ARILUX AL-SL02 kültéri napelemes lámpa teszt – Fényt a sötétségbe!

ARILUX AL-SL02

A civilizációnk egy igen fontos hozzávalója a fény. Természetesen nem a napsütésre, hanem az éjszakai fényáradatra gondolok. Kezdetben még lánggal csinált világosságot az emberiség, és ennek megfelelően csak igen ritkán fordult elő egy-egy ’kivilágított’ kültér. Mostanra viszont már eljutottunk odáig, hogy minden ki van világítva este, és nem is akárhogy. Sok izgalmas megoldás létezik arra, hogy saját kertünk, udvarunk éjszaka is ragyogjon, és most egy ilyen, napelemes, mozgásérzékelős darabot fogok bemutatni.

Kicsomagolás

Sima kis dobozkában érkezik a termék, melyen csak egy Arilux felirat található. Illetve a hátán találhatunk még egy európai CE jelzést, ez mindenesetre jó dolog, remélem, hogy nem csak úgy rányomtatták, hanem valóságtartalma is van.

A csomagolásból kihúzható a kis fiókdoboz, melyben csücsül a lámpa, jól bebugyolálva egy kis csomagolóanyagba. Tartozékokat tekintve, pont annyit kapunk, amennyi kell. Egy jó minőségű papírra nyomott leírást kapunk, ráadásul angolul. Akad benne szerelési útmutató is, meg minden, ami fontos lehet. Szemet szúrt még egy kis zacskó, amiben négy csavar lapult és szintén annyi tipli is. Ez nagy pozitívum, a tipliket sokszor kifelejtik a gyártók.

A dizájn alapján rögtön az általában a garázskapuk felett megtalálható lámpára asszociáltam. Ez nálam nem negatív, de mindenesetre inkább indusztriális hatást kelt, és nem pedig egy szépen megtervezett kiegészítő érzetét adja. Érdemes minél magasabbra szerelni, mert a tetején található a napelem, ami nem feltétlen a legszebb látvány. Ha például két-három méter magasra helyezzük, és úgy tekintünk fel rá, akkor már a 20 darab gyönyörű LED-et látjuk és a mozgásérzékelőt. Tehát okosan elhelyezve, akár még jól is nézhet ki.

A minőségre messziről nem lehet panasz, sajnos közelebbről már igen. Nem nagyok a hibák, de vannak. A LED-eket takaró műanyag nagyon szép fényes, igényes, de sajnos megnyomkodva, akár 1-2 mm-re is benyomódik. A mozgásérzékelő meg nem a neki szánt lyuk közepén helyezkedik el. Persze ezek csak apróságok szerencsére, 20 cm-ről már egyáltalán nem látni rajta hibát.

Tesztüzem

Ha az ember kitalálta, hogy hova szereli fel, akkor már gyerekjáték a dolog. Be kell állítanunk a felszerelés előtt, hogy milyen módon szeretnénk használni a cuccot. Ezt a hátulján tehetjük meg, egy kapcsoló segítségével. Három beállítási mód közül választhatunk. Van az egyszerű, mikor szürkületben felkapcsol, és ha nincs mozgás, akkor 15 másodperc múlva le is kapcsol. Amint valami bemozdul előtte, újra felkapcsolódik. A második, az úgynevezett ’Dim’ mód. Ez szintén beüzemel fény hiányakor, de mikor nincs mozgás akkor nem kikapcsol, csak leszabályozza a fényerőt. Az utolsó választási lehetőségünk a legbutább. Ha sötét van, világít, ha világos van, akkor meg nem. Na persze sötétben le is merül 4-5 óra alatt, tehát nem bír ki egy egész éjszakát.

Egy megfelelően napos helyet kell keresnünk, hogy töltődjön a lámpa. Négy lyukat kell fúrnunk a felületbe. Tehát egyszerű, de nagyszerű módon fel is szerelhetjük. Erre nem lehet panasz, a négy csavar szépen tartja a helyén.

Mindhárom módon tesztelve lett a lámpa, és hozta azt, amit elvártam tőle. Nekem az a mód jött be leginkább, mikor teljesen kikapcsol, ha nincs mozgás. Ez a leghasználhatóbb, elvégre minek legyen nappali világosság mikor már régen alszunk?

A fényerőt 20 darab LED biztosítja, összesen 2,2 Watt teljesítménnyel. Ez bőven elég arra, hogy a ház minden sarkára egyet-egyet szerelve, bevilágítsa az egész környezetét. Hidegfehér színű, tehát ha valaki a hagyományos melegebb fényt szereti, ne ilyenben gondolkodjon. Az áramellátást egy 2200 mAh-ás akkumulátor szolgáltatja, melyet egy 1 Wattos napelem tölt fel. Nagyon használható konstrukció, ha az energiatakarékosabb üzemmódokat választjuk, akkor nem lehet gond a lemerüléssel, még egy borongósabb nap után sem. Kültéri lámpáról beszélvén, nagyon fontos, hogy IP65 besorolású, tehát por és esőálló.

Összegzés

Nekem a dizájn kicsit kevés. Ha valamit felszerelek a házam falára, akkor annak jól kell kinéznie. Persze ez teljesen szubjektív vélemény. Maga az eszköz majdhogynem kifogástalan. Minden úgy, és olyan jól működik, ahogy kell. A fényerőre nem panaszkodok, és a napelem, mozgásérzékelő kombó nagyon működőképes kialakítás. Az ára jelen pillanatban 3.500 Ft körül alakul, ennyit megér feltétlen, ha tetszik maga a termék. Több darab beszerzésével, akár ki is világíthatjuk az egész kertünket.


ÁTTEKINTÉS
Ár/érték