Alfawise soundbar teszt – Szarfawise

Alfawise soundbar

Az Alfawise soundbar megirigyelte a Xiaomi, a Blitzwolf és a Shunpad sikereit, és piacra dobott egy olyan hangkeltőt, amit nemcsak TV-nk hangkimeneteként használhatunk, de micro SD kártyát is fogad, FM rádióként működik és BT kapcsolattal is rendelkezik. 12.000 forintért túl sok mindent nem vártam, de az eredmény engem is meglepett, főleg hogy áfa- és vámmentes Priority Mail szállítással rendelhető.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Alfawise soundbar kicsomagolása

A narancs fehér csomagolás megtévesztésig nyújtja egy egyedi termék benyomását, de engem, fekete öves tesztelőt nem fognak csak úgy átverni, ez valójában egy Shunpad Soundbar másolat. Pedig “ártatlan nyuszikaként” besétálhattam volna a csapdába, így azonban egyből a különbségeket kezdtem el keresni.

A márkajelzés mindenképpen az, hiszen az Alfawise feliratot írták a frontra, ezt, és a távirányítót leszámítva majdnem mindenben megegyezik a Shunpad saját eszközével, aminek a tesztjét innen szívhatjátok magatokba. A minőség is ekvivalens, ujjlenyomat gyűjtő fényes műanyagot kapunk a fronton elhelyezett, mintás ráccsal és egy LED-del egyetemben, ez utóbbi az aktuális állapotról ad vissza némi információt.

 

Hátul csatlakozók “rengetege” fogad, RCA, jack, micro SD kártya és USB foglalat, kár, hogy ez utóbbi nem adat-, hanem árambevitelre szolgál. Sajnos a Shunpad USB-A portját elvitte a cica, így memóriakártyával kell operálnunk pendrive helyett. A dobozban a termék mellé adott fél méteres USB kábel nagymértékben emelte meg a pulzusomat, hiszen egyrészt nem kapunk adaptert, hogy delejt adjunk az eszköznek, másrészt olyan rövid a “tyúkbél”, hogy egyből ki kellett cserélnem egy hosszabbra, különben nem értem volna el a konnektort. Ezt szerintem nem is kínaiak, hanem skótok tervezték ilyenre.

Kapunk még egy leírást és egy távirányítót is, utóbbi olyan, mintha Kinder tojásban találtam volna, ráadásul a használati leírás véletlenül sem egyezik a benyomkodható funkciókkal, a funkciók leginkább csak a fronton elhelyezkedő vezérlőpulton zongorázhatók le, ott viszont tökéletesen. Sajnos a „manualban” vannak zavaros angol mondatok is, ami erőteljes gondolkodásra sarkallják a használót, itt tuti több mint 10%-át fogjuk használni az agyunknak.

 

Alfawise soundbar tesztje

Nem akarom magam ismételni azzal kapcsolatban, hogy mit tud és mit nem az Alfawise – leánykori néven Shunpad – soundbar, mert már egyszer bővebben kifejtettem ezt a hasonszőrű termék tesztjében. Inkább arra fókuszálnék, hogy van-e értelme 12.000 forintért venni hangszórót például TV mellé.

Röviden: szerintem nem sok, hiszen a legtöbb megjelenítő beépített membránjai legalább olyan jól szólnak, mint az Alfawise soundbar sajátjai, tehát minőségi ugrást nem fogunk vele elérni, csak az én JVC TV-m olyan hitvány, hogy amellett mindent kellemesnek érzek. Az FM rádió része viszont jól működik, így ilyen funkcióval kibővíthetjük a repertoárt, mint ahogyan a Bluetooth kapcsolat is hasznos, ha mobileszközünkről szeretnénk zenét lejátszani, hiszen annál biztosan jobban szól.

A másik dolog, amiért megvennék egy ilyen eszközt, az a 2.000 mAh-s, beépített akkumulátor, ami nagyban növeli a hordozhatóságát, az 5x5x55 cm-es méret pedig még éppen a szállítható kategóriába esik. Így akár partiarcok is lehetünk vele, bár azért egy bronxi gettoblastert nem közelít meg a teljesítménye. Ezt 2×2 db 5 centiméteres sugárzó és 2 db bass reflex nyílás szolgáltatja közepes minőséggel. Szerencsére sehol nem recseg, cserébe kicsit fa hangja van, de ezt 12.000 forintért el kell fogadnunk.

A távirányítóját nem szerettem, kelletlenül reagál, ráadásul a legtöbb esetben a röviden nyomom/hosszan nyomom vezérlő kombinációkat sem veszi be. Vannak rajta dedikált gombok, amiket mintha random módon osztottak volna ki. Például a „blue” gomb a Bluetooth kapcsolatot aktiválja, amit a Modes kapcsolóról is elérhetünk. Van egy klasszikus TV távirányító része, ahol 0-tól 10-ig benyomkodhatjuk a számokat, de hogy ez mire jó, arra nem jöttem rá és a leírás sem említi. A hangerőt folyamatos nyomással nem lehet vezérelni, csak egymás utáni gyors nyomkodással, ami eléggé 80-as évek HiFi torony feelinget áraszt magából.

Kicsit hasonló a helyzet a micro SD kártya bemenettel is. Egyrészt csak 32 GB-os méretet kezel, ami ma már nem túl nagy extra, ráadásul a számokat lineárisan tallózza ki, ezért ha valami bonyolult könyvtárstruktúrával operálunk, fogalmunk sem lesz, merre járunk. Egy LCD kijelző segítene, de az sajnos nincsen. Maradtam a Bluetooth 4.1 kapcsolatnál, ez jól működik és sokkal kényelmesebb is, mint bármi más.

Az Alfawise soundbar elvileg minden állapotváltozást kimond angolul, de ezt olyan módon teszi, mintha egy tajparaszt suttyó éppen nyelvet tanulna, és közben még akcentussal is rájátszana arra, hogy ő egy kékvérű brit arisztokrata. Ez eleinte nagyon vicces, mert a mondatok nagyjából így hangzanak: „dő blúcsúf divájsz iz dő konnektidá”, de hosszabb távon idegesítő, főleg mikor elkezd akadozni, és sajnos “elkussoltató” gomb sincsen.

 

Összegzés

Az Alfawise soundbar nem egy világmegváltó termék, sőt túl eredetinek sem mondanám, hiszen egy Shunpad soundbar, aminek bénább a távirányítója és eltérnek a portjai. Valójában a 12.000 forintos árához képest egészen jól szól, nem is ezzel, hanem a kellemetlen használattal volt inkább bajom. Nincs USB bement, az RCA-t pedig sokkal ritkábban használjuk, béna, ahogy kimondja az angol mondatokat, a távirányítóját rossz használni, a micro SD kártya bemenetet pedig egy picit feleslegesnek érzem.

A Shunpad soundbar ugyanennyibe kerül és jobb választás, a Xiaomi és a Blitzwolf termékei meg pláne. Aki pedig hordozható BT hangszórót keres, a tesztjeink között számtalan jobb terméket fog találni.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány