Black Shark 2 gamer telefon teszt – Gamer mekka?

Black Shark 2

A Black Shark 2 telefon az a készülék, amely a játékosok számára a vágyak netovábbja. Minden paramétere igazi Eye Candy, ahogyan a kinézet is. 12 GB RAM, 256 GB ROM, Snapdragon 855, ha erre sem bizsereg valami ágyéktájon, akkor majd az AMOLED kijelzőre és a gyárilag is kiváló “gamer” fülesre fog. Gondolom, senkit nem lep meg, hogy vastagon fogott a ceruza az árcédula megalkotásakor, viszont 236.000 Ft-ért cserébe tényleg egyedi dolgot kapunk, itthonról, magyar garanciával és gyors szállítással.

Black Shark 2 kicsomagolása

Ritka nagy, fekete dobozban érkezett a készülék, már-már fenyegető a csomagolás, de kellett is a hely ahhoz, hogy ilyen szépen elrendezzék a belevalót. Látszik az apró részletekre figyelés, okosan kialakították mindennek a helyét, illetve kis, ezüstös piktogramok jelölik, mit hol kell keresnünk.

Már az előző modell, a Black Shark Helo is ütős kinézetet kapott, ezt most egy újabb színnel toldották meg. Az ezüstszínű, fém hátlap nagyon vonzza a tekintet, leginkább mások figyelmét, de nekem ez a telefon speciel feketében jobban tetszett. Már csak azért is, mert az éleken körbefutó zöldes csík – ez a „hivatalos” színe őcápaságának – kicsit zavarossá teszi a fémes felület által sugallt összképet.

A kidolgozás és az anyaghasználat viszont remek, de ez azt hiszem sokszor pufogtatott közhely a Xiaomi telefonok kapcsán. Természetesen az RGB LED-ek megmaradtak az előző modellről, ízlés szerint állíthatunk be mindenféle effektet a logóra és az oldalcsíkokra is. Apropó, a Black Shark azért viszonylag jól elkülönül az anyacég palettájától, például külön oldalon találjuk meg a készülékeket.

Néhány specialitást is felfedezhetünk a mobil oldalán, egyrészt ott a Black Shark és a Black Shark Helo cikkekből is ismert Shark gomb, amivel “gamer” módba léphetünk. Másrészt a ma már igencsak elterjedt Type-C porton keresztül tölthetjük a készüléket, ami azzal is jár, hogy nincs jack port, vagyis a fülhallgatót is ide kell csatlakoztatnunk. Ami meglepő, az a gyári füles kidolgozása és kulturált tálalása, nem nagyon láttam még ilyen minőséget kiegészítők kapcsán. A szilikon tok is jobbak közül való, viszont lesötétíti az egyébként kellemes fémes felületet, így kicsit annulálva annak különlegességét.

Black Shark 2 tesztje

Nyilván mindenki arra kíváncsi, hogy milyen játszani a Black Shark 2 telefonon. Ehhez elöljáróban azt kell tudni, milyen hardver került a készülékbe.

Természetesen a létező legdurvább alkatrészeket válogatták össze, a jelenlegi csúcsprocesszor – Snapdragon 855, kiegészülve egy Adreno 640 GPU chippel –, 12 GB RAM és 256 GB ROM, nyilván ilyen adatok mellett lassúságról nem beszélhetünk. Ez Antutu pontban 370.000 fölötti értéket jelent, a GFX Bench egyes tesztjei meg egyszerűen kiakadnak a 60 FPS limit miatt, tehát majdnem mindenhez overkill a telefon tudása, így nem igazán van értelme azt taglalni, hogy pörgős-e a rendszer. Az.

Mivel a fókusz a játékokon van, én is erre fogok koncentrálni, de néhány idekapcsolódó dolgot meg kell, hogy említsek. Az Android 9-re húzott Joy UI fut rajta, ahogy az előzőeken is, tehát nem MIUI a kezelőfelület. A ROM kínai, vagyis a nyelv vagy angol, vagy valamelyik Kínában is beszélt dialektus lehet, így helyenként belefutottam mandarin jelekbe is. A GAPPS – vagyis a Google-höz tartozó alap alkalmazások – gyárilag nincsenek rajta a telefonon, de egy egyszerű APK feltelepítésével ez megoldódik. A gond csak az, hogy ettől ez még mindig nem global ROM, ami ki is jött a használat alatt.

Ahogy már említettem, nem sok értelme van arról beszélni, hogy mi akad a Black Sharkon, röviden: semmi. Az alábbi játékokat próbáltam ki, és még a híres Iron Blade Tower Challenge-en sem esett az FPS szám 30 alá:

 • Iron Blade (minden idők egyik leghardverigényesebb játéka)
 • Badland Brawl
 • Asphalt 8
 • Looney Toons: World of Mayhem
 • ManorVampire
 • Star Wars: Galaxy of Heroes
 • Raid: Shadow Legends
 • Bounty Rush
 • Revolve 8
 • PPKP
 • AxE
 • Rebel Inc.
 • Evolution (társasjáték formában is létezik ez a kiváló játék)

A szakavatott szemnek feltűnhet, hogy néhány nagy név – például Rise of Civilization, Assasins Creed, Asphalt 9: Legends, Shadowguns Legend, Shark.io – kimaradt. Próbáltam a szokásos trükköket, törölni a Play áruház adatait, kipucolni a cache-t, újraindítani a telefont, de sehogy nem tudtam feltelepíteni a fenti játékokat a hagyományos módon, ami egy gamer mobil esetében nyugodtan nevezhető szarvashibának. Természetesen egy másik telefonról lementett APK fájlokkal ezek is felrakhatóak, de azért ez akkor is furcsa.

Volt még egy dolog, amit nem értettem: a megjelenés pillanatában nem volt elérhető hozzá kontroller, így ezt nem tudtam kipróbálni, de feltételezem, később majd kiadják hozzá ezt a kiegészítőt is.

Ami viszont nagyon kellemes meglepetés, hogy ha a Black Shark 2-t Shark mode-ba kapcsoljuk és előhívjuk a játékos menüt, akkor egyrészt felvehetjük a képernyőn történteket, másrészt kirakhatunk egy hardver monitor menüt, ahol dinamikusan látszik az FPS szám, a processzor aktuális frekvenciája és az akku hőmérséklet. Nem mondom, hogy jéghideg maradt a készülék, de jól teszi a dolgát a Liquid Cooling 3.0 technológia.

A kijelző maradt AMOLED, a 6,39 colos kijelző 1080*2340 pixel felbontású, a színei gyönyörűek, a betekintési szögei megdöbbentőek. Különösen szépek az effektek játék közben. Gyanús, hogy a MI 9-ben használt panel valamilyen variánsával van dolgunk, az is nagyon szép volt, de ez szerintem túltesz rajta. Őszintén szólva, az akku időről fogalmam sincs, mert szinte végig toltam a gaminget, de az AMOLED kijelző és a 3.550 mAh-s telepből kiindulva tuti elég 2 napra átlagos használat mellett. Fogja így valaki használni? Biztosan nem, mert itt az “általános” felhasználás az ellenfelek hentelését jelenti 3D grafika mellett. A kijelzőbe épített, MI 9-ből ismert ujjlenyomatolvasó még mindig nagyon menő és illik is a telefon techno összhatásához.

A játékosok örülni fognak, hogy a sztereó hang igen kellemesre sikeredett, bár egy picit torzít maximum fokozaton, de még így is az egyik legjobb, amit telefonoknál hallottam. A WiFi brutálisan gyors, konzekvensen 350 Mbps fölötti értékeket értem, ami jó hír az online játékokkal játszóknak. Már említettem, hogy van B20, aminek az ellenőrzését a Net Monitor nevű programmal tudjátok checkolni, szóval lesz gyors net az autóversenyzéshez. Nem annyira gaming, de hasznos, hogy a GPS is tökéletesen működött, simán lenyomtam vele egy 33 km-es túrát, meg az oda-vissza úthoz szükséges 4 órányi autóutat.

Bár a kamera nagyjából lényegtelen egy ilyen céltelefonnál, a Black Shark 2 ezen a téren nem egy 300.000 Ft-os mobil szintjén teljesít. A selfie egység 20 MP, míg a duális hátsó 12+13 Megapixel. Ami feltűnt, hogy mennyire indokolatlanul túltelíti a színeket, ehhez képest az ég eléggé összemosódik. Nem ájultam el tőle, mentségére legyen mondva, végig esős volt az idő, így jobb fényviszonyok között valószínűleg sokkal jobban teljesített volna. A MI 9 például ezen a téren agyonveri, és itt jegyezzük is meg ezt a félmondatot, mert ez később fontos lesz.

A videókat 4K 30 FPS-ben készíti, de a stabilizálás csak 1080p felbontásnál működik. Erre se mondanám, hogy rossz, csak az árat is figyelembe véve tűnik gyengének. A hasonló árazású csúcsmobilok ellen nincs esélye, ami leginkább abban jelenik meg, hogy billegnek a videók és itt is vannak mikro-újrafókuszálások. Az anyagok színvisszaadása lehetne jobb és a hang is elég zörgős, fura vödörszerű érzetet kelt az összhatás. A szélzaj helyenként igen markáns, az autók hangja pedig furcsán elmosódik, inkább keverjünk alá zenét, annak több értelme van.

Összegzés

A Black Shark 2 egy tökéletes telefon lehetett volna global ROM-mal, remekbe szabott BT kontrollerrel és akkor, ha nem pont most jött volna ki a Xiaomi MI 9. A fő gondom az volt, hogy a Play áruházból nem tudtam minden játékot letölteni, ami egy gaming mobilnál nem veszi éppen jól ki magát. Természetesen kis utánajárással ez kiküszöbölhető  – és ha lesz global ROM, akkor ez jó eséllyel megoldódik -, de nem biztos, hogy mindenki akar ezzel vacakolni.

Összességében viszont a teljesítmény nagyon meggyőző, a hardver brutális, ahogyan az AMOLED kijelzőre sem lehet panaszunk, és a kiegészítő szoftverek – képrögzítés, teljesítmény kijelzés, Shark mode stb. – is hasznosak. A gond csak az, hogy a Xiaomi MI 9 legalább 60-70.000-rel olcsóbb és ugyanilyen benchmark értékeket mértünk ott is, akkor ki fogja megvenni a Black Shark 2-t, ha ráadásul abban a kamera is jobb? Nyilván az, akinek bejön a játékos életérzés, de a hibái miatt nem tudok rá maximális pontszámot adni. Az árak egyeznek a kintiekkel, így érdemes Magyarországról venni, ami mellett nemcsak a garancia, hanem a gyors szállítás és a magyar nyelvű support is szól.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány