Ariete Briciola 2711 Robotporszívó olvasói teszt

Rohamosan növekszik hazánkban a robotporszívók népszerűsége. Egyre kevesebb azok száma, akik még mindig idegenkednek tőlük, esetleg nem bíznak hatékonyságukban. A leggyakoribb ellenérv ma már a robotok árfekvése. Ezért is fogadtam különös érdeklődéssel a Briciola (olaszul: Morzsa) névre keresztelt robotot, aki 60 000.- Forintos árával, jóval alulmúlja amerikai vetélytársait. De mit tudhat ennyiért egy európai robot? És egyáltalán – ki ez az Ariete egyáltalán?

Bár a magyar háziasszonyoknak általában ismeretlenül cseng ez a név, az Ariete régi és elismert márkanév az európai piacon. Az olasz cég 1964 óta gyárt háztartási elektronikát, újabban pedig már robotporszívókat is. A Briciola 2711 a márka legkisebb, legolcsóbb típusa.

Kicsomagolás, külalak

A robot egy meglepően nagy, esztétikus dobozban érkezik. A fényes, zöld-fehér kartondoboz minden oldala a Briciolát mutatja, amint boldogan suhan keresztül egy olyan dizájner nappalin, ami nekem sose lesz. Belül – egymástól kényelmesen elszeparálva -, ütésálló védelemben ül a robot, a töltő, pár tartozék, és a használati utasítás – mind külön fóliázva. Az olaszok láthatóan nem spórolják ki a csomagolóanyagot.

Előre tartottam tőle, hogy a fehér műanyag burkolat olcsó külsőt ad a robotnak, de tévedtem: személyesen megismerve a Briciola inkább elegáns, letisztult formájú. Sehol egy indokolatlan dizájnelem, vagy fölösleges díszítés. Pont, ahogy én szeretem.

Tartozékként egy meglehetősen ronda dokkoló-töltőt és egy annál is rondább távirányítót kapunk, továbbá egy szett forgókefét, és két HEPA-szűrő betétet a porzsákhoz. Mint a karácsonyi ajándékbontáskor: kevésnek érzem, annak ellenére, hogy nem tudom, mi másra lehetne még szükségem. Az viszont pozitív, hogy a távirányítóhoz tartozékként jár a két ceruzaelem.

A jó minőségű, részletes, rajzokkal magyarázó, angol – német – olasz – francia – spanyol használati utasítás mellé egy szűkszavú, egyoldalas magyar nyomtatvány jár. Inkább majd az angoltudásomra hagyatkozom.

Külsőre a Briciola az iRobot Roombáját másolja. Ugyanaz az ütköző, ugyanazok a szenzorok, ugyanott elhelyezve, ugyanaz az egygombos kezelőfelület. Csak fele annyiba kerül… Felmerül a kérdés: hol az átverés? Remélem, a takarítási teszt megadja a választ.

Tesztüzem

A robot egy 2000 mAh kapacitású akksival bír (sajnos nem lítium-polimer), amiben elsőre van annyi szufla, hogy megjárassam kicsit. A parancsokat vidám csipogással nyugtázza, meglepően gyorsan mozog, és egyáltalán nem tűnik hangosnak. A leírás szerinti 69.4 dB zaj legfeljebb 55-nek tűnik. Mindig mondtam, hogy nem csak a hangerő, hanem a zaj minősége is számít, ami a Briciola esetében egészen kellemes.

A távirányító „házikós” gombjával töltőre küldöm, gond nélkül megtalálja, és kínos lassúsággal dokkol. A roboton található egyetlen gomb egyben az egyetlen visszajelzés is. Takarítás közben a gomb sziluettje diszkrét zölden világít, töltés közben sárgán villog (pontosabban: felizzik-elhalványul, nagyon profi). Mint később kiderült, probléma esetén mindezt vörösben is tudja.

Másfél órával később csipog, hogy jóllakott, de hagyom gyári 3,5 óra töltési időt letelni, mielőtt munkára fogom. A teszt terepe a nappalim: 25 négyzetméter hidegburkolat, középen egy kevés szőnyeggel, bútorokkal, két macskával, és egy-két földön heverő kábellel. Gombnyomásra indul a takarítás, én pedig kényelmesen elhelyezkedem a kanapén. Ezen a ponton a robotporszívó a világ legnagyobb találmányának tűnik.

A Briciola egy „random-cleaner”, vagyis takarítás közben egyenesen halad a helyiségben, majd akadályba ütközve egy véletlenszerű szögben elfordulva halad tovább. Nehéz elképzelni, hogy ez a módszer hatásos, de ahogy saját szememmel látom… nos, akkor is nehéz elképzelni. Egy óra elteltével azonban már szinte mindenütt járt. Ez bizonyára varázslat.

A szoftver jól kidolgozott, a robot hibátlanul találja fel magát a bútorlábak között, kisepri a port a sarkokból, és mikor belegabalyodik a padlón felejtett elosztó kábelébe, okosan próbálja letekerni magáról. Mondjuk ez öt alkalomból csak kétszer sikerült neki, de szép próbálkozás volt, na… Nagy meglepetésemre gond nélkül megmássza a 3,5 cm magas küszöböt a fürdőbe, kitakarít ott is. El vagyok ájulva.

A távirányítóval kapcsolható „turbó üzemmód” annyit takar, hogy a robot erősebben (és hangosabban!) szív, miközben körözni kezd az aktuális helyen, mindezt kábé fél percig. Lehet, hogy ez hasznos tud lenni bizonyos esetekben, de őszintén, én nem tudtam mire használni.

A zajszintről szóló korábbi véleményemet egy óra után újra kell gondolnom. A Briciola zúgása hosszú távon egyre idegesítőbb, még szerencse hogy a bekapcsolást időzíthetjük, így a robotunk takaríthat akkor, amikor nem vagyunk otthon. Ennek hátránya viszont az, hogy ha elakad, nem leszünk ott, hogy segítsünk neki. Tehát aki robotporszívót akar, jobban teszi ha „robot-barát” módon rendezi be a lakását. Esetemben ez annyit jelent, hogy nem hagyok kábeleket a padlón (ami robot nélkül is jó ötlet), és pár centivel távolabb húztam az étkezőasztalt a faltól, hogy a Briciola beférjen mögé.

Bő másfél óra takarítás után a robot a töltő felé veszi az irányt, de nem tud csatlakozni. A dokkoló túl könnyű, könnyen odébb csúszik a padlón, de a a Briciola elhátrál, újra próbálkozik… és harmadik nekifutásra sikeresen dokkol.

A portartály csak félliteres, a nagy mennyiségű macskaszőr miatt félóránként ki kellett ürítenem (ami még mindig sokkal kényelmesebb, mint porszívózni). A takarítás hatékonyságára nem panaszkodhatunk, a Briciola falja a port. A HEPA-szűrő nagyot dob a Briciola ár-érték arányán, ráadásul mosható, így nem kell mindig újat venni.

Összegzés

A Briciola egy átlagos robotporszívó, kivételesen kedvező áron. Az időzíthető bekapcsolás, az automata dokkolás, és a HEPA-szűrő emeli ki vetélytársai közül. A dokkoló és a távirányító dizájnja összecsapottnak tűnik, de funkcióikat alapvetően el tudják látni. A porszívó teljesítménye és hatékonysága megfelelő, cserébe meglehetősen nagy zajt csap.

Bár nem egy intelligens csúcsmodell, de segít átlendülni a robotporszívókkal kapcsolatos kétségeinken. Ezért az Ariete Briciolát bátran ajánlom mindenkinek, aki első robotporszívóját tervezi megvásárolni.