Anica A16 mobiltelefon teszt – Szép, de nem jó

Az Anica A16 egy butatelefon, ezt még jó az elején leszögezni, mert ennek tudatában kell értékelni. Ezeknek a készülékeknek már csak ritkán van létjogosultságuk, de néha jó szolgálatot tesznek. Példának okáért fesztiválozni és sportolni velük nagyon jó. A butatelefonok koncepciója alapvetően ugyanaz: kis kijelző, alapfunkciók, nagy nyomógombok. Ezzel ellentétben az Anica készülékén csak egy fizikai gomb van, a többi mind érintős. Ebből még rengeteg gond származik, és az egész kialakítás – habár kétségkívül szép – halva született ötlet. 10.000 forintért kicsit drága játéknak gondolom.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Az Anica A16 kicsomagolása

Jellegtelen fekete dobozba csomagolva érkezik a telefon, amin kívül egy betű sincsen. Nem mondanám, hogy megnyerő így a külseje, de ez legyen a legnagyobb problémánk az életben. A fedelét eltávolítva rögtön a karcsú készülékkel találjuk szembe magunkat. Mindössze 6,2 mm vastag a fémből és üvegből készült termék. A tömege is igen kicsi, 6 dekagrammot nyom, ami csak tudatmódosítóból sok, viszont telefonnak nagyon kevés.

 

A karcsú kialakításon kívül akad még szépség a tesztalanyon rendesen. Az egyetlen fizikai gomb arany szegéllyel rendelkezik, ami elegáns külsőt kölcsönöz neki. A sarkok szép ívű lekerekítése is stílusos. Az elő- és a hátlap is teljesen üvegből készült, és majdnem teljesen homogén felületet ad. A hátlapon csak a márkafelirat töri meg a kompozíciót, kamerának helye sincs. Az elején a már említett gomb kapott helyet alul, míg a tetején egy hangszóró található.

 

Az oldalait tekintve, szintén elég kevés dolgot kell leírnom. A bal felén csak egy ’super’ felirat található, míg a másik oldalon a SIM tálca húzódik meg. Alul egy micro USB port és egy kis mikrofon található. A dizájn minimalista, és már ránézésre is hiányolható pár dolog. A kamera nem léte egyből feltűnt, de a hangerőszabályozó gombok eltüntetése sem szerencsés húzás.

 

Kiegészítő téren nem panaszkodhatunk, kapunk a csomagba kijelzővédő fóliát (egy már alapból található a készüléken), SIM tűt, micro USB kábelt és egy szintén ezzel a csatlakozóval ellátott headsetet.

 

Az Anica A16 tesztüzeme

A SIM és az SD kártyát behelyezve a készülékbe bekapcsoltam, és vártam, hogy mi lesz. A várakozásomnak megfelelően ronda hanggal kísért Anica logó úszott be, majd a PIN-kód beütése után fogadott a szög egyszerű kinézet. A gombok még bekapcsoláskor felvillannak, és addig meg is kapják a háttérvilágítást, amíg nyomogatod őket. Nem sokkal később viszont kikapcsolnak, és akkor a fizikai gombot kell nyomogatni, hogy újra használhassuk a kezelőfelületet. A gombok háttérvilágítása amúgy is nagyon gyér. Egyrészről nem egyenletes, tehát elég ronda, másrészről pedig már enyhe napsütésben sem látszik semmi. Tehát kültéren használhatatlan az Anica A16.

A telefonálás funkció az, ami viszonylag jól működik. Olyan, mint egy átlagos buta telefonnal, tehát a Google névjegyzékemet nem értem el, de újakat tudtam bevinni, és beszélgetni is lehet vele. Sőt, mivel olyan kicsi a telefon, sokkal kényelmesebb, mint a saját böhöm nagy okosságommal. A hangminőség sem rossz, csak elég halk, így kinn az utcán ez is zavaró lehet.

A dátumot és időt sajnos kézzel kell beállítani, de annyi baj legyen. Extra funkcióként van benne WAP is, de ilyen kis kijelzőn semmi értelme. Maximum, ha levágtuk a lábunkat, akkor meg tudjuk rajta nézni az orvosi ügyelet telefonszámát. Az FM rádió viszont hasznos, és nagyon jó funkció. Ennek használatához be kell dugnunk a saját fülhallgatóját, mert az az antenna. Mivel jack csatlakozó nincsen a készüléken, így csak a saját pocsék headsetjével használható, vagy kell szerezni egy átalakítót, amit nem adtak hozzá. Halkan teszem hozzá, hogy a csomagban található füles jó gyatra minőségű. A Bluetooth funkció viszont megoldhatja a fülhallgató problémákat. Egy vezetéknélküli fejhallgatóval próbáltam ki, és jól működött.

 

A zenehallgatást egy SD kártyával akartam megoldani, amin sok zene volt. Sajnos ezt hiába helyeztem be, nem látta az eszköz. Ez volt a probléma, hogy maximum 8 GB-ost fogad el, én pedig 32 GB-ossal próbálkoztam.

Egyéb funkcióknál található még számológép, ébresztőóra és naptár is. A beállításokon keresztül állíthatunk be hangprofilt is, de ez nagyon bonyolult művelet egy egyszerű lehalkításért. A fizikai hangerőszabályzók nagyon hiányoznak.

A végére hagytam még pár pozitív tulajdonságot. A visszajelző LED nagyon jó, hogy van, nem is gondoltam volna, hogy tesznek bele. Az akkumulátor meg szintén jó pont, mint ahogy azt sejteni lehetett. Mivel alig van különleges funkciója, így nem is nyúztam a telefont, így azért napokat kibír egy töltéssel. Az akkumulátora egyébként 480 mAh, ebben a korban ez egy megmosolyogtató adat, de egy ilyen egyszerű telefont kiszolgál.

 

Összegzés

A butatelefonok fő funkciója, hogy ha valahova nem akarjuk elvinni az okostelefonunkat, akkor helyettesítse azt. Alepvetően a lényege az, hogy ezeket az eszközöket nem sajnáljuk. Az Anica tudja azt, amit egy átlagos 20 éves mobil, lehet vele telefonálni. Nagyon másra nem fogható be, de nem is kell. Ezt az egyszerűséget fejelték meg egy nagyon szép dizájnnal, amin azért lehet fogást találni. Az érintős gombok szépek, de a való életben használhatatlanok, mert nem látszódnak. Ha valakinek buta készülékre lenne szüksége, akkor inkább azért a Lingwin N1-et ajánlanám, mert az olcsóbb, és használhatóbb. Az Anica amúgy jópofa telefon, de a 10.000 forint kicsit sok érte.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték