A “kínai Nokia” – VkWorld z3310 olvasói teszt

VkWorld z3310

Olvasónk, Péter írása

Nos kérem, a Gearbestről megérkezett a telefon. Ha jól számolom, 12 nap kellett neki. Akinek volt valaha 3310-es Nokiája, az kb. ugyanazt az élményt kapja. Semmi extra, semmi nagy dolog nem történt, csak összeraktak a kínai másolók egy napjainkban is elfogadható alap telefont, amire nem kell vigyázni, és ez borzasztó fura dolog manapság a tepsik világában.

Kicsit vissza kell tekernem a fejemben 10-15 évet, hogy értékelhetően kezelni tudjam, de 20-30 perc alatt megszokható a kezelőfelület és logikusak a dolgok. Na nem az okostelefon mellett, hanem helyett. Mert ugye nem ugyanazt várjuk el tőle is? Ezzel a nézettel neki sem kell állni a dolgoknak, mert le fogod rakni. Viszont az olcsó Samsungnál valamivel logikusabb.

A szokásos Nokiás dolgok itt is jelen vannak, mint a karakterek extra száma az ékezetes betűknél. Csengőhangot képes változtatni, szerencsére a gyári 2 db beépítettet lehet cserélni mp3-ra. Itt viszont fel kell készülni egy tartalmas Sokol rádiós hangzásvilágra, mivel bődületesen hangos az a bölönc hangszóró, amit belepakoltak. A minőségre is fel kell készülni, mert napjainkban nem igen tud ilyen módon szólni egy okostelefon sem. Cserébe testreszabható a hangzásvilág, azonban ezzel még jobban el is lehet rontani.

Fülessel egy olcsó 3-4000 forintosos mp3 lejátszó szintet hoz. Hiába állítgatod, nem szól szépen. De nem gond, fő, hogy van. Ezt nem lehet elmondani a Bluetooth kapcsolatban használni kívánt eszközöknél. Ilyen rosszat még soha nem hallottam! És ezt itt be is kell fejezni. Mondjuk inkább azt, hogy nincs.

Bekapcsolás után egy kezdetleges animáció fogad. Nincs a kézfogás és vele a retró fílingem, de hasonló beúszó betűk azért jönnek. Hamar fel is áll a “rendszer”, ha ezt annak lehet nevezni. A kijelzőn látszik, hogy alap kategória, de legalább a tájolás rendben van. Mondjuk anyám Nokia 105-éhez képest csúcskategória, mert ez nem pixeles.

Állítólag ez megegyezik az eredeti Nokiáéval. Három irányból jók a betekintési szögek, de felülről nem. Nem is baj, mert ugye onnan csak az idegenek tekinthetnek rá, mi nem. A kijelző színe és felbontása a célnak megfelelő, nem egy retina, sem ilyen-olyan AMOLED, simán csak teszi a dolgát, összességben ezért az árért kiváló. A fényerő rendben van, de nem állítható, csak a kontraszt.

Manapság nem igazán jelenthet gondot sem az angol menü, sem a magyar félig-meddig sikeres fordítás, ugyanis jobb esetben a Google fordítón átesett feliratok ikonokkal jól meg vannak áldva a menüben. Itt már látszik, hogy a “MESSAGING” felirat nem a sikeres fordítás eredménye lehet, ugyanis a menü megnyomásakor ez fogad először “magyarul”. Tovább lépegetve a fordítás már jó az üzenetekben, de máshol igen vicces dolgokkal találkozhatunk.

Ilyen a “My files, Torch, Alarm, Video-Sound recorder, Video-Audio Player, Photos, Connectivity”, mert ezeket sajnos nem sikerült fordítani. De mivel ott vannak az ikonok, szerintem mindenki tudni fogja, hogy mik is lehetnek ezek. Végére hagytam a vicces dolgokat: a kijelző beállítás magyarul “MEGMUTAT”, és néhol a vissza felirat helyetti “VÉGREHAJTVA!” szavak. De ezek igazi mosolyt csalnak csak az arcra, és nem idegesítőek.

Összességében szinte kézreálló dolgok vannak jelen pár perc és pár év agy visszatekerés után. Itt jegyezném meg, hogy fontos a régebbi készülékismeret, mert a Nokia feeling erős behatással érződik. Gondolom ez már az új 3310-ről koppintás miatt lehet, mivel nem az az agyament kínai menü van jelen. Hála a tervezőnek nincs buggyant dologgal teleszórva, nem érződik semmi kínai hatás!

Szokásos módon írhatjuk be a betűket, amit a billentyűzet hiányában nyomógombos telefonokhoz mérten kell elvégezni. Kisgyerekeknek ez ismét furcsa lehet, de a mi korosztályunk ezen fejlődött profi nyomkodóvá, ezért itt a 30 feletti korosztály már igen nagy előnnyel tud SMS-t írni. Mondjuk halkan megjegyezném, hogy nagy önkínzó az, aki egy ilyen telefonon üzentet ír és nem telefonál helyette. Viszont a telefonkönyv feltöltésekor kénytelenek vagyunk ezt a procedúrát végigszenvedni.

Ezzel el is érkeztem a legidegesítőbb dologhoz. A telefonkönyvet nem sikerült eltalálni! Finoman szólva a betű szerinti keresés nem működik, legalább három betű kell a névből, mire megtalálja. Itt pedig nem ér véget a megpróbáltatás, ugyanis a hívó gombot megnyomva nem kezdi el a tárcsázást, hanem az opciók gombot érzékeli, ami egyben van a hívó (zöld) gombbal. A zöld gomb ritkán érzékel, akárhol is van megnyomva, általában a vele egyben lévő opció gomb nyomódik meg.

Ugorjunk a másik idegesítő nagy problémámra, ami az audió lejátszó. Nem tudom, miért van, de sok esetben nem látja meg az mp3 fájlokat a lejátszáshoz, ilyenkor a menüben, a “fájlkezelőben” kell megkeresni és indítani a lejátszást, de szerintem túlélem ezt a hibát. Lehet hangzást állítani, de csak ront az élményen, ezért nem érdemes.

A fényképező egy igazi csoda. Csoda, hogy van, de igazából a gyors jegyzettömböt helyettesítheti csak. Tehát lemész az orvoshoz és a rendelési időt vagy telefonszámot lefényképezed és otthon talán elolvasod, ugyanis semmi nagyítás és effektezés sincs. De csodával határos, hogy van ennyi pénzért. Örüljünk neki, igaz sokra nem megyünk vele. A videó is hasonló kiemelkedő minőségű, ezért erre nem térek ki jobban.

FM rádió van és jól működik. Fogja antenna nélkül is a Kossuth, Bartók és a fene tudja milyen rádiót, mert ugye RDS az nincs. Viszont kiválaszthatjuk, hogy hangszóróról vagy fülessel szóljon.

Vannak játékok, köztük a hőn szeretett Snake, valamint van Facebook és Opera mini böngésző, utóbbiak természetesen GPRS alapon. Ezeken kívül van még beállítás, hívásnapló és profilok menünk. Ezek szokásos régimódi dolgokat takarnak, semmi extrával. Van ugyan automatikus ki- és bekapcsolás, és feketelista is a menüben, ami a régiben nem volt, de ezeket egy átlag felhasználó nem, vagy csak ritkán fogja használni, ezért nem is térek ki rá mélyebben.

A készülék anyagáról a következőt mondhatom: messziről nézve jó. Fogásán érezni, hogy a minőség az árnak megfelelő, de semmi gagyi. A zseblámpa erős, a műanyag gombok jók. Rendben van a nyomáspontjuk, nem kattogósak szerencsére és háttérvilágításuk is van. Itthon ezen az áron csak nagyon gagyi minőséget találni, ha egyáltalán kapunk valamit. Haragszom az opció/zöld gomb egyben lévő kialakításáért, ez nem a legjobb, de összességében ennyi, amit fel tudok róni napi használatban előjövő anyag, illetve tervezési hibának.

Az akkuról panaszt nem tudok mondani, 4-5 nap üzemidőt produkál intenzív használat mellett. A beszédhang simán átlagos, hangos és érthető, de a Cubot Note S telefonomhoz képest sajnos alulmarad a minősége, mert ott tényleg olyan, mint a fülembe duruzsolnak a túloldalról.

Meg kell jegyezzem, hogy nagyon kütyüfüggő vagyok, voltam. Szerettem mindenféle elektronikus dologgal foglalkozni és az okostelefonokat is szívesen használtam. De! Eljött a pillanat, amikor az 5.5 colos telefont már nem tudom hova tenni a gatyámban. Mikor beköszöntött a nyár, gondban lettem. Beültem a kocsiba, és a telefon vagy a két ülés közt koppant, vagy az úton. Leültem egy székre és jó esetben nem a kijelzőn landolt a telefon. Mivel szeretek vigyázni a dolgaimra, ment a szervizbe, de a harmadik esés után már nem igen volt szép oldala a készüléknek. A cserére kényszerült oldalkeret után már a GPS funkció nem volt megbízható és a tapi is rendetlenkedett. Ekkor vettem egy újabb készüléket, ami finoman szólva is nagyobb kompromisszumra késztetett, mint az elvárható lett volna. Ez egy Homtom HT16 volt. Ez ment is vissza a boltba, szerencsére visszakaptam a pénzem.

Ekkor döntöttem el, hogy mivel fényképezőm van, GPS-em van, csak telefonom nincs, maradtam a nyomógombos készülékhez való visszatérésnél. Nem azért, mert ezt szeretem, hanem mert nem vagyok hajlandó 30-40 ezreket kidobálni az ablakon egy pottyanás után. Tehát sem fanatikus régimódi, sem idióta nem vagyok. Tudom, hogy van üvegfólia és védőtok, de az autót sem csomagolom hungarocellbe a “teszkó” előtt, csak azért hogy nehogy rátolják a bevásárló kocsikat.

Döntöttem és ezt választottam. Ha elromlik, kidobom és veszek másikat ötezerért. Kérdezhetitek, hogy összegzésképpen megérte-e? Meg, és ajánlom más elvetemülteknek is. Kellemes kis telefon, persze az ár függvényében. SMS, ha muszáj, hívás ha kell. Nem fogod másra használni, mint néha zseblámpázol, néha számolsz, és munka közben telefonálsz. Igen, ez az a telefon, amit előveszek olajos kézzel és felveszem. Pontosan arra való, amire 15 éve használtunk egy telefont, ha “keresnek, meglegyél”! Az eredeti 3310 megéri a húszezret? Nem.

Itt megvásárolható >>