1500 W hőlégfúvó pisztoly olvasói teszt

Szétszerelek minden régi elektronikai eszközt ami csak a kezembe kerül. Így szerzek be többek között fogaskereket és léptetőmotorokat. A régi nyomtatott áramkörök (azok a zöld műanyag lapok miniatűr városállamokkal) további kincseket rejtenek, de kiforrasztani egy sok lábú IC-t nem egyszerű mutatvány. Ezért rendeltem egy hőlégfúvó pisztolyt, hogy a forrasztóónt egyszerre minden lábon felmelegítve, könnyedén megszerezhessem ezeket az alkatrészeket. 1500 W, 400-800 ℃ pont megfelelőnek tűnt.

Kicsomagolás

Meglepődtem amikor a csomag nem csupán egy egyszerű nejlonzacskóból állt. A rendes papírdobozon még a színek is stimmeltek, valamint a pontos teljesítmény és elérhető hőmérséklet is fel volt tüntetve. Azért a hosszú út alatt a doboz ütött-kopott lett, és még a használati utasítás is „elveszett”. A dobozban ott várt a pisztoly, és egy másik zacskóban a négy extra fúvófej.

Ez a hőlégfúvó jóval nagyobb mint bármelyik hétköznapi hajszárító. Erős műanyagból készült, de nem nélkülözi a fém alkotó elemeket sem, hiszen kevés műanyag bírja ki a 800 fokot. A pisztoly „ravasza” egy eltéveszthetetlen piros kapcsoló, ami pont kézre áll. Viszont a kapcsolón a I-es fokozathoz tartozik a „HIGH” felirat (magas fokozat), és a II-es jelhez tartozik a „LOW” jelzés (alacsony fokozat). Biztosan van ebben valami logika, de az nem egyezik meg sem az én logikámmal, sem a munkatársaim logikájával.

A kábele kellően hosszú: kényelmesen átéri egész munkaasztalomat. Kissé nehezen hajlik még, de ennek fő oka, hogy szokatlanul vastagra tervezték a kábelt. Kell is ez a vastagság, hiszen az 1500 W az nem játék: egy átlagos vízforraló vagy mikrohullámú sütő fogyaszt ennyit. A kábel végén az „EU plug” biztosítja, hogy itthon jól tudom használni, de azért sajnálom, hogy a specifikáció szerint nem „120 – 240 V” feszültséget visel el, hanem csak fix 220 V-ot. Igaz, ez csak olyanoknak probléma, akik pár évente a világ más tájára költöznek, de mégsem akarnak új szerszámokat vásárolni.

Akad egy fém fül is az eszközön, amit valószínűleg arra találták ki, hogy azzal akasszuk fel a polcunkon. De ennek használata kifejezetten rossz ötlet, hiszen a hőlégfúvók fontos jellegzetessége hogy a fúvókájuk pillanatok alatt több száz fokra melegedik. A több száz foknak pedig nem tudnak ellenállni a közelben lógó egyéb szerszámaim.

Tesztüzem

Beüzemelése nem egy varázslat: konnektorba bedugjuk és a ravaszt a megfelelő irányba átkapcsoljuk. Fölbúg a ventilátor és alig fél percen belül a levegő kimeneti hőmérséklete túllépi azt, amit én hétköznapi eszközeimmel mérni tudok. A két kapcsolható fokozat között hőmérsékleti különbséget nem érzek. Ám egyértelmű, hogy a „HIGH” (= magas) fokozat esetén sokkal erősebben jön belőle a levegő: könnyedén letakarítja a munkaasztalomat, miközben mindent forróvá tesz.

A maga egyszerűségével pontosan teszi a dolgát: fújja a forróságot. A test nem forrósodik át, a levegő egyenletesen áramlik, a ventilátor nem rázkódik és nem súrlódik. Olyannyira simán működik minden, hogy kikapcsoláskor könnyű elfelejtenem a fúvófej forróságát. Így az említett akasztóval reflexből fölakasztom a falra, és ezzel szétégetem a mellette lógó csavarhúzóim markolatát.

A jó hír az, hogy a tárolására is van megfelelő megoldás. A fúvó hátulját – ahol a ventilátor van – olyan ügyesen alakították ki, hogy simán rá lehet állítani az egész eszközt. Nagyon stabilan áll és a légfúvó pisztoly háta biztosan mindig hűvös marad.

Konklúzió

Már az első percekben be kellett látnom, hogy kiforrasztáshoz ez az eszköz teljesen alkalmatlan. A legkisebb fúvóka feltéttel is pillanatok alatt fölforrósít legalább két tenyérnyi részt, így kiforrasztás helyett magát az IC-t olvasztja fekete golyócskává pillanatok alatt.

Viszont napról napra több alkalmazási területét ismerem meg, így elhagyhatatlan része lett szerszámkészletemnek: feloldok vele régi ragasztásokat, formára zsugorítok csomagolásokat, vagy akár teavizet forralok vele. Hiszen ez az egészen egyszerű, alig 6.000 forintba kerülő szerkezet tökéletesen csinálja azt az egyet amit ígér: komoly erővel fújja magából az extra forró levegőt. Én már nem tudok nélküle élni.

Megvásárolható például itt: http://www.ebay.com/itm/1500W-Hot-Air-Heat-Gun-Dual-Temperature-4-Nozzles-Power-Tool-400-800-EU-Plug-/252563258870?hash=item3acdf17df6:g:SXsAAOSw4shX7c~6