Jimmy JV51-gyel kell versenyeznie, ráadásul az ára kevesebb, mint fele a konkurens modellnek. A valamit valamiért elvet követve a kiegészítők számosak – kapunk többféle szívócsonkot -, de csak egyetlen motoros fej része a csomagnak, az atkaeltávolító kihullott az olcsósító rostán.

Szerintem a súly kardinális kérdés a hordozható eszközöknél, és a Blitzwolf BW-AR182 vezetéknélküli porszívót emelgetve sejtettem, hogy kellemes számokat találok majd a sajtóanyagban. Az 1,4 kg tényleg igencsak rendben van, könnyűnek érződik takarítás közben is a szerkezetet. Grátisz a cserélhető, 2.200 mAh-s akkumulátor ami kapacitásban a CJ53 és a JV51 közé esik. Ilyen olcsó termékben még nem láttam ilyet, jár érte a piros pont.

Blitzwolf BW-AR182 vezetéknélküli porszívó tesztje

Gondoltam, hogy be kellene vezetnem valami abszurd mértékegységet a vezetéknélküli porszívók jobb megértéséhez, amit a kedves olvasó egzakt számként tudna használni az eszközök összehasonlításához.

Lehetne ez az ár/szívóerő vagy a működési zaj/szívóerő és még sorolhatnám, de ezek sem fejezik ki kellőképpen a használat közben tapasztaltakat. Ha azt mondom, hogy az előbbi tört a Blitzwolf BW-AR182 vezetéknélküli porszívó esetében 19.000/9.000 és a Roidmi F8-nál ugyanez 80.000/18.500, akkor azért jól látszik, hogy melyik rendelkezik jobb ár-érték aránnyal. Az egy másik kérdés, mire elég például a gyengébbik, 5.000 Pa-s mód, amit a Blitzwolf tud, ez ugyanis inkább a régebbi Dibea-k szintje, mint a Xiaomi porszívóké.

Amikor előkerül a kisebb szívóteljesítmény kérdése, mindenki azzal védekezik, hogy az elektromos forgókefe előgyorsítja a levegőt, ezért az alacsonyabb számok is megfelelő hatékonysággal takarítanak, a gond számomra csak az, hogy senki nem írja le, mennyi az annyi. Saját tapasztalatból mondom, hogy egyenes felületeken – laminált padló, parketta, PVC stb. – az 1.200 Pa is elég, ugyanis ennyit tudnak az olcsóbb robotporszívók.

Csakhogy a kövezett felületeknél – ahol mélyebb a fuga -, illetve szőnyegen már egészen más szívóteljesítményre van szükség, vagy éppen a szekrény mellett, ahova nem fér be a fej és a többi csőcsonkot kell használnunk, szóval én szkeptikus voltam a Blitzwolf BW-AR182 5.000/9.000 Pa-s szívóteljesítménye kapcsán. Meglepve tapasztaltam, hogy ennyi is elég, a lakást tökéletesen kitakarította, csak valahogy jobb a Roidmi F8 18.500 Pa-s erejével dolgozni, és a PET palackokat is látványosabban tudjuk vele összeroppantgatni. Azért a lisztet már nem szedi ki a fugából, szóval mégiscsak jól jön az a nagy szívóteljesítmény, főleg ha sok a kő a lakásban.

A nyilvánvalóan kisebb teljesítménynek a sokkal alacsonyabb ár mellett van két fontos hozadéka: a hosszú üzemidő és a csendesebb működés. Az előbbire a gyártó 35/20 percet ad meg, aminél én jóval többet mértem, teljesen normális takarítási körülmények között 40+ lett az eredmény, ráadásul a motoros fej használatával. Az akku levehető, csak éppen pót-áramforrást nem találtam, de reméljük később majd lesz hozzá ez is. A zajszint, különösen kisebb fokozatban kellemes, de még a nagyobban is csendes szellősuhogásnak érződik a Blitzwolf BW-AR182 hangja a Roidmi F8 fullos működéséhez képest.

A kedves olvasó keresheti, hogy akkor hol van a csapda, biztos szőnyegen vérzik el, és nem. Az IKEA LUMSAS szőnyegét tökéletesen letakarította, igaz ez nem egy olyan süppedős darab, mint amin John McClane próbálta a lábujjait ökölbe szorítani. Aztán amikor ki akartam üríteni a tartályt, akkor jött a meglepi, a kinyitása még egyszerű volt, de amikor kézzel kellett lekotornom a fémszűrőről a dzsuvát, akkor kicsit azért csalódott voltam. Ezt azért a Xiaomik sokkal jobban megoldják, egy csavarintással ki lehet emelni a teljes szűrő szettet.

Néhány egyéb, de fontos apróság távirati stílusban, amit jó, ha a nagyközönség is tud: az akkumulátor kijelzi a töltöttséget és a működési állapotot is, mágneses tartóval rögzíthetjük a berendezést a falra, illetve a fej 130 fokban elfordítható a flexibilis csövön. A szívócsatorna 3 különböző szűrőn tereli át a légáramot, egy nagyobb fém, egy finomabb pamut és valamilyen speciális, kétoldalú, talán szén szűrőn.  Erről nem találtam infókat, de a HEPA varázsszó sajnos sehol nem szerepelt.

Összegzés

A low budget állóporszívók kategóriájában szívja el a levegőt a Blitzwolf BW-ARB182 a konkurensek elől, a kérdés csak az, hogy hol húzzuk meg a kategória határát. 20-25.000 Ft körül lehet kapni madzagos Deerma X700-at, Dibea DW200-at 28.000-ért – eddig 43 volt, szóval ezt is nézzétek meg, a tesztet itt olvashatjátok -, szóval vannak lehetőségeink, de egyiknek sem cserélhető az akksija, és mégiscsak ez a legolcsóbb használható porszívó.

A HEPA filtert én hiányolom, és a szívóerő is lehetne nagyobb, de egyébként rendben van a termék 22.500 Ft-ért, amit vagy a 12blitzw vagy a HU19156 kuponkóddal érhetünk el. Érdemes EU Priority Line áfamentes szállítással rendelnünk, igaz ennek borsos 3.300 Ft az ára.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány