Alfawise ZK8077 robotporszívó teszt – Bakiparádé

Alfawise ZK8077

A Gearbest sem maradhatott le a nagy robotporszívó forradalomról, ami az elmúlt 3 évben, Kínában zajlott le, így végszóra, piacra dobta az Alfawise ZK8077 névre hallgató modelljét. Ilife-os eszközkészlettel operál, időzíthető, háromféle módban takarít, hatalmas a portartálya, és a szőnyegek porcicáinak eltávolítása végett kapott egy hengerkefét is. Meglátjuk, hogy mire elég ez a tudás, és hogy megéri-e az 52.000 forintot, amit kérnek érte. Szerencsére erre is van áfa- és vámmentes szállítás, így a többletköltségek miatt nem kell aggódnunk.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Alfawise ZK8077 kicsomagolása

Amint megjött a téglalap alakú csomagolás, gyorsan szétborítottam, hiszen kívülről nincs mit nézni a dobozon. Jellemzően a kevésbé ismert gyártók tele szokták tömni kiegészítőkkel a pakkot, és ez most is így történt.

Robot, virtuális fal, töltőállomás, tápegység, 2 db pótkefe, pótszűrő, távirányító, leírás és egy tisztítóecset képezi a repertoárt. Az Alfawise ZK8077 sajnos anyaghasználatban nem hozza azt, amit mondjuk a Xiaomitól megszokhattunk, ami azért fájdalmas, mert a Xiaowa C10 csúnyán felrúgta a piacot a 200 dollár körüli árával. Ha pedig egy termék érintése olyan, mintha szerszámos ládát simogatnánk, akkor bizony az jut eszünkbe, hogy esetleg más is a spórolás áldozatává vált, nemcsak a külső burkolat.

Vicces dolog, de az Alfawise ZK8077 tud low riderezni, ha meglökjük felülről, rugózni kezd, miközben nyekergő hangot hallat, lehet, hogy a célközönséget is az amerikai rapperekben látják. A fronton pilácsként világít egy fehér színű LED panel, ami a régi kvarcórákra emlékeztetett, ezért előkotortam a kézikönyvet – amit kiváló angolsággal írtak meg -, hogy megnézzem mi micsoda. Vicces, hogy mindent kódokkal jelölnek, az 1 például a 25%-os töltöttség, a 11 pedig az 50%, kicsit retro megoldás, de a programozók értékelni fogják.

Középen találjuk a hatalmas, 700 ml-es portartályt, míg az orrban egy infravörös szenzort, ami a leírás szerint a távirányító jeleit fogja, de ebben annyira azért nem hiszek. A hason helyezkedik el a két forgó és a középső hengerkefe, ez utóbbi a szokásosnál sokkal kisebb, és eléggé hitvány anyagú rács borítja. Kipattintottam, majd utána alig bírtam visszanyomni a helyére, és a portartály is valami furcsa pozíciót vesz fel a robot belsejében. Helyenként olyan az egész, mintha a 80-as évek orosz technikájából ácsolták volna össze az Alfawise ZK8077 robotporszívót.

Alfawise ZK8077 tesztje

A minőségi hiányosságokon viszonylag könnyen átlendültem, ellenben azon a bakiparádén, amit az eszköz működés címén előadott, már sokkal nehezebb volt. Ez elméletileg egy random mozgással takarító eszköz, ami azt jelenti, hogy az egyenes mozgást pont, él, cikk-cakk és hasonló, előre programozott elemekkel kombinálja, ezeket egyébként mi is benyomhatjuk a távirányítón.

A mai trendeknek megfelelően állíthatjuk a szívás erősségét, ami a hangos és a rohadt hangos között váltakozik, seregélyek riogatására például kiváló, de ezt a Xiaomi és az iLife modellek is jobban csinálják. Sőt még időzíthetjük is a terméket, ha képesek vagyunk megfejteni a kézikönyv segítségével, hogy hogyan kell beállítani az órát, csak sajnos az a helyzet, hogy ezeket a dolgokat mondjuk a Mi Home applikációban nagyjából 10 másodperc alatt benyomkodjuk, így ez a távirányítóval való bénázás egy picit kiábrándító 2018 végén.

Szabadon engedtem „Bélámat”, lássuk, hogyan takarít. Az első 3 percben sikerült neki az a bravúr, ami még egyetlen porszívónak sem: felakadt a 3 mm magas IKEA szőnyegen. Ez egy kifejezetten rövidszőrű drapéria, de valahogy sikerült a szélét megemelnie, és alá besöpörnie a keféjével. Gyorsan kimentettem, és ekkor láttam, hogy a hengerkefe lehúzó gumiba – vagyis saját magába – is képes beleakadni, azt hiszem ez mindenképpen mérnöki bravúr.

A következő megoldhatatlan feladat a küszöbön átjutás volt, ugyanis azt hiszi róla, hogy egy fal. Nekimegy, benyomódik a frontérzékelő, erre megáll és visszafordul, áthághatatlan akadályt képezve saját magának. Az is érdekes, hogy ha nyíl egyenesen kell mozognia, néha megáll a puszta közepén és gondolkodik pár másodpercet, majd pont ugyanúgy halad tovább.

De a kedvenc programozási hibám az Alfawise ZK8077 kapcsán a pontszerű takarítás, amikor elkezd körözni, de nem forgatja a keféit, csak megy körbe-körbe mint a bolygó hollandi, miközben nem csinál semmit. Valószínűleg a tervezők szándéka az volt, hogy először indítsuk el a takarítás folyamatát, majd utána váltsunk át “spot cleaning” módba, csak ez nem teljesen jött össze nekik.

Nem fogjátok kitalálni, de az automatikus dokkolás sem megy ám zökkenőmentesen. Például ha előtte töltötte magát, majd egy méterre eltávolodik az állomástól, akkor már nem tudja, mi hol van, elindul az ellenkező irányba, odamegy egy bútorhoz, megfejeli néhányszor, majd visszatér tölteni. Nem tudom, hogy ez valami geg-e, hiszen Tong Po is betonoszlopot rugdosott edzés gyanánt a Kickboxerben, lehet az Alfawise is ezt csinálja, kigyúrja az érzékelőket.

A masszív fogalmatlanság után már annyira nem érdekelt, hogy milyenek a takarítási képességei, hiszen oda el is kellene jutnia, ahol a kosz található, de ez láthatóan komoly kihívást jelent számára. Ha ez sikerül, akkor egyébként nem takarít különösebben rosszul, csak vannak nála sokkal jobbak is, ugyanezért az árért.

Ráadásul egyéb műszaki paraméterei sem fantasztikusak, a 2.000 mAh-s akkumulátor nagyjából másfél óra kavirnyálásra szolgáltat elegendő delejt, utána 4-5 órát kell töltődnie. Hogy ez pontosan hány négyzetméterre elegendő, arról nincs adat. Felmosni nem tud, ami nem különösebben nagy baj, általában hatékonyabb más eszközzel, például a Xiaomi SWDK Electric Mop-pal ezt a tevékenységet elvégezni.

Egy dolog viszont tetszett az Alfawise ZK8077 koncepciójában, ez pedig a virtuális fal. Igaz, hogy ezt a funkciót egy Xiaomi robotnál az applikációban kettő ujjhúzással be tudjuk állítani, ennek ellenére az itteni adapter használata sem különösebben kényelmetlen. Egy négyállású kapcsolóval tudjuk beállítani az irányt, amelyre le akarjuk határolni a teret, és “Béla” tényleg észreveszi, hogy arra nem szabad mennie.

Összegzés

A robotporszívók Fekete Pétere az Alfawise ZK8077. Nem elég olcsó ahhoz képest, hogy milyen ostoba, ami szerintem programozási hibákból és a ki nem próbált technika nyűgjeiből fakad. Mindenhol képes elakadni, nem megy át a küszöbön, össze-vissza halad, néha nem takarít, tetű lassan talál vissza a dokkolóra és még csak nem is különösebben jó minőségű anyagokból készült.

Ennyiért vegyetek Xiaomi Xiaowa C10-et, vagy ha a csend kiemelt szempont, akkor iLife V7S Plus-t, ezt a modellt meg gyorsan felejtsük el. Alfawise márka alatt fogkefét kell vásárolni, nem robotporszívót.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány