Beyondsky Eyemind gimbal teszt – Vissza a jövőbe

Beyondsky Eyemind

Beyondsky Eyemind vagy más néven Funsnap Captur3 az egyik legolcsóbb gimbal a piacon, 20.000 Ft alatt nincs is vetélytársa. Elég jól stabilizál, ez is applikáció alapú, mint mostanában mindegyik, cserélhető az akkumulátora és szoftveresen mindenféle telefonfunkciót képes vezérelni. Mindezért 18.000 Ft-ot kell kicsengetnünk ráadásul EU raktárból érkezik, vagyis 3-7 nap alatt megkapjuk, további közterhek nélkül.

Beyondsky Eyemind / Funsnap Captur3 kicsomagolása

Kínában meglehetősen nagy divat OEM termékeket készíteni, illetve ide-oda brandelni egymás kütyüit, így lehet egy eszköznek több neve is. Nincs ezzel semmi baj, főleg, ha árlehajtó hatása van, amit például a márkás késekkel kapcsolatban már megtapasztalhatott a szakavatott közönség.

A Funsnap cég még a drónjáról ugorhat be, tudtommal ez is egy Kickstarter jellegű projektként indult, de a Xiaomi beengedte őket a Youpin webáruházba, szóval jó nagy katyvasz alakult ki a márka körül. A csomagolása eléggé egyszerű, lapos fehér doboz, ami a terméken túl a leírást és egy 18650-es akkut, egy ellensúlyt és egy micro USB kábelt tartalmaz.

A fenti sorokból már kitalálhattátok, hogy a Beyondsky Eyemind stabi egyik különlegessége a cserélhető telep, vagyis az üzemidőt kizárólag az határozza meg, mekkora kapacitású hengert teszünk bele, illetve cserélhetjük is, innentől kezdve nem is kommentálnám a gyári, 8 órás működést. Emiatt viszont az oldalára került a tripod rögzítő menet, így csak elfordítva lehet állványra szerelni.

Ami a minőséget illeti, az nem verdesi az egeket, ebben az etalon számomra a Zhiyun Smooth 4, ami lenyomta a DJI Osmo Mobile 2-t is, én azt szerettem a legjobban fogdosni, ezt már kevésbé. Feltekerhető ellensúllyal dolgozik, ami kicsit “elavult” megoldás, általában már vagy nincs is erre szükség, vagy más márkáknál a kar kihúzásával szabályozhatjuk a balanszot. A keret maximum 80 mm-es telefonokat fogad, tehát a Xiaomi Mi Max tulajdonosok sírni fognak.

Beyondsky Eyemind / Funsnap Captur3 tesztje

Elolvastam a manualt és támadt egy kis hiányérzetem, ami végigkísért az egész teszt folyamán. Az újabb gimbalok – mint a Zhiyun vagy a Feiyutech – a négy alapmód – hogy melyik tengelyt zárja és melyiket nem – mellett számtalan mást is tudnak, emiatt kismillió kezelőszervet kapnak.

Ehhez képest a Beyondsky Eyemind összesen kettő gombbal meg egy josystickkel rendelkezik, ebből a felénk eső alsó a módválasztó. Itt hosszú és rövid nyomásokkal operálhatunk és válthatunk a között, hogy a gimbal hogyan viselkedjen. Az eszköz elég jól stabilizál és megfelelően leköveti a kézmozgásunkat, a gomb kombinációk megjegyzését és használatát viszont már koránt sem nevezném kényelemesnek.

A kis joystick esetében hasonló a helyzet. Alapból csak a fel-le billentést engedélyezi, oldalra mozdításra a telefonunk kamerájának digitális zoomját vezérli, ami szerintem az egyik legfölöslegesebb dolog, amit tehetünk. DE, ha megnyomjuk duplán a módválasztót, eltűnik a zoom, helyette oldalforgásra vált a kar, világos mint a nap, ugye? A fronton találunk még egy kapcsolót, ami pedig a fényképezést, illetve a videókészítést indítja el, rövid, illetve hosszú nyomásra.

Azért, hogy ez az egész halandók számára is érthető legyen, csináltam egy táblázatot, ami tartalmazza a lehetőségeinket:

Funkció Kombináció
ki- és bekapcsolás módválasztó hosszú nyomása
horizontális követés módválasztó rövid nyomása
lock mód módválasztó rövid nyomása
teljes követés mód módválasztó dupla rövid nyomása
állókép mód 45 fokban jobbra dönteni+3x módválasztó
fekvőkép mód 45 fokban balra dönteni+3x módválasztó
telefon döntése vertikálisan joystick alapállapot; fel-le
kamera zoom joystick alapállapot; jobbra-balra
telefon oldalforgatása joystickal, módválasztó dupla rövid nyomása
fényképezés indítása, leállítása első gomb rövid nyomása
videó indítása, leállítása első gomb hosszú nyomása

Kissé idegesített, hogy maga a gimbal eléggé kelletlenül kapcsol be. Eleinte fel sem éledt, azt hittem lemerült a telep, esetleg elromlott a termék, de aztán rájöttem, ha nincs meg a balansz, nem hajlandó aktivizálódni, ami elég fura. Ha elbillentjük 90 fokkal, a legtöbb stabilizátor egy giroszkóp segítségével automatikusan átfordítja mobilunkat függőleges állásba, az Eyemind esetében viszont külön Mortal Kombatos ütéskombinációkat kell bevinnünk, hogy ez megtörténjen.

A stabilizálás nem rossz, teszi a dolgát, de nincs benne sport mód, amit egyes DJI vagy a Zhiyun modellek tudnak. Mivel nem képes körbefordulni – csak 320 fokban – és az ellensúly miatt túl hosszú is a kar, ezért szélsőséges esetekben ránt egyet a képen, ami eléggé zavaró, már csak azért is, mert pont a minél simább videó lenne a lényeg.

A Capture Move alkalmazástól – ami a Beyondsky Eyemind gimbalhoz jár – nincsenek elájulva a felhasználók, amit a 2,2-es Google Play pontszám is megerősít. Néha nálam is leállt, de ez még önmagában nem indokolná az alacsony értéket, az viszont igen, hogy egy csomó telefon típussal voltak kisebb-nagyobb gondok, szerencsémre én Xiaomi Redmi Note 4-emmel jól viselkedett. Olyan hibával viszont találkoztam, hogy ha gyorsan zoomoltam, majd átváltottam egy másik módba, beragadt a közelítés addig, amíg el nem érte a végállását, ilyenkor viszont a nagyítás miatt nem láttam már semmit.

Van Pro fényképezés módja, ahol az alap dolgokat – ISO, fehéregyensúly, expo stb. – állíthattam be, átkapcsolhattam selfie-re, ilyenkor értelemszerűen a felém eső kamerát használta. Találtam néhány okos funkciót is a menüben, amelyek többnyire hektikusan – inkább nem, mint igen – működtek.

Az arckövetés leginkább nem csinált semmit, ha tárgykövetést tettem arcra, az viszonylagos pontossággal tette a dolgát. A gond az, hogy a célpont kiválasztása kontraszt alapú, vagyis ha a fehér háttér előtt álló világos hajú kolléganőmre állítottam be, akkor nem működött, ha a sötét hajú kollégámra, akkor pedig igen. Ráadásul néha random fényképezett is, anélkül, hogy megnyomtam volna a gombot, amit nem tudtam hova tenni.

Összegzés

A Beyondsky Eyemind gimbalnak elég jó, de okosgimbalnak már kevésbé. A szoftveres funkciókkal van a legtöbb kín, illetve elég fura a háromgombos vezérlés, de alapvetően a stabilizálásra nem lehet panasz. Ne nagyon akarjunk tárgykövetést és hasonlókat használni, abban a DJI Osmo széria sokkal jobb.

A cserélhető akkus megoldás viszont remek, így az üzemidő kitolható gyakorlatilag bármeddig, cserébe le kell mondanunk a power bank funkcióról. Azt gondolom, hogy 20.000 Ft alatt nem nagyon van másik alternatíva, amit megvehetnénk helyette, de azért az sem véletlen, hogy árulnak kétszer ennyiért is stabilizátorokat, mint a Zhiyun Smooth 4. Ha viszont nem akartok sokat költeni, marad a Beyondsky Eyemind, 18.000 Ft-ért, EU raktárból.

Ez úton szeretném megköszönni a Xiaomishopnak, hogy a rendelkezésünkre bocsájtották a fenti terméket. Nézzétek náluk körül, hiszen remek árakon árulják termékeiket.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány