Alfawise G70 DVR kamera teszt – Ilyen egy jó belépőmodell

Alfawise G70

Végre egy ütős és olcsó DVR kamera az Alfawise G70 személyében, aminek jó esélye van megtörni a Xiaomi 70mai hegemóniáját. Nem sok mindent tud, de nem is kell, a képminősége egészen jó nappal és este is, simán el tudtam olvasni a felvételről a táblákat. A fontos funkciókat megkapta, mozgásérzékelés, G-szenzor, WDR és hasonlók. 12.500 Ft-os ára szerintem nagyon versenyképes tétellé teszi, ráadásul EU raktárból érkezik, így nincsenek importköltségek sem.

Alfawise G70 DVR kamera kicsomagolása

Megfordult már nálam egy-két autós kamera, és nagyon sokkal elégedetlen voltam. Ami igazán tetszett, az a Xiaomi 70mai. Ez olcsó is volt, nem tudott sok mindent, de azt jól, és nem kellett különösebben nagy összeget kiadnom rá.

Az Alfawise G70 DVR kamerának is ezt a lécet kellett megugrania, és ez első látásra sem tűnt esélytelennek. Kiborítottam a zöld-fekete dobozt és gyermeki örömmel kezdtem el turkálni a tárgyak között. Nagy pozitívum, hogy kétféle felfogató felületet is kapunk a kamerához, az egyik az úgynevezett sucker mount, magyarul tapadókorong, a másik pedig 3M ragasztóval ellátott talpacska. Előbbit leheljük be, mielőtt felcuppantjuk, akkor tart megfelelően.

A második legfontosabb dolog a szivargyújtós töltő, aminek a vége meglepő módon mini USB portban végződik. Én ezt nem nevezném negatívumnak, inkább csak ténynek, de sokan elavultnak tartják már ezt a csatlakozót. A hozzáadott tyúkbél jó hosszú, így simán körbeérte gépjárművem szélvédőjét. Szerencsére nem integrálták a kameratestbe, így nemcsak a szivargyújtós megoldás működik, hanem power bankra dugva „kézi kameraként” is használhatjuk, ehhez kapunk is külön egy mini USB-s kábelt.

Ami a kinézetet illeti, ez egy kocka, és ez nem tartozik a könnyen elrejthető formák közé, ilyen értelemben a háromszög alakú készülékeket jobban szeretem. Szerencsére ezt is be lehet nyomni a visszapillantó mögé, csak nem annyira elegáns, mint például a Junsun S590S, ami ezt a műfajt kimaxolta. Így viszont jó nagy lehet a lencse  – mögötte egy Sony IMX 323 szenzor rejlik -, ami sok fényt képes beengedni, és ez mindenképpen jótékonyan hat a képminőségre. Az anyaghasználat meglehetősen egyszerű, de szerintem ez egy DVR esetében nem sokat számít, úgyis mindent elrágcsál az UV sugárzás vasfoga.

Örömködésre ad okot, hogy van mini HDMI és AV OUT port is, tehát más eszközökre is kitehetjük a kameraképet, de persze ezt a meglehetősen nagy, 2,4 colos, 434×240 pixel felbontású, nem érintésérzékeny kijelzőn is nyomon követhetünk, illetve WiFi kapcsolat is rendelkezésünkre áll.  Szerencsére mindenhol angol nyelvvel találkoztam, nincs kínai bla bla, ami jó pont.

Alfawise G70 DVR kamera tesztje

Számomra azért fontos a DVR, hogy ha autózás közben valamilyen vitás szituáció alakul ki, akkor legyen valamilyen bizonyíték az esetről. Éppen ezért a legfontosabb tulajdonság egy ilyen esetben a képminőség. Lásson jól nappal, éjszaka, illetve különböző időjárási körülmények között is olvashatóak legyenek a rendszámok és legyen jó nagy a látószög.

Ezt az Alfawise G70 ha nem is maradéktalanul, de elég jó hatásfokkal teljesíti. A sajtóanyag mindenhol az első generációs Xiaomi 70mai-hoz hasonlítja a terméket, nem véletlenül. Tesztalanyunknak jobb a fényérzékenysége – f1.5 – így elvileg több fényből szebb anyagokat képes készíteni. A teszt alatt is ez jött le, egészen jó felvételeket nézhettem vissza, nappal a rendszámok remekül látszanak, az út melletti táblák is jól olvashatóak.

Az éjszakai anyagok egy fokkal rosszabbak, de azért ezek is a vállalható tartományon belül maradnak, pedig ezzel szoktak igazán szenvedni a DVR-ek. Amikor kézben próbálgattam egy power bank segítségével az Alfawise G70 kamerát, észrevettem, ahogy váltogat a fényes és a sötétebb területek között, megemeli az expozíció értékét, tehát a szoftveres rész elég jól leköveti a fénymennyiség változását. Ugyanez volt igaz ködös időben is, még a tejszerű fehérségben is értékelhető minőséget adott. Ebben a Xiaomi 70mai kifejezetten gyenge volt, szóval, ha ezt most egy összehasonlító teszt lenne, az Alfawise G70 kapná a pontot.

A látószögre 170 fokot ad meg a gyártó, ami egy óriási érték, de szerintem ennél a gyakorlatban kisebb, olyan 150-155-re tippelném. Viszont így is jól belátja az út két oldalát, sőt még a hóban kóricáló őzeket is kiszúrtam a szalagkorlát mögött, tehát erre igazán nem lehet panasz. A felvételeket automatikusan elindítja bekapcsolás után, illetve ha megjelenik a porton a tápellátás. Szuperkapacitort és nem akkumulátort tartalmaz, ami sokkal tartósabb, mint az utóbbi megoldás, és nehezebben is megy tönkre a nagy melegben, mint egy akku.

Tudom, hogy sok embert idegesít az, ha valami fejmagasságban világít az autóban, különösen éjszaka. Szerencsére az Alfawise G70 esetben is beállíthatunk képernyő elsötétítést, amit én egy idő után a minimumra, 1 percre vettem le. A szokásos funkciók közül mindent tud a kamera, mozgásérzékelés, ütközés esetén SD kártya zárolás, WDR, időbélyeg és hasonlók.

Amit viszont furcsálltam, hogy az Alfawise G70 kamerához letölthető LuckyCam alkalmazás ennél több lehetőséget ajánl fel, például parkolás segédet. Valószínűleg a titok nyitja az, hogy az applikációt nem ehhez a kamerához tervezték, esetleg az, hogy nemsokára érkezik az Alfawise MB05 modell, ami a G70-nél többet tud. Bárhogy is legyen, a program egész jó, és a kamera tényleg minden paraméterét beállíthatjuk benne. Mondjuk azt nem értem, miért csak innen lehet fényképet készíteni, ez az elem ugyanis nem létezik a hagyományos menüben.

A WiFi kapcsolatot egyébként leginkább arra használtam, hogy távolról kapcsolgassam a kamerát, ugyanis az autóban értelemszerűen a képernyő alatti fizikai gombokat használtam. Az applikációban vettem észre, hogy a képek felbontása állítható, de a Novatek 96658-as chipről az égvilágon semmilyen gyári dokumentációt nem találtam. A program alapján lehetne a felbontás 12 Megapixel, de akár VGA is. Gyanítom, hogy az 5 MP a valós érték, de ezt nem tudtam az EXIF információk alapján sem kideríteni, szóval hagyjuk az alapértéken.

Gondolkodtam, mi hiányzik a kamerából, de szerintem semmi. Mondhatnám, hogy nincs GPS, ADAS – távolságfigyelés -, parkolássegítő és hasonlók, sőt segédkamerát sem lehet rákapcsolni, de ebben az árkategóriában ez szerintem nem lehet elvárás, és más gyártó sem nagyon kínál 10.000 Ft körül ilyen extrákat.

Összegzés

Meglepett az Alfawise G70, ugyanis sokkal jobb eredményeket ért el, mint amit előzetesen vártam. Korrekt képminőség és funkcionalitás, viszonylag egyszerű körítésbe csomagolva. Viszont minden jól működik, a FOV jó nagy, ahogy a fényérzékenység is. A LuckyCam applikációnak vannak furcsaságai, például a fényképezés csak innen érhető el, a késleltetése brutális, illetve egy nem létező funkciót, a parkolás segédet is “bekapcsolhatjuk”.

Összességében nem tudok haragudni az Alfawise G70 DVR-re, mert amit tudnia kell, azt tudja, apró hiányosságokat fedeztem fel, de így is partiban van a Xiaomi 70mai-val. Ízlés dolga, ki mit választ, viszont a 12.500 Ft-os ár és az EU raktáras elérhetőség csábító, hiszen nincs plusz importköltség és a szállítás is gyors.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány