Autós kütyütartó tesztje – Három csillag, jó konyak?

autó kütyütartó

Hiánypótló termék az autós kütyütartó, ahová mindenféle csetreszt, ami eddig az ajtózsebben csörgött, be lehet pakolni. Ráadásul a gyerek is nézheti a tableten a mesét és az innivalónk után sem kell a lábtérben kotorászni, ez csak megér 4.000 Ft-ot, nem?

Az autós kütyütartó használata

A kicsomagolás részt húzzuk ki a listáról azzal, hogy egy műanyag fóliában érkezik az autós kütyütartó, de ezt levéve már hozzá is jutunk az áhított termékhez. Hogy ez nem bőr, azt borítékolom, biztos “bőrt is felhasználó üzemben készült”, mindenesetre olyan állatot még nem láttam, aminek az irhája alatt műanyag szálak vannak.

A funkcióját tekintve az autós kütyütartó egy nagyon jó ötlet lenne, hiszen számtalan zsebbel ellátták, bepakolhatunk zsebkendőt, PET palackot, könyvet, esernyőt, meg mindazt, ami eddig szana-széjjel csúszkált a különböző tartókban és halálra idegesített minket. Az sem baj, ha a gyerek figyelmét lekötjük valamivel, így nem a vesénket rugdossa dobszólószerűen a szék háttámláján.

Ez az elmélet.

Ez az elmélet, a gyakorlat viszont az, hogy megpróbáltam felapplikálni a széleken látható pántok és kampók segítségével a tartót. A sajtóanyagokon tuti egy Rolls-Royce ülés látható, ami a hagyományosnál másfélszer nagyobb, esetleg egy Mercedes kisbusz sajátja, aminek a támlája kellően merőleges. Mert a Seat Ibizám ülésén úgy lógott, mint tehénen a gatya, és mivel a pántok hossza adott, ezen nem is nagyon tudtam változtatni.

Persze pont ezért elasztikus a cucc, hogy mindenféle méretre jó legyen, a gond csak az, hogy az emberek viszonylag ritkán ülnek egy autóban 90 fokban álló székeken, lévén az kevésbé ergonomikus. És mivel nem tudtam kellően feszesre “hangolni” az autós kütyütartó pántjait, ezért konkrétan rálógott az ülésre, totálisan használhatatlanná téve a terméket.

De egy példa nem példa, ezért áttettem két másik autóba – egy Mazda 3-ba és egy Renault Twingoba is – a tartót, és láss csodát, sokkal jobban felfeküdt, már-már ráolvadt az ülésekre, különösen a “Rönó” fotelszerű háttámlájára. Arra viszont vigyázzunk, mibe akasztjuk be az elasztikus pántokat, hiszen például a légzsák kábelezése is arra fut, ezeket kerüljük el. Ugyanez igaz a fejtámlára rakható tépőzárra is: nem elég nagy felületen akasztható össze, így eléggé furán néz ki.

Volt még azért néhány probléma, ami a bepakoláskor feltűnt, például a magyarországi zsebkendőtartó mérettel nem annyira kompatibilis a cucc. Ilyenkor egyből bukjuk a két oldalsó PET palack tartót is, mivel azokat is lelapítja. A tableteket bele lehet tenni, amennyiben nem akarjuk látni a kijelzőjüket, vagy veszünk egy tokot, amivel felakasztjuk a tartó szélére, ekkor nyílik esély a mesenézésre is.

Vicces, hogy a sokszor gitárhúrként feszülő, rugalmas pánton elhelyezkedő csat nem mindig nyomta a hátunkat, ez elsősorban az ülés kialakításától függött. Ahol nagyobb az oldaltartás – vagyis sportosabb az ülés -, ott inkább zavaró, mint ahol tespedős, széles támlákkal találkoztunk.

Összegzés

Az ötlet jó, a kivitelezés viszont nem tökéletes, ezzel a felfogatási módszerrel ugyanis nem minden típusban lehet normálisan elhelyezni a cuccost. VW konszernes, B szegmenses kisautókban kevésbé jó, Renault Twingoban viszont fasza volt, Mazda 3-ban pedig olyan so-so.

A fentiek miatt nem tudok 3 csillagnál többet adni rá, mert lehet, hogy a te gépjárművedre megfelelő lesz, de az is elképzelhető, hogy nem, így kicsit lutrinak érzem a megvételét, bár az is tény, hogy a 4.000 Ft-os ár miatt nagyot nem kockáztatunk. Keresgélni viszont ér, amit itt tehettek meg.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány