Alldocube X1 tablet teszt – A tökéletes kompromisszum

Az Alldocube X1 tablet tesztjét nagy várakozás előzte meg, mert a specifikációk böngészése közben egy kívánatos táblagép összképe rajzolódott ki előttem. Ez nem egy szokványos, egyszerű eszköz, mivel SIM kártyánkat is használhatjuk vele, így nem korlátozódik WiFi hatótávon belülre a gép, ami egyébként kommunikál az ac-s, 5 GHz-es frekvenciasávokon is. Annyit elárulhatok előre, hogy 67.000 Ft-os ára ugyan soknak tűnt, de a teszt végére jó vételként maradt meg bennem az Alldocube X1 tablet emléke.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

Az Alldocube X1 tablet kicsomagolása

Az Alldocube X1 tablet kicsomagolása nem tartogat sok újdonságok azoknak, akik olvasták a korábbi, Alldocube Freer X9 tesztünket. A matt fekete kartonban ízlésesen elrendezett, ám nem túl bőséges kiegészítők és az X1 foglal helyet, ezért a töltőfejen, adatkábelen és SIM-tűn kívül ne számítsunk semmi másra. Amennyiben a gyári eszközt használnánk töltésre, be kell szereznünk egy átalakítót is, például ezt.

 

A tablet szerintem kimondottan elegáns lett, sok fémet használtak, ezért nem kongatja meg az olcsóság vészharangját, bár ebben az árkategóriában azért ez az elvárható minimum. Kedves gesztus volt a gyártó részéről, hogy fóliával védték meg a kijelzőt, de a vastagságát nagyjából úgy kell elképzelni, mint 2-3 normál óvszer egyidejű felhelyezésével elért “hatást”, azaz az érintésből sokat nem képes így érzékelni az X1, ezt javaslom azonnal kukázni.

Az otthoni védelemről egy tok is gondoskodhat (itt találtok hozzá néhányat), amennyiben nem járatjuk napi szinten a zseb-arc-autó vonalon, szerintem elhagyható a fólia, nem vettem észre, hogy karcolódásra hajlamos lenne a készülék.

Felülre került a 3,5 mm-es jack aljzat, jobb oldalra a három alapnak számító gombkombináció, alulra pedig a hangszóró, SIM-tálca és a Type-C csatlakozó. Az előlapi ujjlenyomat-olvasó 10 próbálkozásból 8 alkalommal sikerrel feloldott, a találati arányt pedig úgy érdemes növelni, hogy egy ujjunkat többször is megtanítjuk, a lehető leglehetetlenebb pozitúrákban. Használhatjuk vezérlésre is: egy érintés a vissza gombot, a dupla kopp a task managert képes kiváltani, ha hosszan érintjük meg, akkor pedig a főképernyőre jutunk.

A hátlapra LED villanóval párosított kamera került, ez 13 Mp-es, a frontoldali pedig 8. A 7,8 mm vastag készülékház, a lekerekített széleivel kifejezetten jó fogást biztosít, a súlyt is egyenletesen osztották el, így nem fogja húzni a kezünket 5-10 perc után.

 

Az Alldocube X1 tablet tesztje

Az Alldocube X1 tablet hardveres komponenseit remekül sikerült összehangolni, hogy ez tudatos volt-e, vagy csak a “kezdők” szerencséje, az örök rejtély marad, de ez nem von le semmit a gyártó érdemeiből. A Helio X20 fürge lapka, okos döntés volt 4 GB RAM-ot adni mellé, a 64 GB ROM kellően nagy, de bővíthetjük micro SD memóriakártyával, mellé még egy SIM-kártya is el fog férni.

Android 7.1 fut a tableten, ez ugyan nem a legfrissebb, de nem maradunk le semmiről, ne aggódjon emiatt senki. A 8,4 colos kijelző optimális, bár felhasználási módtól függő, nekem pont jó volt, nyilván találunk ennél kisebb, illetve nagyobb gépet is. Amin nagyon meglepődtem, az a panel minősége volt, ezt drágább készülékben is szívesen nézegetném, úgyhogy újabb plusz pont jár. A felbontása 2560×1600 pixel, azaz 359 PPI képpontsűrűségű.

Az április 4-én kiadott szoftver egész jól beszél velünk magyarul, akinek ez szempont, az sem fog csalódni. Az Antutu 84.754 pontja is azt mutatja, hogy a hardver középkategóriás, de én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy nagyon szűk az a réteg, akinek feltétlenül a csúcskategória van szüksége. A szüleimnek például már-már ez is túlzás lenne, de magamnak el tudnék képzelni egy ilyen szintű eszközt.

A Type-C USB-nek örültem, így nem kellett figyelnem rá, hogy melyik kábelt dugom a telefonba, és melyiket az Alldocube X1-be. A jack csatlakozó pedig egy esti ebook olvasás mellé tud jól jönni, amennyiben nem szeretnénk senkit zavarni egy kis zenei aláfestéssel. A minősége közepes, háttérzenének elfogadható, ahogyan a hangszóró is. A Xiaomi Pro HD fülhallgatóját ajánlom mellé, melyet itt tudtok most akciós, 5.300 Ft-os áron megvásárolni.

Az unibody házba épített akkumulátor 4.500 mAh-s, amivel 4-8 óra kijelzőidő hozható össze, tartalomtól függően, tehát a leírásban meghatározott 13 óra olyasmi lehet, mint az autók fogyasztási adatai. A kocatabletosoknak szerintem ez bőven elég, én nem éreztem kevésnek, így mindössze 356 grammot kell emelgetnünk.

A fotós képességek nem tartoznak a tabletek általános erősségei közé, de jó ha a középszar minőséget teljesíteni tudja, ezért örömmel jelenthetem ki, hogy az Alldocube X1 némelyik ótvaros kínai mobil kamerájára rá is ver fél-egy kört. Kapunk HDR-t is, van néhány alapbeállítás, amivel játszhatunk, úgyhogy egész széles a repertoár.

 

Az autós felhasználók nagy örömére kapott GPS-t az Alldocube X1, valamint 4.0-s Bluetooth-ot is. Szerintem ezeknél sokkal fontosabb, hogy a WiFi 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat ismer, tehát egy modern, vezeték nélküli hálózat esetén gyors netezésre számíthatunk.

 

Összegzés

Alldocube X1 tablet 8,4 colos kijelzőjével, kívánatos fém házával és remek összeszerelési minőségével próbálja meghódítani a vásárlók kegyeit. A Helio X20 SoC és a 4 GB RAM fürge páros, így nem igazán tudok belekötni a végeredménybe. 67.000 Ft-os árával a középkategória képviselője, de aki nem a belépő modellek között nézelődik, annak nyugodt szívvel ajánlom az Alldocube X1-et.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány