Awei Y280 hangszóró teszt – Zenélő féltégla

Awei Y280

Az Awei jó termékeket gyárt, jó áron, ezért is szeretjük nagyon a kütyüjeiket. Számtalan fülesüket teszteltük már, de a hangszóróikról eddig kisebb volt a merítés, talán 2016-ban teszteltünk belőlük egy párral, de azóta semmi. Eléggé vártam tehát az Awei Y280 hangszórót, ami megkapóan robusztusnak néz ki, és a specifikációkban említett 16 W-os teljesítmény is megdobogtatta a sejtmembránjaimat, mindezt igen decens 16.000 Ft-os összegért. Természetesen a termékhez is elérhető a EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítás, így különösebben nem kell aggódnunk a többletköltségek miatt.

Az Awei Y280 kicsomagolása

A doboz kívülről standard Awei, bár ahogy nézem, egyre több a szürke rész és a védjegynek számító napsárga szegmensek fogyóban vannak, ami egy kicsit még elegánsabbá teszi a dobozt, szóval jó az irány. Széthúzva a csomagolást aztán elénk tárul a homokfújt fóliába húzott hangkeltő, és ennyi. A prezentálás nem a legjobb, nincs meg a nyitás utáni “wov” érzés.

Aztán kivettem a cuccot a csomagolásból és “azannyaköcsögit”, ilyen rohadt nehéz speakert még életemben nem fogtam a kezemben. Amúgy sem egy kis eszköz az Y280, 26x9x9 cm, de a súlya eléggé megdöbbentő. Mondjuk ha összerakjuk a kütyü profilját, érthetőbbé válik az ok: IPX4-es védelem ABS műanyag házba bújtatva, hozzá 4000 mAh akksi, és a már említett 16 W-os kimeneti teljesítmény, mind-mind jól érzékelhető dekagrammokkal növelik a súlyt.

Elég jófej dolog az Awei-től, hogy egy műbőr fogantyúval segítenek a cipelésben, mert nagyon fárasztó lenne kézben tartva kóricálni vele. A dobozban még találunk egy aranyozott végű jack kábelt és egy micro USB-t a töltéshez, valamint a szokásos 70 centiméternyi használati útmutatót.

Az Awei Y280 használat közben

A gyártó meghatározása szerint a hangfal kültéri felhasználásra készült, értsd, haverokkal bográcsozás közben vagy a vízparton érzi magát elemében, esetleg bringatúra vagy kemping alkalmával, de semmiképpen ne vidd magaddal a soron következő Spartan Race-re, mert az IPX4 csak a fröccsenő víz ellen véd, tehát esőben oké, sártengerben már nem annyira.

Az ABS ház kitűnően nyeli el a rezgéseket és jó az ütésálló képessége is, simán el tudom képzelni, hogy néhány leejtés/elrúgás meg sem kottyan neki. A csatlakozók mindegyike egy jól záródó szilikon leffentyű alá került a hátoldalon, jelesül a jack dugó, a TF kártyaolvasó, egy USB-A aljzat és a micro USB a töltéshez. Plusz pont, hogy az USB-A kimenete nemcsak a power bank funkciót látja el, hanem pendrive-ról is lejátszik szinte mindent. A szinte minden pedig egy elég jó merítés, mert az APE, FLAC, MP3, WAV, WMV formátumok mindegyikét támogatja, emiatt nem kell nézegetni, mit dobálsz a kártyára, csak használod és kész.

Csodálatos dolog, hogy a mappák között tallózva tartja a kártyán lévő sorrendet, és leállítás után ugyanott folytatja a zenélést, ahol abbahagyta. Az Awei még egy meglepetéssel készült, méghozzá elvileg van rádió funkció, gyakorlatilag azonban soha nem talált meg egyetlen adót sem, illetve egyszer befogott valamit, de némi recsegős beszéden kívül semmit nem hallottam ki. Kár érte, igazán sokan értékelték volna ezt az idősebb korosztályból.

Bekapcsolás után egy angolul jól beszélő hölgy tájékoztat, hogy a “Bluetooth módban lévő készülék készen áll a párosításra”, igen, ilyen hosszan mondja és nem lehet kikapcsolni. A csatlakozás szerencsére gyors, és hála a 4.2-es szabványú BT modulnak, stabil is. Papíron tehát minden adott, hogy csodálatos legyen a hangminőség, azonban valami hibádzik. Természetesen elkövettem a hibát, hogy rögtön kicsomagolás után vártam az Úristent, ami azonban bejáratás előtt nem szokott eljönni. Emiatt nekiálltam egy elég hosszadalmas bejáratási szekvenciának, jelenleg 20 óra környékén tartok és a helyzet határozottan javult, de az a tényállás, hogy vézna a basszus.

Nagyon tisztán szól a rendszer, már-már stúdiósan nyersen, és ténylegesen, megdöbbentően tisztán hangzik alacsony hangerőn, de az igazi mélyek, a sub basszusok valahogyan nem akaródznak előjönni. Mókoltam vezetékes kapcsolattal és állítgattam az equalizert, beledobtam a TF kártyát és a pendrive-ot is, de sajnos a hangkép ezek ellenére lapos maradt. Ettől a kíntól szenved egyébként a Bluedio T6 is, szóval lehet ez inkább már “feature”, és nem “bug”.

Ha emeltem az Awei Y280 hangerejét, márpedig azt szinte már a fejfájásig lehet, az ég világon nem történt semmi. Sem recsegés, sem torzítás nem hallatszik, de a mélységek továbbra is szolidak maradtak. Értetlenül állok a dolog előtt, mert olvastam olyan értékelést is, ami az egekbe magasztalja a basszust és olyat is, ami hiányolta. Ne értsetek félre, teljesen jó és használható a cucc, csak nagyobb tűzijátékra számítottam vagy eddig el lettem kényeztetve, és a hallásom hozzákorcsosult a V karakterisztikához.

Azt el is felejtettem megemlíteni, hogy amióta használom a hangfalat – azaz nagyjából 20-25 órája -, eddig még nem kellett feltölteni, persze az igaz, hogy főként TF kártyáról “zenéztem”, de azért ez derék.

Összegzés

Ha kell egy hangos, robusztus, atombombaálló, mindent lejátszó és iszonyatosan sokáig működő hangfal egy megbízható gyártótól mindössze 16 pisztolyorrú Mátyásért cserébe, ne is keress tovább, az Awei Y280 neked való, még csak hasonló ajánlat sincs a piacon.

Ha fontos a kikezdhetetlen hangminőség, netán a középső neved basshead, tegyél még a vételárhoz 4 ezrest és vásárold meg a Blitzwolf BW-AS2-t, ami azért inkább szobadísz, mint kempingkellék. A magam részéről maradok az Awei mellett, egyszerűen azért, mert otthon van egy tökéletes hangrendszerem, ergo nem használnám a Blitzwolfot, ha elutazom túrázni vagy iddogálni a sleppel, akkor viszont nem szeretnék idegeskedni, hogy baja esik a 20 rókás dísztárgyamnak. Aki esetleg másfajta BT hangszórót keres,annak érdemes szétnéznie a számtalan, általunk is tesztelt darab között.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány