Awei Y230 BT hangszóró teszt – A textilbe burkolt minimum

Awei Y230

A múltkori Awei hangszóró tesztelését nem nyilvánítottam teljes sikernek, emiatt elkezdtem keresni az újabb kütyüik között, hogy hátha lesz valami, amivel kiköszörülhetik a csorbát. Aztán ráakadtam az Awei Y230 hangszóróra, ami elsősorban a designja miatt fogott meg, ugyanakkor az ára is nagyon barátságos, hiszen csak 10 db ezrest kell érte leszurkolni, és a vámos bácsi is nyugodtan kávézgathat tovább.

Az Awei Y230 kicsomagolása

A csomagolási divízió kezd kifogyni a tintából, mert már nem a klasszikus, védjegynek számító szürke-napsárga kombóval van dolgunk, csak egy mezítlábas fehér-sárga borításra futotta, de valahogy kihúzzuk ezzel is. A doboz tartalmazza az összes infót és egy eldugott, de fontos feliratot is, ami szerényen csak annyit mutat: Super Bass.

A kicsomagolás után kézbe véve a speakert még mindig azt állítom, hogy ez a design jó, de most már hozzátehetem, hogy a minőség sem rossz. A készülék tetején összesen 4 gomb található, nem vitték túlzásba a dolgot, de végül is elég az mindenre. A plasztik borítás selyemfényű, de kopogós műanyag, ami az érzékeinknek idegen lehet, de a gyötrést kitűnően bírja.

A hangszóró testét valami vastagabb darócszerű, de anyagában színezett szövet borítja, ami tapintásra kellemes, s az egész cucc valahogy egy ilyen cuki, szerethető, zokniba bújtatott szafaládé imidzset kapott, csak jobban szól. A csatlakozók a hátsó felén kaptak helyet és sajnos semmi sem védi őket a természet szeszélyeitől, ez pedig pontlevonással jár a való világ nevű vetélkedőben.

Pedig a konnektivitás szerteágazó, mert nemcsak a szokásos jack bemenetet implementálták, hála istennek TF kártyát is kezel, és egy pendrive-tól sem jön zavarba. A dobozban találunk még egy jack kábelt és egy micro USB-t a töltéshez, valamint a szokásos 80 centiméternyi használati útmutatót.

Az Awei Y230 tesztje

A bevezetőben említett vézna basszusú Awei Y280 technikailag egy bratyó, az Y230 pedig a kishúga. Mint ilyen esetekben lenni szokott, az idősebb tesó kitapossa az utat és segít a fiatalabbnak kevesebbet, vagy inkább másképp hibázni. Igaz ez a külcsínre és a belbecsre egyaránt.

A csatlakozók számosságát nézve a helyzet teljesen reménykeltő, hiszen a TF kártya és az USB csati minden formátummal megbirkózik 32 GB méretig, és a kicsike a filesorrendet is becsülettel megtartja. Itt is megtaláljuk az elszalasztott ziccerek legelfeledettebbikét, a beépített rádiót, és minő gyász, itt sem használható statikus zajozáson kívül másra.

Az Y230 szerencsére nem esik abba a hibába, hogy szűk marokkal mérje a basszust, akad itt éppen elég hangfaltáncoltatós szub basszus, ezzel egy hibát már el is kerültünk. A magasabb hangoknak sincs okuk panaszra, bár a csilingelés nem elég tiszta, de hallható. A középrészek ellenben igencsak elbújtak, azaz egy tankönyvi V karakterisztikával van dolgunk, ami valójában csak azt jelenti, hogy ez nem egy 60 ezres BOSE speaker.

Van egy eggyel kézzelfoghatóbb botlása is a kicsikének, miszerint a hangerő nagyjából 80%-nál füllel hallhatóan elkezd torzítani, és valamiféle ködfátyolszerű lepellel ellaposítja a zenét. Illetve kissé fáradt lesz, eléggé hangos, nagyjából 60dB, jobbára recsegésmentes, de kétségtelenül kókadt. Ez a kütyü nem a házibulik sztárja, és mivel a csatlakozói szabadon meredeznek a világra, piknikezésre is csak korlátozottan alkalmas.

Mivel a kimeneti teljesítmény mindössze 2×4,5 W, ezért nem kell atomreaktor a meghajtásához, így mindössze 2.000 mAh-s telepet pakoltak bele, amivel ennek ellenére is 10 óráig lehet kínozni, mielőtt a kedves női hang istenhozzádot óbégat.

Összegzés

Az Awei Y230 a mobil zenehallgatás alsó pontja, ennél olcsóbban nem igazán érdemes vásárolni, de mint annyi minden az életben, ez is egy “ahhoz képest” termék. Az árához képest például kiváló vétel, garantálom, hogy jobb a sosem hallott márkájú webshopos árkonkurenseinél, mind minőségben, mind hangzásban.

Ugyanakkor egy kicsi pénzzel többért már megveheted a szerkesztőség ügyeletes kedvencét, a Tronsmart T6-ost is. Hacsak nem a design miatt szereznéd be, esetleg a kölöknek löknéd oda elhasználni, ha nincs szükséged a cuki színes material designra és az elfogadható hangzásra alig 10 ezresért, akkor ez nem a te hangfalad. Éppen ezért érdemes megnézni az egyébként jó nevű gyártó további termékeit is.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány