Alldocube M5X tablet teszt – A használható, 10 colos tablet

Az Alldocube M5X tablet az árával igyekszik meghódítani a vásárlókat, ugyanis egy közepesen ismert márkáról beszélünk. Érdemes a képzeletbeli listára írni, ha 53.000 Ft alatt nézelődtök, ebben benne van az áfamentes szállítás is. Két SIM kártyát fogad, mellette pedig a micro SD-nek is van hely, középkategóriás MTK SoC-t építettek bele 4 GB RAM-mal, a kijelzője pedig 10 colos. Elég jól hangzik, ugye? A tesztünkből kiderül, hogy milyen használat közben az Alldocube M5X.

Az Alldocube M5X tablet kicsomagolása

Az Alldocube M5X az egyik legnagyobb tablet, amivel valaha találkoztam. Óriási a kávája, emiatt a fekete doboz sem apró. Sok kiegészítőt nem csomagoltak mellé, egy EU töltőfej, egy adatkábel és egy használati utasítás jár hozzá.

A kínai, olcsó tableteknél mindig belefutok abba, hogy elképesztően érzéketlen a kijelző, mintha a haláltusáját vívná. Biztos vagyok abban, hogy sokan felszisszennek otthon, miközben a szintén érzéketlen tabletjükön görgetik ezt a cikket. A megoldás rémesen egyszerű, ugyanis gyárilag fóliázottak ezek a gépek, bár inkább nevezném 0,3 mm-es plexinek. Nos, innen ered ez a probléma, egy késsel nyúljatok alá és szabaduljatok meg tőle, ha szeretnétek, hogy használni is lehessen.

A kávára a nagy nem elég kifejező, inkább az óriási illik rá, ezt nem sikerült megemészteni a teszt végéig. Az anyagminőség ettől függetlenül jó, nem ropog, szépek az illesztések. A hátlap úgy tűnik, hogy fém, de a kínai gagyizást itt gyorsan felfedeztem, ugyanis a SIM-et és a memóriakártyát a készülék élén végigfutó műanyag elem lepattintása után tudjátok behelyezni, valószínűleg az antenna miatt alakították ki így.

Elöl és hátul – ezt vakuval egészítették ki – is 1-1 kamera található, úgyhogy a videótelefonálás sem jelent problémát, az elkészült fotókat pedig lejjebb találjátok. Mindkét rövidebbik oldalra jutott hangszóró, a jobboson pedig a bekapcsoló és a hangerőállító gombok kaptak helyet.

Az Alldocube M5X tablet tesztje

Számomra a 10 colos kategória az, ami már ki tud váltani egy notebookot, ha egyszerűbb feladatokról van szó. Szívesebben olvastam az Alldocube M5X-en, mint a számítógépemen, a gépeléshez pedig egy Bluetooth-os billentyűzetet használtam. Mivel nem spóroltak a hardvereken, ezért pörgős, fluid kis rendszer fut rajta, bár az Android 8.0 a legfrissebb szoftver hozzá, de a magyarja kimondottan jó, néhány eldugott menüpontot leszámítva.

A Helio X27 ennél drágább eszközökben is megtalálható, a 4 GB RAM pedig ma is sok mindenre elég. Folytatom a száraz adatok listáját: az Antutu teszten 100.000 pontot ért el, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Asphalt 8 szaggatás nélkül fut rajta, egészen bele lehet feledkezni, mert könnyű irányítani a giroszkóp segítségével.

A 10,1 colos, 1600×2560 pixeles kijelző nagyon szép, kellemes érzés ránézni, már az Alldocube X1 teszt során is megtapasztaltam, hogy erre odafigyelnek a kínaiak. Amennyiben kevés a 64 GB beépített tárhely, extra 128 GB-tal bővíthető az M5X. 

Örömhír, hogy dual SIM-es az Alldocube M5X, ráadásul támogatja a B20-as frekvenciasávot is, ezért mobilnetes használatra is kifejezetten ajánlott, de telefonálni is lehet vele. Mivel csak 55.000 Ft-ba kerül áfamentes szállítással, ezért nagy szó, hogy 5 GHz-es WiFi került bele, amivel csak úgy hasítanak a YouTube videók, a sztereó hangszóróval pedig a hangminőség sem rossz.

A 6.600 mAh-s akkumulátorral együtt 510 gramm a tömege, ezt egy gyengébb kar megérzi, viszont a súlyelosztása nagyon jó, nem bukik ki a kézből. Azt nagyon sajnálom, hogy micro USB kábelen keresztül tölthető, nálam már minden Type-C-s, viszont a jack aljzat jó ötlet volt, ráadásul élvezhetjük az FM frekvenciasávokat is a beépített rádió segítségével.

A hátlapi kamera minősége olyan, amilyen, az előlapival sem fogja senki megváltani a világot, videótelefonálni viszont megfelelő. A tesztképeken jól látszik, hogy mennyire korlátozottan használható az emlékek megörökítésére, szerintem csak azért került rá, mert ebben az árkategóriában ez kötelező eleme egy tabletnek.

Összegzés

Az Alldocube M5X tablet 10,1 colos képernyőjével jó választás azoknak, akik otthon, a notebook kiváltására használják majd, de nem riadnak vissza attól sem, ha nem a leggyorsabb gép az övék.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

Mivel áfamentes szállítással mindössze 53.000 Ft-ba kerül, azért jó vételnek tartom az M5X-et, hiszen 2 db SIM-kártyát is rakhatunk bele, a WiFi 5 GHz-es, illetve a rendszersebességre sem lehet panasz. A Gearbest teljes kínálatát itt éritek el.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány