Blitzwolf BW-P8 power bank teszt – Nagy test, nagy élvezet

Blitzwolf BW-P8

A gigantománia a Villámfarkast is elérte, ugyanis piacra dobták eddigi legbrutálisabb power bankjukat, a Blitzwolf BW-P8 típust. Duális töltés, Quick Charge és PD támogatás, képes Type-C porttal rendelkező notebookokat is megtáplálni, és “szerény” 20.000 mAh kapacitással rendelkezik. Az ára is ennek megfelelő, 17.000 forintot kérnek érte, ami ebben a termékkategóriában a felső polcra helyezi a kütyüt.

Blitwzolf BW-P8 powerbank: Van, aki a nagyot szereti

Power bank kapcsán ekkora dobozt még nem láttam, olyan mintha egy rajztáblát rejtettek volna el benne. Pedig nem, ez valóban egy telep, és nemcsak a mérete, hanem a súlya is tekintélyt parancsoló, a maga 408 grammjával. Ez már buzogányfejnek is elég lenne, sőt ezt is eldobhatjuk, mint egyszeri tüntető a kockakövet, jelentős pusztítást képes okozni.

A csomagolás zöld-fehér szín-összeállítása után a matt fekete borítás sem különösebben meglepő, ellenben az anyaghasználat az, itt már műanyaggal operáltak a készítők. Nem akarom a Blitzwolf BW-P8 power bankot a Xiaomi sajátjaihoz hasonlítani, de azért az alumínium az alumínium, nem véletlenül viszik be a vastelepre, míg a plasztiknak a szelektívben jut csak hely.

A dizájn nem sok gondolatomat mozgatta meg, cégfelirat és logó, háromállású LED visszajelző, ezeket sikerült a jellegtelenül külsőbe “beleollózni”. Sokkal érdekesebb a műszaki tartalom, amiből ízelítőt a portokra tekintve kaphatunk: 2 db hagyományos USB-A és egy PD protokoll képes Type-C port a felhozatal. Ez utóbbi kétirányú átvitelre képes, szóval fel is tölthetjük vele Blitzwolf BW-P8 áramforrást és mi is “megdelejzhetünk” más eszközöket- amennyiben támogatják a szabványt -, amihez kapunk egy mindkét végén Type-C porttal ellátott kábelt.

Blitwzolf BW-P8 powerbank: próbáljuk meg használni

Sajnos a használat nem olyan egyszerű, mint ahogy gondoltam, hiszen ha beleképzelem magam Átlagos Árpád helyzetébe, akkor neki nem biztos, hogy lesz otthon ilyen eszköze. Type-C portot még csak-csak látott már életében, hiszen az új telefonok szinte mindegyike ilyen, de azokat ugye egy hagyományos USB-A kimenetes töltővel pumpálhatjuk tele.

Tehát aki ilyen eszközben gondolkodik, az számítson rá, hogy szüksége van egy combosabb Type-C kimenetes töltőre – vagy egy átalakítóra -, amivel a megfelelő sebességgel tolhatjuk be az elektronokat. Ehhez a cég a Blitzwolf BW-PL4 töltőjét ajánlja, ami tényleg brutális, 45 W-os teljesítményre képes, csakhogy további 6.000 forint beinvesztálását jelenti, szóval itt kicsit kezdtek elszállni a költségek.

Akinek van ilyen eszköze vagy egy PD képes laptopja – mint nekem a Xiaomi Mi gaming notebook -, annak nem lesz gond a használata, a többiek pedig hidalják át a fenti problémát. Ha ez sikerül, akkor igazi elektromos kánaán köszönt majd be, mert ez a fekete kocka tényleg mindent tud, amire 2019-ben vágyhatunk.

Quick Charge 3.0/2.0 és PD töltés, aminek működését Molcsa ebben a cikkben tökéletesen megfogalmazta, de dióhéjban a lényeg: kétirányú, intelligens töltést tesz lehetővé a szabvány, azt is villámgyorsan. Az új Xiaomi notebookok egy bizonyos teljesítmény alatt – például a Xiaomi Pro széria igen, a Mi Gaming viszont nem – már tudják is ezt az előremutató megoldást, vagyis ők is tölthetőek ilyen módon és ők is tudnak más eszközöket megtáplálni.

A túláram elleni védelem leold 2.8 ampernél.

Mivel én napi szinten egy Xiaomi Mi Gaming laposon dolgozom – ezt a cikket is azon írtam – rápróbáltam a Blitzwolf BW-P8 power bankot a gép Type-C portjára, és nem kellett csalódnom, szépen tölti a notebook a telepet, igaz nem túl gyorsan. A vissza irány ebben az esetben szerintünk azért nem működik, mert a laptop nincs felkészítve ezen a porton keresztüli töltésre.

Természetesen a világ összes védelmét megkapta a Blitzwolf BW-P8, szerintem a “TBC ellen is jó”, de aki ezt nem hiszi el, az elégedjen meg a túltöltés, túláram, túlmelegedés, túltöltés, rövidzár, feszültségbeszakadás elleni protekciókkal. Ezeket próbáltam is kiprovokálni, és valóban működik a túláram védelem, 2.8 A-nál szépen le is old.

A legtöbb töltő csak 18 W teljesítményre képes Type-C porton keresztül, PD protokollal. Ezzel szemben a Blitzwolf BW-P8 43,5 wattot tud leadni, ami azt hiszem, minden eddigi eszközön túltesz. A szokásos Blitzwolfos Spower szabvánnyal is tud elméletben 5 V-on portonként 2,4-et, ami a valóságban egy picit több is, inkább 2,8 amper. Nagyobb baj hogy a QC szabványokat csak a Type-C portján, a hagyományosokon nem tudja. Feltölteni egy 45 W-os adapterrel 3,5 óra alatt lehet, de szerintem ez egy teljesen lényegtelen adat, kivéve annak, aki 210 percnél sosem alszik többet.

Természetesen megmértem a kapacitását is, már amennyire ezt meg lehet otthoni körülmények között. A probléma abból fakad, hogy az eszközeinket 5 V-on töltjük, míg a lítium-polimer akkumulátorok középfeszültsége 3,7 V, és természetesen a kapacitást is ehhez képest állapítják meg. Említettem már a 10% körüli veszteséget, ami hőként jelenik meg töltés közben? Ezzel is számolnunk kell, tehát a papíron 20.000 mAh kapacitás a valóságban valahol 13.320 mAh körül kell, hogy legyen, ez az érték jött ki a Xiaomi 2C power bank esetében is.

Ez egy átlagos telefon – Xiaomi Redmi Note széria 4.000 mAh-s akkujával számolva – esetében valamivel több, mint három teljesen feltöltést jelent. Az olyan aktivitásoknál, ami a GPS-t is használja – túrázás, navigáció – igencsak számít a nagy kapacitás, a mérőműszer szerint azonban csak 11.090 mAh-t tud a Blitzwolf BW-P8, az elvárt 13.000 helyett, amit én egy picit keveslek.

Összegzés

Kicsit hasonló érzésekkel fejeztem be a tesztet, mint annak idején a Xiaomi 2C esetében: brutálisan sok energia, egy nagyon innovatív technológiákkal felvértezett telepben. A két kimenet teljesen indokolt a rengeteg elektronhoz, a QC protokoll ma már kötelező, míg a PD szabvány nagyon előre mutató.

A baj csak az, hogy eszméletlenül drága a Blitzwolf BW-P8, és még kéne hozzá egy töltő vagy egy Type-C átalakító is. Elhiszem, hogy ez űrtechnika, de a 17.000 Ft, meg majdnem két Szent István, főleg úgy, hogy a Xiaomi 2C PD technológia nélkül fele ennyibe kerül. Nálam ez bizony elég sok hullócsillagot eredményezett az értékelésnél.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány