Alfawise A8X TV box teszt – Csak ha nem vagy ideges fajta

Az Alfawise A8X TV box ígéretes eszköznek tűnt, hiszen alig több mint 10.000 Ft, 2 GB RAM-ot építettek bele, Android 9 fut rajta és még 5 GHz-es WiFi-re is futotta. Ezzel szemben néhány ponton csalódnom kellett, bár ha azt nézem, hogy mennyire olcsó, akkor van létjogosultsága, de aki szereti a pörgős rendszereket, BD50 anyagokat nézne, 4K YouTube videókkal fűszerezve, az kerülje el messzire.

Az Alfawise A8X TV box kicsomagolása

Az Alfawise A8X TV box diszkrét, fekete dobozban érkezett, és az oldalain, valamint a tetőn található 4K felirat láttán izgalomba is jöttem, hiszen 10.000 Ft-ért ez nem megszokott dolog. Belül csak a szokásos dolgok kerültek a kezem ügyébe:

  • a rendkívül kicsi eszköz
  • tápegység (EU dugós)
  • HDMI kábel
  • távirányító
  • némi leírás

Ami elsőre feltűnt, hogy a távirányító nem vesz el az amúgy is kevés, 2 db USB aljzatból, ugyanis Bluetooth-on keresztül kommunikál. Hangvezérlésre sajnos nem képes, de még ennek ellenére is kár, hogy nem Android TV fut a gépen. A távvezérlő két darab AAA elemmel működik, a gombjai pedig kellően nagyok, a teljesértékű vezérléshez azonban szükségünk lesz billentyűzetre és egérre is, hiszen a bevitel nagyon lassú ezek nélkül.

Ezzel el is jutottunk a 2 aljzatos eszközök hátrányához: általában foglalt mindkettő, így hálózati lejátszásra vagyunk kényszerítve. Ez mondjuk nem olyan nagy baj, hiszen 5 GHz-es WiFi és 100 Mbit-es ethernet port áll rendelkezésre.

Az Alfawise A8X rettentően kicsi, 82x82x16 mm-es, ezért könnyedén elrejthető bárhova. A mérete miatt aggódtam, hogy melegedésre hajlamos lesz, de elég jól megszaladt a “marógép”, alul és oldalt tud szellőzni, ezért BD50 anyagok lejátszása mellet sem volt vészes a hőhelyzet. Megjelenítőre HDMI és analóg TV kimeneten keresztül köthetitek az Alfawise A8X-et.

Az Alfawise A8X TV box tesztje

A Kodi telepítése után a szokásos tesztcsomagommal kezdtem, amiben van 720p, 1080p sorozat, BD25 és BD50 remux is, azaz Blu-Ray “lemez”, amennyiben ezekkel nincs gondja az eszköznek, akkor szoktam keményebb, 4K vizekre evezni. Erre viszont nem volt szükség, ugyanis a gyengécske RK3328 csipen a BD50 lemez is kifogtak.

Bántóan sok frame drop és szappanopera-effektus után feladtam a harcot. Felüdülés gyanánt telepítettem az HBO Go-t és a Horizont, a Netflix-et pedig a gépen találtam. Ezek szépen indultak, a bejelentkező képernyőig mindhárom szoftver esetén eljutottam. Gondoltam teszek egy próbát a YouTube-bal is, ha már ennyire tolja az Alfawise, hogy 4K képes, de hiába kerestem ilyen anyagokat, a beállításoknál 1080p volt a maximum felbontás.

Ráadásul annyira lassú volt az egész folyamat, hogy szép lassan kiléptem a ZEN-zónából, ami nem sok jóval kecsegtetett. Itt már kezdtem elveszíteni a türelmemet, amit csak tovább rontott az általános rendszersebesség, amit inkább rendszerlassúságként jellemeznék. Hiába az Android 9, az eszköz kezelése nagyon nehézkes, bár a távirányító amúgy tök jól sikerült, nem kell keresgetni a gombokat.

Összegzés

Egyetlen pozitívuma van az Alfawise A8X TV boxnak, az pedig az ára, ugyanis 10.200 Ft-ért vásárolható meg, ami áfahatár alatti, azaz plusz költségek nem terhelik. Ennyi pénzért gyerekszobába YouTube meséket, sorozatrészeket nézni ideális, de ennél komplexebb feladatot semmiképp sem bíznék rá.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

Alternatíva akad bőven, sok gépet teszteltünk már. Személy szerint Android TV-s verziót javaslok, igaz azok dupla ennyiért vásárolhatóak meg.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány