3 Kínai napszemüveg tesztje – Senlan és Xiaomi párbaja

Mivel már alaposan benne járunk a nyárban, így ideje volt, hogy leteszteljük a kínai napszemüveg felhozatal egy szeletét. Rendeltünk tehát három igencsak eltérő árkategóriájú és felépítésű modellt, és szemügyre vettük őket. A legborsosabb a Xiaomi sajátmárkás szemüvege lett, mindjárt kiderül, hogy mennyire best-buy.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Az 1. napszemüveg

Ár szerint növekvő sorrendben haladva az első, és egyben a legolcsóbb termékünk a Senlan műhelyéből érkezett, a 9001-es “fegyenc rendszámot” kapta. Árcédulája pedig csupán 1.000 Ft-ot mutat, jól kezdődik, mi?

Csomagolását tekintve egy kellemes tapintású, kemény tartóban érkezik, és nem értem, hogy ez nekik miképp fért bele a büdzsébe. Annyiba kerül a szemüveg és a hozzáadott tok, amennyiből itthon még a fele se jönne ki.

 

Kézbe véve meglepett, hogy mennyire strapabíró, masszív a kialakítása, és az igazat megvallva nem számítottam ennyire jól kitalált konstrukcióra sem. Barátnőm meggyanúsította, hogy ő promócióból kapott pont ugyanilyet, de végül elmaradt az összehasonlítgatás.

A szárai csukott és nyitott állapotban rendelkeznek egy-egy holtponttal, így véletlenül sem nyaklik össze. Végre egy szemüveg, aminél a száron kialakított fül-görbület megfelelően távol van a lencsétől. Nem vagyok egy lufifejű, de az “eldobhatós” daraboknál nekem sokszor alig értek túl a fülemen a szárak, így lehajoláskor majdnem leesett. Ezt a hibát ennél a darabnál szerencsére nem követték el. A keret és a szárak anyaga megegyezik, valamilyen műanyaggal van dolgunk, minőség faktorról egyedül a matt felülete miatt beszélhetünk, és emiatt szerencsére a zsírfoltokat sem gyűjti.

A lelke ugyebár a napszemüvegeknek a lencse, és bevonata. Itt van egy rossz és egy jó hírem, melyikkel kezdjem? Legyen a rossz, a lencse nem rendelkezik UV-400 minősítéssel, így az UV sugarak teljes tartományát nem képes megszűrni, de nagy részét azért igen. Emellett a polikarbonát lencsére felvitt fólia több helyen is hibás, vagyis foltos. Ha a jó hír még érdekel bárkit, a látott kép rendkívül éles, a széleknél sem tapasztalható elmosódás, vagy torzulás.

Összegzés

Nagyon szuper tok, jó fényátvitelű lencse, ami sajnos nem véd a teljes UV tartomány ellen, így hosszú távra nem ajánlom a használatát, de a tokja miatt már szerintem önmagában egy jó vétel lehet.

 

A 2. napszemüveg:

Következő alanyunk is a Senlan gyártósoráról gördült le, de ez már inkább idézi az amerikai filmek tipik rendőrszemüveg stílusát.

Érdekes módon ő csupán zacskóban érkezett, pedig a termék kinézete alapján inkább ehhez társítottam volna a kemény tokot. Szerencsére több zacskóban, külön fóliázva utazta keresztül a fél világot, így lencséje tökéletes állapotban került hozzám.

A forgalmazó a vázról azt állítja, hogy valamilyen ötvözet bár a mágnes próba nem mutatta ki a vas/kobalt jelenlétét. Hideg érzete miatt én az alumíniumra tippelnék. A szárak szerencsére valami műanyagból készültek, így felvéve sem csap meg a hűvös diszkomfort érzet. Vásárláskor érdemes arra is odafigyelni, hogy a szárhossz megfelelő legyen nektek.

 

Az orrpárnák az enyémen lötyögtek kicsit, pont annyira, hogy önbeállónak is nevezhessem, ezzel együtt jól felfeküdt a helyére, és hosszabb ideig viselve is kényelmes használatot biztosított.

A rendőr szemüvegeknek van egy számomra rohadtul idegesítő tulajdonsága, a belülről homorú kialakítása miatt majdnem mindig tükröződik benne valami. Legyen az akár az arcbőrünk harmincszoros nagyításban, vagy a mellettünk levő tárgy képe. Sajnos ez erre is igaz, így amikor viseltem, bármikor megnézhettem a pajeszomat a szemüveg tükörképében.

A lencséje sajnos nem üvegből készült, hanem csupán polikarbonátból, ami azért szintúgy jó UV szűrő képességekkel rendelkezik. Extra, hogy polarizált bevonattal is ellátták, így a felületekről visszaverődő, nem függőleges fénynyalábokat nem ereszti át, ezáltal sokkal kényelmesebbé teszi a kültéri tevékenységeket, és kifejezetten jó még az alföldi délibáb ellen is.

Összegzés

Bagóért nyújtott rendfenntartó érzet, és fém vázba épített polarizált lencse párosítása. Nekem tetszett ez a szemüveg, mérete sem óriási, így valószínűleg ez passzol a legtöbb fejformához.

 

A 3. napszemüveg:

Következzen a nagyágyú, a Xiaomi almárkája – Turok Steinhardt – által tervezett pilótaszemüveg bemutatója. Ami egyszerre egy árkategória váltást is jelent, mert érte már 10.000 Ft körüli összeget kell fizetnünk.

A gyártóra jellemző fehér dobozban érkezik a kicsike, vagyis inkább őnagysága, de erre majd később még kitérek. Kibontva találunk egy textúrázott háromszög alakú szemüvegtartót, benne a szemüveggel, és pár termékismertetőt. A hord tok nagyon egyben van, a szemüveg és a hozzákapott törlőkendő is jól elfér benne. A záródását mágneses elven oldották meg, ezzel is kihangsúlyozva, hogy egy élvonalbeli márkával állunk szemben.

 

Az aviator stílusú polikarbonát lencséket egy acél váz foglalja magába, tehát látszat csupán a törékeny kivitel, a Turok Steinhardtnál biztosra mentek. A füllel érintkező végére pedig szilikon bevonat került. A keret érdekessége, hogy a lehető legvékonyabbra készítették, ezáltal olyan hatást kelt, mintha a teljes előlapot az üveg töltené ki. Sajnos igen méretes jószággal van dolgunk, szélessége 15, magassága 6 cm, ami leszűkíti a célközönség körét. Az én fejemen munkavédelmi szemüvegnek is elment volna, annyira fedte az arcomat.

 

A szemüveg nagyon könnyű súlyú, és a prémium anyagoknak köszönhetően jó az ellenálló képessége is. A nap káros sugárzásainak kiszűréséről pedig az UV-400 besorolású védelem gondoskodik. Szerencsére a polarizált bevonat sem maradt ki a pakliból, így ez is jó szolgálatot tehet vezetés közben vagy sport tevékenységeknél. A többrétegű bevonat sárgás színezetű képet ad, és az élek körül sem tapasztaltam rajta bármiféle torzítást.

Összegzés

A Ray-Ban és társaival vetekedő szereplő lépett be a szemüvegek piacára a Turok Steinhardt által, és sikerült nekik mindezt jóval kedvezőbb árfekvéssel párosítani. Ha a mérete stimmel rád, akkor nem nyúlhatsz mellé a Xiaomi termékeivel, örök életet és még pár napot jósolok neki.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték