Baseus és Xiaomi fülhallgatók tesztje – A hallhatatlanság ellen

Baseus és Xiaomi fülhallgatók

Baseus és Xiaomi: két cég, melyeknek nem a zeneipar az elsődleges profilja. Vajon képesek-e felvenni a versenyt az erre specializálódott cégekkel? Kezem alá került a Baseus egy egyszerűbb vezetékes és egy Bluetooth-os, valamint a Xiaomi vezetékes fülhallgatója. Név szerint a Baseus S06, a Baseus EL-01 és a Xiaomi Piston 3. generációs kiadása.

Baseus S06

Elérkezett a kibontás ideje: ez a csomagolás már első pillantásra nagyon megtetszett. A doboz úgy nyílik, mint egy könyv, alatta egy felfelé hajló rész van, ami magában foglalja a készülék leírását is. Ha mindezen túl vagyunk, szemünk elé tárul maga a fülhallgató a töltőjével együtt.

A két meghajtó mágneses, így ha a nyakunkban van, és nem a fülünkben, akkor sem esik le. A füles maga egy 100 mAh-s akkumulátort rejt, ami nekem bőven több mint egy napot kibírt töltés nélkül, pedig sokat használtam. A 4.1-es Bluetooth szabvány meglétét – ami kis fogyasztást és nagy hatótávolságot tesz lehetővé – kifejezetten jó pontnak találtam. Nálam megvolt a gyártó által írt 10 méter távolság úgy, hogy egy emelettel feljebb voltam, mint a forrás.

Nagy meglepetést okozott, hogy csatlakoztatni tudtam a tabletemhez és a telefonomhoz is egyszerre. Ez nekem különösen jól jött, mert én utazás közben filmet szoktam nézni, és így amikor hívtak, fel tudtam venni a fülhallgatóval, majd miután letettem, élvezhettem tovább a sorozatomat. A felépítés is igazán prémium, hisz a szilikonos bevonat mellett még lapos is a kábel, ami miatt egyáltalán nem kellett soha vacakolni csomók kibontásával.

Elsőre mikor bekapcsoltam, majdnem megsüketültem, ugyanis ellentétben a legtöbb Bluetooth-os fülhallgatóval, ennek van hangereje. Én nagyon szeretem az electro swinget, és az összes tesztalany közül (beleértve a KZ-ket is), ezen volt a legjobb élmény zenét hallgatni.

A basszus nekem elég ütős volt, a magasak is szép tiszták, és összességben sokkal jobban szól, mint egy ilyen árkategóriában lévő fülhallgatónak szólnia kéne. Hozzá kell tennem, hogy a telefonálás is ezen az eszközön a legjobb minőségű, több ember szerint is.

Baseus EL-01

Most következik a Baseus olcsó, “nem baj, ha elveszted” kategóriás fülese. A kibontás semmiképp sem egy nagy élmény, a fehér dobozából előhúzod az áttetsző műanyag tartóját, amibe csak úgy bele van téve az egész, de ne felejtsük el az 1500 Ft-os árat se. A meghajtók egy nagyon jó fogású fém házban vannak, és a kábel is szépen szilikonozott, elég masszív a mindennapos használatra, de arra is készüljünk fel, hogy bizony zsebre rakva csomós lesz.

A mikrofon mellett egy gombot, valamint meglepetésemre egy hangerő csúszkát találtam. Ezzel az volt a bajom, hogy néha futás közben a kabátomba beleakadva lehalkította a telefont, de az ötlet maga kifejezetten tetszett. A telefonálás olyan, mint amit az ártól várhatunk, kicsit doboz hangú, de működik.

Sajnos a hangzásról nem mondható el, hogy a mélyek vagy a magasak nagyon tiszták lennének, de őszintén szólva csak ismételni tudom magam, ilyen árnál nem vártam el nagyon sokat. Ez a fülhallgató arra tökéletes, hogy ha elhagyjuk a rendeset, akkor pótolni tudjuk ideiglenesen, vagy épp ne féltsük kölcsön adni.

Xiaomi Piston 3. generáció

Végül, de messze nem utolsó sorban a Xiaomi 3500 forintos termékének kibontása következik. A csomagolás olyan, amilyennek lennie kell, egyszerű, de nagyszerű, és nem elfeledni, hogy a gumi tartórész egyben tokként is használható (legalábbis én annak használtam). A dobozban alul szépen címkézve ott vannak a cserélhető gumik is.

Amint kiszedjük a fülhallgatót, láthatjuk, hogy a gyártó biztosra ment: a kábel alsó fele szövettel van borítva egészen az elágazásig, ahol szilikonra vált. Ez azért nagyon jó, mert a szövet összetekerés után nekem nem gabalyodott össze, mint az sok más fülesnél lenni szokott.

A jobb oldalon található fém házban van a mikrofon 3 gombbal együtt, amik a szokásos funkciókat tudják, sőt ha MIUI-s telefonunk van, akkor személyre is szabhatjuk őket. Az aranyozott jack dugótól kezdve a csatlakozási részen át egészen a meghajtókig minden szálcsiszolt alumínium házban van elhelyezve, ez nem csak dizájnos, de megnöveli az eszköz élettartamát is.

A hangja is magasabb kategóriába tartozik, mind a felső, mind az alsó tartományok tiszták, amolyan “fiatalos V” karakterisztikának mondanám. A hangerőre sem lehet panasz, nekem mindig elég volt, és nagyon jól képes kizárni a külső zajokat is.

Baseus és Xiaomi összesítés

Nekem a Baseus S06 egyértelműen az ultimate headset, hisz szárnyas gumija miatt sportoláshoz is alkalmas, valamint a jack csatlakozós készülékek az USB Type-C terjedésével a veszélyeztetett kategóriába kerültek, de szerencsére ez a modell Bluetooth-os kialakítása miatt jövőbiztos. Olyannyira jóra sikerült, hogy én is venni fogok egyet. A Xiaomi továbbra is kitartó barátom, már 3 éve hűen szolgál, és ezután is nyúzni fogom tovább. A Baseus EL-01-ről szerintem mindent elmondtam amit lehetett, továbbra is úgy gondolom, hogy tartalékfülesnek tökéletes, és a strapabíróságára sem lehet panasz.