Alfawise KS1 infravörös irányító teszt – Okos extra fillérekért

Alfawise KS1

Az Alfawise KS1 tipikusan az a kiegészítő cuccos, amit míg nem veszünk meg magunknak, nem érezzük a hiányát, ellenben ha már itt figyel az asztalon, el sem tudjuk nélküle képzelni az életünket. Klíma, TV, set top box és hasonlók pofonegyszerű irányítására alkalmas, így akinek esetleg nem lenne infra port a telefonján, annak 3.400 Ft elköltésével lehet meg ez az élmény.

Az Alfawise KS1 működés közben

Aki azt gondolná, az Alfawise KS1 egy teljesen felesleges cucc, annak elmesélném, mit csináltam, amikor elkezdett vacakolni a JVC TV-m távirányítója. Ez egy kb. 20 éves, de már “lapos” TV, viszont még a buta fajtából, szóval ideális alany például TV boxok teszteléshez. Az idő vasfoga azonban hangosan csámcsog fölötte, és a végzet először a kontrollerét érte el.

Ez általában abban nyilvánul meg, hogy vagy nem lehet be- vagy kikapcsolni, ami azért tud vicces jeleneteket okozni. Ilyenkor az ember kiguvadt szemekkel nyomja bele a gombot a cuccos testébe, de ugyanúgy nem történik semmi. Szóval fogtam a Xiaomi Redmi Note 4 telefonomat, belőttem rajta a Mi távirányító appot és megoldottam a problémát, nem is tudom, azóta hol van az eredeti táv. Sokan azonban nem rendelkeznek olyan mobillal, amin van infra port, nekik készült az Alfawise KS1.

Csak néhány életszerű példa, amit kapcsolgatni tudok itthon a lakásban, annak ellenére, hogy én nem vagyok egy nagy okosotthon mániás, pedig ott tudna igazán kiteljesedni az eszköz, ahol kismillió infravörös hullámmal vezérelhető berendezés található. Azért a klímát, a TV-t így is simán kapcsolgathatom róla, ami egy nagyon kényelmes dolog.

Mielőtt rátérnék a szoftveres részre, előtte felvázolnám, szerintem mi a jó megoldás az IR eszközök irányítására. Egyrészt ott a telefon, ha ilyened van, megoldottad a feladatot. Ha nincs, akkor kell a már említett Alfawise KS1, vagyis a teszt alanya, és valahogyan állandó áramforrást kell biztosítani neki egy micro USB kábel segítségével. Ez egyébként egy sima notebook USB portról nem megy, több kakaó kell neki, például egy mobil töltő vagy valamilyen másik berendezés.

Én tuti egy 220-as elosztóról etetném, hiszen sosem baj ha univerzális dugaszaljakkal rendelkezünk, ha sok kínai terméket használunk, másrészt van rajta 3 USB port is, így végre az átalakítóval megtoldott béna, kis teljesítményű töltőimtől is megszabadulhatnék. Plusz ez sem egy nagy tétel, 3.000 Ft-ot kérnek érte.

Szóval megvan a stabil áramforrásunk, az Alfawise KS1 IR adónk, már csak az eszközöket kell rá felprogramoznunk. Szinte minden ilyen IR berendezés app alapú és a telefonunkkal kommunikál. Ehhez a “Usmart Home” nevű alkalmazást kellett letöltenem és beállítanom. Nem különösebben trükkös a procedúra, de azért az egyértelműség kedvéért pontokba szedtem a lépéseket:

  • kapcsoljuk be, majd nyomjuk a bal oldali reset gombot 5 másodpercig
  • indítsuk el az applikációt, majd jobb felül, keressük meg az “add IR extender” menüt
  • nyomjuk meg a smart link lehetőséget, írjuk be a WiFi jelszót és már fel is épült a kapcsolat
  • vegyük fel a megfelelő eszközt – klíma, TV stb. – a listáról az “add remote” lehetőséggel

Két probléma bukott ki az app használata alatt, az egyik, hogy nem kezeli az 5 Ghz-es sávot az Alfawise KS1 – hiába, az olcsó eszközök ilyenek -, a másik hogy a listában nem találtam meg a robotporszívókat. Elvileg vannak custom profilok, amiben szintén nincsenek ott a robik, szóval azért vannak még hiányosságok. Az eszközök repertoárja nem rossz, itt ezres nagyságrendre gondoljatok, viszont ezek alatt még további alprofilokat találunk.

A JVC TV-met és a Toshiba klímámat gond nélkül felvettem, működtek is szépen, csak meg kellett találni a megfelelő sémát a sokból. Ez nagyjából úgy működik, mint amikor kínai programok gombjait véletlenszerűen próbálgatjuk. Ez mi? Nem tudom, megnyomom. Hmm, nem történik semmi, oké, megyek tovább aztán majd jó lesz. Hopp, na, most megy, szóval nem egy tudományos módszer. Ennek az oka az, hogy semmilyen típusszámot nem tüntetnek fel a gyártó termékei mellett. Vagyis van mondjuk egy Toshiba termékünk, de hogy az melyik a palettáról, azt csak kísérletezéssel dönthetjük el.

Cserébe viszont brutálisan szétparaméterezhetjük a kinézetet, illetve fel is taníthatjuk az Alfawise KS1-et, ha rendelkezésre áll az eredeti táviránytó. Csak lépjünk DIY módba, majd nyomkodjuk végig a kontroller gombjait, máris kész az adott típushoz tartozó saját séma.

Összegzés

Az Alfawise KS1 hasznos cucc, amennyiben sok infravörös eszközzel rendelkezünk. Igazából egy bármilyen modern telefon kiválthatja, amennyiben van rajta IR port, de természetesen a legtöbbön nincsen. Arra tökéletes kütyü, hogy kikukázzuk a sok fölösleges távirányítót, de azért győződjünk meg előre, hogy az Usmart Home app kezeli-e berendezéseinket, persze erre a válasz az, hogy jó eséllyel igen, és legrosszabb esetben is feltanítható.

Szerintem a központi vezérlés tipikusan okosotthonos funkció, amit egy komplett rendszerbe integrálva használhatunk a legjobban, igaz azok jellemzően BT vagy WiFi alapon kommunikálnak. Ilyen integrációt az Alfawise KS1 nem tud, pedig az lett volna a menő, így viszont csak egy átlagos infravörös vezérlő marad, ami 3.400 Ft-ba kerül. A hasonló termékeket itt találjátok.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány