ASRock Master SLI, Fatal1ty Gaming K4 és Taichi Ultimate alaplap bemutató – A kőkemények

ASRock

A következő rendhagyó cikkünkben három, AMD processzorokhoz készült ASRock alaplapot fogunk bemutatni, amelyek az iroda és a stúdió berendezése miatt kerültek a látóterünkbe, hiszen a jobb kontent és a nagyobb felbontású videók elkészítéséhez, vágásához erősebb hardverre is szükség van.

ASRock Master SLI és Fatal1ty Gaming K4

Ez a két alaplap a felső középkategóriát képviseli és kifejezetten a nagyobb teljesítményre vágyó felhasználók számára készültek. Az X470-es chipset-nek köszönhetően nem csak a processzorunkat, de a memóriánkat is tudjuk overclock-olni – azaz a sebességüket növelni -, ezen felül NVME SSD-t is támogat, ami jelenleg a leggyorsabb felhasználói tárhely megoldás a világon.

Akinek még ennél is nagyobb teljesítményre van szükségük, azok akár több videókártyát is tudnak használni az SLI és a CrossfireX segítségével. Sőt, az aki az ellenkezőjét szeretné, és nem szeretne egyáltalán GPU-t rakni a gépébe, azoknak is tökéletes ez a két alaplap, hiszen támogatják az AMD 3. generációs processzorait is, amelyek rendelkeznek integrált grafikus chippel.

A tartozékok ugyanazok a két terméknél, 4 db SATA3 kábel, egy driver telepítő CD, egy SLI híd, egy matrica, pár csavar, a hátlapi takarólemez, és egy leírás, ami ugyan sok nyelvű, de magyart nem tartalmaz.

Mind a két lapot egy Ryzen 5 2600-zal használtam, ami mellé 2×8 GB Kingston Hyperx RAM, egy Inno3D GeForce GTX 1080, egy Samsung 960 Evo NVME SSD, és egy EVGA 650 GQ táp párosult. Tesztem során kifejezetten meg voltam elégedve mind a két ASRock termékkel, stabilan és gond nélkül tudtam húzni a CPU, a RAM és a GPU sebességén is, ami sokszor nehézkes, főleg ilyen nagy áramigényű hardverek mellett.

ASRock Taichi Ultimate

Két kistesójához hasonlóan ezen az alaplapon is az X470-es chipset található, aminél jobbat jelenleg nem kapni Ryzen processzorokhoz. Ezzel együtt itt is megtalálhatóak a korábban már említett sebesség növelő lehetőségek, valamint emellett még pár olyan extra, amire a professzionális felhasználóknak van igazán szükségük.

Ilyen például a 10 Gigabit LAN, aminek a segítségével villámgyorsan továbbíthatunk adatokat egy hálózaton belül, vagy a beépített 802.11ac WiFi és 4.2 Bluetooth modul, ami  segít az áhított kábelmentes álom elérésében. Az előlapi USB 3.1 Gen2 csatlakozási lehetőség szintén nagyon fontos főleg azoknak, akik nagy méretű fájlokat (pl. a Youtube-ra feltöltendő videók) szeretne gyorsan mozgatni egyik helyről a másikra. A nagyon minőségi anyaghasználat is ide tartozik, hiszen egy munkaállomásnál elengedhetetlen az időtállóság, és a stabilitás.

Ezt az alaplapot is a fent említett specifikációval használtam, kivéve a processzort, amit egy Ryzen 7 2700x-re cseréltem ki. A stressztesztek során a Taichi Ultimate jól bírta a strapát, nem melegedett túl egyik alkatrésze sem. Természetesen mindhárom ASRock terméket kipróbáltam 3466 MHz-es RAM-mal is, mivel az AMD processzorok különösen érzékenyek a memória gyorsaságára, és például videóvágásnál kifejezetten ajánlott a nagyobb MHz.

Tartozékokból is többet kapunk, a fent említetteken kívül van még két antenna is, a WiFi és Bluetooth modulokhoz. Természetesen mind a három alaplapon található RGB szalag csatlakozó is, aminek a segítségével olyan csicsás PC-t rittyenthetünk az asztalunkra, hogy a sukárságmérő is kiakad tőle.

Összesítés

Az ASRock Master SLI és Fatal1ty Gaming K4 a tökéletes középkategóriát képviselik, amit mindenkinek tudok ajánlani, akár játékra, akár munkára szeretne gépet építeni. A Taichi Ultimate pedig egyértelműen professzionális felhasználásra készült, ami ugyan az árából is látszik, de a pénzünkért cserébe egy igen időtálló, minőségi és stabil lapot kapunk. A teszttermékeket és a lehetőséget köszönjük az ASRocknak.